Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia; Not supplied / WillWest News / Profimedia; SOPA Images / Sipa Press / Profimedia;

Pavel Prigožin, sin preminulog osnivača Vagnera Jevgenija Prigožina, preuzeo je rukovodeće mesto u grupi, koja je nastavila da regrutuje vojnike u ruskim gradovima Permu i Novosibirsku, piše Danas.

Kako tvrde ruski mediji, Vagner je sada jedinica Ruske nacionalne garde (Rosgvardija).

Na Telegram kanalu povezanom sa Pavelom Prigožinom objavljeno je da od svih članova Vagnera zatraženo da potpišu individualne ugovore sa Ministarstvom odbrane.

Nova jedinica će imati potpuno novu bazu koja se gradi od nule u Severnom vojnom okrugu.

Ipak, struktura, komandanti i način interakcije među borcima ostaće nepromenjeni.

U saopštenju grupe takođe se navodi da su trenutno u toku nova zapošljavanja i da primaju kandidate u dobi od 20 do 55 godina, sa obaveznom obukom tokom prvog meseca, preneo je Danas.

Pavel Prigožin Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Pavel Prigožin je postao lider grupe pošto je njegov otac Jevgenij poginuo 23. avgusta u avionskoj nesreći.

Njegov avion se srušio tokom leta iz Šeremetjeva za Sankt Peterburg i pao je u Tverskoj oblasti, pri čemu su svi putnici, uključujući članove posade, izgubili život.

Jevgenij Prigožin je svojevremeno govorio da je njegov sin Pavel odslužio vojni rok i da je mesec dana nakon diplomiranja otišao u Siriju kao deo Vagnera, gde je bio do septembra 2022. godine. Dobio je Vagnerov crni krst za vojnu službu.

„Moj sin je otišao u vojsku sa 18 godina i pošteno je odslužio rok. Mesec dana nakon što je vojska krenula u rat u Siriji. Od tada je stalno bio i nalazi se na žarištu kao deo Vagnerovog PMC-a, gde je dobio svoj prvi Crni krst“, rekao je tada osnivač Vagnera.

Nagađalo se i da je Pavel sa Vagnerom bio u Ukrajini. Povod je bila fotografija koja je kružila društvenim mrežama, a na kojoj se vidi Prižogin junior ispred hotela u Lugansku koji je kasnije uništen u borbama Vagnera i ukrajinske vojske.

Jevgenij Prigožin Foto: Razgruzka_Vagnera / UPI / Profimedia

Čak se spekulisalo i da poginuo u napadu na hotel, ali je to njegov otac Jevgenij demantovao.

Smatra se da je Pavel Prigožin (25), poznat kao Prigožin Junior, osim liderske pozicije u Vagneru od oca nasledio celo njegovo basnoslovno bogatstvo i biznis imperiju.

U medijima su se pojavili navodi da je Pavel nasledio i 115,3 miliona evra, trospratnu kuću u Sankt Peterburgu, devet akcionarskih društava i akcije u Konkordu i carstvo ugostiteljskih objekata.

Ovi navodi proistekli su iz fotografije navodnog testamenta Jevgenija Prigožina koji je kružio društvenim mrežama, a na kojem stoji datum 2. mart.

U ovom dokumentu, koji nije nezavisno potvrđen, navodno piše piše: „Svu moju imovinu…kao i imovinu koju bih mogao da steknem u budućnosti ostavljam Pavelu Jevgenijeviču Prigožinu“.

PROČITAJTE JOŠ:

Inače, ovaj 25-godišnjak i pre smrti oca kontrolisao je više kompanija i luksuznih kompleksa nekretnina u Sankt Peterburgu, pokazuju podaci Ministarstva finansija SAD koju su Prigožinu Junioru uvele sankcije.

Osim SAD, Pavelu su sankcije uveli Kanada, Velika Britanija i Evropska unija.

Foto: Vladyslav Musiienko / UPI / Profimedia,Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia, SERGEY KOZLOV/EPA-EFEHandout / AFP / Profimedia, GAVRIIL GRIGOROV / AFP / Profimedia

Pavel Prigožin je rođen 18. juna 1998. godine u Sankt Peterburgu.

Kao srednje dete u porodici, odrastao je sa sestrama Polinom i Veronikom.

Porodica Prigožin je dugo izbegavala publicitet, Jevgenij Prigožin nije otkrivao detalje ličnog života svojih rođaka.

Pojedine epizode iz Pavlove biografije retko su se pojavljivale u medijima, a otac je o njemu pričao samo povremeno.

Preduzetnička karijera Pavela Prigožina počela je 2018. godine, kada je postao osnivač kompanije Beta.

Postepeno se njegov posao širio, a od 2020. godine vodi hotel Lakhta Plaza.

Prigožin mlađi ima veze sa umetničkom galerijom „Colors of Life“, koju vodi Violeta Prigožina, majka Jevgenija Prigožina.

Sarađuje sa naftnom i gasnom korporacijom Gasprom; njegove kompanije su uključene u izgradnju luksuznih nekretnina u Sankt Peterburgu. Takođe je vlasnik Lakhta Parka, velikog stambenog kompleksa.

Pavel Prigožin je oženjen Jekaterinom Inkinom, ćerkom Sergeja Inkina, bankarskog mogula iz Sankt Peterburga.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar