Foto: ARIS MESSINIS / AFP / Profimedia, EPA-EFE/OLEG PETRASYUK,Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia, PA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Protekla nedelja bila je užasan period za ruske vojne avione. Rusko vazduhoplovstvo je možda pretrpelo jedan od najgorih udara od početka rata u Ukrajini. Neki analitičari veruju da je ukrajinska protivvazdušna odbrana možda gurnuta napred jer ruske vazduhoplovne snage koriste više "municije" koja mogu da pucaju na mete iz daljine.

Vojni helikopter Mi-28 srušio se u petak u okrugu Džankoj na Krimu, pri čemu su oba pilota poginula. Sledećeg dana dogodio se mnogo veći incident u samoj Rusiji: Prvo je državna novinska agencija TASS izvestila da su se helikopter Mi-8 i bombarder Su-34 „srušili” u gradu Klinci, u Brjanskoj oblasti. U daljim izveštajima se navodi da su se „dva helikoptera srušila jedan na drugi”.

„Prema preliminarnim podacima, helikopter je pao u gradu Klinci, nakon što se zapalio motor“, dodao je izvor.

Trenutno se utvrđuje ko je vlasnik helikoptera i okolnosti pada.

Dan ranije, u petak, pvojica pilota ruskog helikoptera Mi-28 poginula su, kada se letelica srušila u toku trening-leta na Krimu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Kako je juče naveo TASS, smatra se da je uzrok pada helikoptera tehnički kvar.

Međutim, provladini i drugi veliki Telegram kanali naveli su da su se u subotu srušila četiri aviona: dva Mi-8, jedan Su-34 i jedan Su-35, iako je verovatno da su to bile odvojene prilike koje su se nizale jedna za drugom, barem tehnički.

U padu su poginula i dva pilota Su-34, prenosi Telegram kanal Mash.

„Njihova tela su locirana, mesto nesreće je ograđeno“, kaže kanal Mash na Telegramu. Lokalni Telegram kanal navodi da je incident odneo devet života.

Nije bilo izjava nijednog ruskog zvaničnika osim guvernera Brjanska koji je samo potvrdio pad jednog helikoptera.

Aleksandar Bogomaz, guverner Brjanska, potvrdio je da se helikopter srušio, pri čemu je jedan civil povređen, ali nije izneo detalje o uzroku.

Foto:Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia; Profimedia.rs

Video, koji prikazuje avion koji se spušta i stub crnog dima, geolociran je u selo u Brjansku, oko 25 kilometara od Klinca. Zvanična ruska novinska agencija TASS objavila je snimak eksplozije jednog helikoptera u vazduhu i potvrdila da se srušio lovac Su-34, ne navodeći uzrok.

Oglasila se Ukrajina

Bilo je komentara i sa ukrajinske strane. Portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Jurij Ihnat izjavio je u nedelju da je razlog pada borbenih aviona Su i helikoptera Mi-8 u regionu Brjanska ruska protivvazdušna odbrana.

Prema njegovim rečima, ukupno su oborena dva aviona i tri helikoptera. Međutim, treba napomenuti da Ukrajina nikada ne potvrđuje nijedan od napada na međunarodno priznatu rusku teritoriju.

Jurij Ihnat rekao je u nedelju da je ruska „udarna vazdušna grupa napala Ukrajinu sa severa, iz Brjanske oblasti. Oni to rade skoro svaki dan. Oni izvode udare navođenim bombama“, prenosi CNN.

Foto:profimedia.rs

U ovom slučaju, rekao je: „upali su u nevolje. Hteli su da bombarduju naše civile, naše mirne ljude“.

On je to nazvao „crnim danom“ za rusku avijaciju.

Video snimci na društvenim mrežama koje je geolocirao CNN pokazuju da se najmanje jedan helikopter srušio u blizini grada Klinci u Brjansku, koji je 50 kilometara od ukrajinske granice.

Prigožin optužio Rusiju

Vlasnik i vođa ruske paravojne formacije Vagner, Jevgenij Prigožin, sugerisao je da postoji mogućnost da su četiri ruska vojna aviona koja su se navodno srušila u regionu koji se granici sa Ukrajinom možda oborena od strane ruskih snaga.

„Četiri aviona, ako nacrtate krug na mestima gde su pali… I odete na internet i vidite koje PVO oružje može biti u blizini tih krugova, možete da napravite sopstvene verzije događaja“, rekao je Prigožin na video snimku koji je objavio na svom kanalu na Telegramu.

Foto:REUTERS/Oleksandr Ratushniak/Tanjug/AP Photo/Libkos/Sergey Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Evgeny Biyatov / Sputnik / Profimedia

Prigožin, čije su snage glavni ruski oslonac u borbama za grad Bahmut, je više puta kritikovao rusku vojsku zbog njene strategije u Ukrajini i zbog navodnog neuspeha da Vagner snabde dovoljnim količinama municije, prenosi AP.

Ruski zvaničnici nisu komentarisali izveštaje da su se dva borbena aviona, Su-34 i Su-35, kao i dva vojna helikoptera Mi-8 srušila u subotu u Brjanskoj oblasti.

Tokom rata, prekogranično granatiranje je više puta pogađalo rusku oblast Brjansk, koja se nalazi u blizini ukrajinskih pokrajina Černihiv i Sumi.

„Potpuni idiotizam“

Od ruskog Ministarstva odbrane nije bilo reči o incidentu, ali jedan nezvanični ruski Telegram kanal opisao je to kao najgori dan za rusku vojnu avijaciju od marta prošle godine. Ruski list Komersant navodi da se „grupa od dva helikoptera Mi-8 i lovaca Su-34 i Su-35 srušila u Brjanskoj oblasti“ i sugeriše da je možda pogođeno još helikoptera.

Dodaje se: „Napadači se traže na zemlji i u vazduhu“.

Foto:Profimedia.rs

Komersant je izvestio da je „borci trebalo da izvedu raketno-bombardovani udar na ciljeve u Černigovskoj oblasti Ukrajine, dok su helikopteri trebalo da im pruže podršku, uključujući i da pokupe posade aviona ako budu oboreni neprijateljskom vatrom. Sve četiri mašine se nisu vratile na aerodrom. Njihovi piloti su poginuli.“

PROČITAJTE JOŠ:

Izveštaj Komersant-a ne može biti nezavisno verifikovan. Ali drugi ruski izvori su počeli da raspravljaju o incidentu, a jedan popularni Telegram kanal koji objavljuje o sukobu kaže: „Ovde govorimo o pažljivo planiranoj ukrajinskoj operaciji“, prenosi CNN.

Andrej Medvedev, zamenik gradskog veća Moskve, rekao je u subotu da su četiri aviona izgubljena i dodao: „Lugansk juče (pominjanje raketnih udara na grad), napad na naše vazduhoplovstvo danas. Ispitivanje odbrane. Gde se lomi. I udari pozadi, infrastrukturi i avijaciji.“

Drugi ruski Telegram kanal koji svakodnevno objavljuje o sukobu tvrdi da su Ukrajinci „ispalili rakete iz oblasti Černigova, skoro do same granice“.

Danil Bezsonov, ruski vojni bloger, objavio je u subotu da je „neprijatelj najverovatnije delovao iz zasede svojih snaga protivvazdušne odbrane, koje su se unapred pomerile u graničnu zonu, sa koje bi udaljenost omogućila gađanje naše vazdušne grupe. Dakle, neprijatelj je najverovatnije znao rutu i vreme odlaska naše avio-grupe.

Foto:RIA Novosti / Sputnik / Profimedia

Među ruskim blogerima bilo je i zaprepaštenje što je jedan oboreni helikopter Mi-8 imao naprednu opremu za ometanje.

Jedan ruski Telegram nalog je rekao da je „potpuni idiotizam“ slati takav helikopter tako blizu ukrajinske odbrane, rekavši da „morate biti potpuno odvojeni od stvarnosti“ da biste poslali specijalno opremljene Mi-8 u takvu zonu.

Subotnji događaji u Brjansku sugerišu da je zona možda sada proširena na rusku teritoriju.

Takođe sugeriše – kao što su istakli brojni nezvanični ruski izvori – da je Ukrajina u ovom slučaju posedovala detaljne obaveštajne podatke o planiranoj ruskoj misiji. To bi moglo da zabrinjava Rusiju koliko i gubitak četiri aviona iznad ruske teritorije.

BONUS VIDEO: Velikom vojnom paradom obeležen Dan pobede u Moskvi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar