Ruben Brigeti, američki ambasador u Južnoj Africi optužio je u četvrtak vladu te zemlje da je krajem prošle godine isporučila oružje i municiju jednom sankcionisanom ruskom teretnom brodu. To je izazvalo direktnu sumnju i spekulacije da ova, jedna od najrazvijenijih afričkih država, naoružava Moskvu i doprema joj oružje koja ona potom koristi u ratu u Ukrajini.

„Među stvarima koje smo primetili bilo je pristajanje teretnog broda u pomorsku bazu Simon’s Tovn između 6. i 8. decembra 2022. godine, za koji smo uvereni da je utovario oružje i municiju na taj brod u Sajmonovom gradu dok se vraćao u Rusiju “, rekao je ambasador, a prenosi CNN.

Dodao je da je sasvim siguran da je na taj brod utovareno oružje.

„I ja bih se kladio u svoj život u tačnost te tvrdnje. Naoružavanje Rusa je izuzetno ozbiljno i mi ne smatramo da je ovo pitanje rešeno i želeli bismo da Južna Afrika počne da praktikuje svoju politiku nesvrstanosti“, rekao je ambasador.

Opozicija i ranija govorila o tome, vlast sve demantuje

Inače, prisustvo misterioznog teretnog broda ‘Ladi R’ i ranije je izazivalo kontroverze u ovoj zemlji.

Naime, opozicija je prošle godine govorila o brodu koji je pristao u pomorskoj bazi u Simon’s Tovn-u u blizini Kejptauna u decembru prošle godine.

To je bilo čudno, jer teretni brodovi rutinski pristaju u civilnoj luci Kejptauna, a ne u pomorskoj bazi.

Tada je opozicioni član parlamenta Kobus Marais rekao da je roba iskrcana sa broda i ukrcana na brod tokom noći i zahtevao odgovore od vlade.

Ispostavilo se da je reč o brodu koji je američka kancelarija za kontrolu inostrane imovine dodala na svoju listu sankcija u maju prošle godine zbog navodnih pošiljki oružja, zajedno sa nizom drugih teretnih brodova pod ruskom zastavom.

Ipak, južnoafričko predsedništvo nazvalo je eksplozivne optužbe „razočaravajućim“ i upozorilo da te spekulacije „podrivaju duh saradnje i partnerstva“ između zvaničnika vlade SAD i Južne Afrike.

Kancelarija predsednika Sirila Ramafoze saopštila je da nisu priloženi dokazi koji bi opravdali ove navode i da vlada planira da formira nezavisnu istragu o tom pitanju.

„U nedavnim angažmanima između južnoafričke delegacije i američkih zvaničnika, razgovaralo se o ovom pitanju i došlo je do dogovora da će SAD moći da sprovede istragu i da će nakon toga američke obaveštajne službe pružiti sve dokaze koji poseduju“, navodi se u saopštenju koje je tada izdala vlada.

Predsednički portparol Vinsent Magvenj je rekao da je istraga o ovom događaju potrebna zato što južnoafrička vlada ozbiljno shvata optužbe i želi da dokaže da nema veze sa njima.

„Američke obaveštajne službe su rekle da imaju dokaze koje bi nam pružile putem verodostojne istrage. Ozbiljno shvatamo optužbe i želimo da imamo kredibilnu nezavisnu istragu i da na kraju iznesemo stvarne činjenice o ovome. U suprotnom rizikujemo niz optužbi, što neće biti od pomoći u kontekstu naših bilateralnih odnosa“, rekao je Magvenj.

Inače, južnoafrička vlada našla se na udaru žestokih kritika i zbog stava o ruskoj invaziji na Ukrajinu i toga što se sada već rutinski uzdržava od glasanja osude Rusije na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Stoga, iako je južnoafričko rukovodstvo više puta izjavljivalo da je neutralno u sukobu i često pozivalo na sporazumno rešenje, njihovi postupci su doprineli tome da ih Zapad označi saradnikom Rusije.

Na primer, u februaru ove godine, Južna Afrika je sazvala pomorske ratne igre pored svoje obale, uključujući i rusku i kinesku vojsku.

Pročitajte još:

Takođe, za nekoliko meseci, Južna Afrika će biti domaćin samita BRIKS-a, na koji dolaze Brazil, Rusija, Indija i Kina. Na samit dolazi i predsednik Rusije Vladimir Putin.

Južnoafrički zvaničnici time krše i Rimski statut, čiji su potpisnici – sporazum koji primorava zemlje da hapse pojedince za kojima je sud u Hagu raspisao poternicu, u ovom slučaju Putinu.

Ipak, Južna Afrika i dalje sedi na dve stolice – iako južnoafrička vladajuća partija Afrički nacionalni kongres ima ideološke sličnosti sa Rusijom i bivšim Sovjetskim Savezom, i dalje su Evropska unija i Sjedinjene Države njeni daleko veći trgovinski partneri.

BONUS VIDEO Velikom vojnom paradom obeležen Dan pobede u Moskvi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar