Foto:Profimedia.rs

Krajem januara, dok su njegovi plaćenici umirali u borbama za razoreni Bahmut, šef paravojne formacije Vagner Jevgenij Prigožin dao je Ukrajini zanimljivu ponudu. Ukoliko ukrajinski komandanti povuku svoje vojnike iz oblasti oko Bahmuta, obećao je da će Kijevu odati tajne lokacije ruskih trupa koje bi Ukrajina mogla da iskoristi za napad. Prema procurilim dokumetnima iz Pentagona, Prigožin je taj predlog preneo svojim kontaktima u ukrajinskoj vojno-obaveštajnoj službi, sa kojima je održavao tajnu komunikaciju tokom rata.

Prigožin se javno svađao sa ruskim vojnim komandantima zbog nedostaka municije, tačnije optuživao ih je da nisu na vreme dostavili potrebnu municiju plaćenicima Vagnera koji su na prvoj liniji fronta. Međutim, on je takođe i saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina koji bi spornu Prigožinovu ponudu mogao da smatra izdajničkim potezom.

Dokument koji je procurio ne pruža informacije o tome koje je tajne lokacije Prigožin ponudio da otkrije.

Foto: Printscreen AP/Video

Dva ukrajinska zvaničnika potvrdila su da je Prigožin nekoliko puta razgovarao sa ukrajinskim obaveštajnim vrhom, poznatim kao HUR. Jedan zvaničnik je rekao da je Prigožin više puta „odugovlačio“ ponudu u vezi sa Bahmutom, ali da je Kijev to odbio, jer zvaničnici ne veruju Prigožinu – smatraju da su njegovi predlozi neiskreni. Američki zvaničnik je takođe upozorio da u Vašingtonu postoje iste sumnje u vezi sa Prigožinovim ponudom.

U intervjuu za Vašington Post, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski nije želeo da potvrdi kontakte sa Prigožinom.

„Ovo je pitanje obaveštajne službe“, rekao je on.

Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia, EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN / POOL, Tanjug/AP Photo/LIBKOS

Ukrajinski lider se takođe usprotivio javnom emitovanju poverljivih informacija i rekao da veruje da je curenje informacija išlo u korist samo Rusiji.

Ali nema rasprave o Prigožinovoj frustraciji zbog teške borbe u Bahmutu. On se žalio, javno i privatno, da rusko Ministarstvo odbrane nije dalo njegovim borcima municiju i druge resurse koji su im potrebni za pobedu.

Bahmut, u istočnoj Ukrajini, centar je najkrvavijih borbi od početka rata. Prigožin, koji je obećao da će preuzeti kontrolu nad gradom do 9. maja, taman na proslavu Dana pobede u Rusiji, nedavno je javno zapretio da će povući svoje snage iz rata.

Jevgenij Prigožin Groblje grupe Vagner Foto:Not specified / WillWest News / Profimedia

Drugi dokumenti koji su procurili otkrivaju da zvaničnici ruskog ministarstva odbrane razmišljaju koji je najbolji način da odgovore na Prigožinovu kritiku povodom zahteva za dodatnim resursima. U dokumentima je takođe navedena i borba za moć između Prigožina i najviših zvaničnika, uključujući ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua.

U tom napetom okruženju, Prigožin je nastavio tajnu vezu sa ukrajinskom obaveštajnom službom koja, pored telefonskih poziva, uključuje i sastanke sa službenicima HUR-a u nepoznatoj afričkoj zemlji, navedeno je u jednom dokumentu. Poznato je da vojnici grupe Vagner obezbeđuju nekoliko vlada na afričkom kontinentu.

Američki obaveštajni podaci takođe navode kako Prigožin žali zbog velikog gubitka njegovih snaga, pa poziva Ukrajinu da udari još jače, jer ruski vojni vrh ne pomaže.

Foto: Profimedia, EPA-EFE

Prema jednom dokumentu, Prigožin je rekao ukrajinskom obaveštajcu da se ruska vojska muči sa zalihama municije, pa je savetovao ukrajinske snage da nastave sa napadom na granicu Krima, koji je Rusija nelegalno anektirala, dok je moral ruskih trupa nizak.

Izveštaj se takođe odnosi na druge obaveštajne službe u kojima se napominje da je Prigožin bio svestan pada morala među Vagnerovim snagama i da su neki od njegovih boraca odbili od naređenja da se rasporede u oblasti Bahmuta zbog jakog nevremna, jer bi to rezultiralo još većim brojem žrtava.

Kremlj nije odgovorio na zahtev za komentar o Prigožinovoj komunikaciji sa Ukrajinom.

Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

U ratu nije neobično da suprotstavljene strane održavaju neki oblik komunikacije. A dokumenti ne otkrivaju Prigožinovu nameru da razgovara sa svojim nekadašnjim neprijateljima u Ukrajini. U intervjuu, jedan ukrajinski zvaničnik je okarakterisao ove kontakte u duhu poslovice „drži svoje prijatelje blizu, ali neprijatelje bliže“.

Dokumenti takođe sugerišu da Kijev sumnja, ili možda zna, da je Kremlj svestan Prigožinove komunikacije sa ukrajinskim obaveštajnim službama, ako ne i njegovih tajnih pregovora oko Bahmuta.

Pročitajte još:

U jednom dokumentu navedeno je da je šef ukrajinske vojne obaveštajne službe, Kirilo Budanov, „očekivao da će Rusi iskoristiti Prigožinov tajni razgovor i njegove sastanke u u Africi“. Nije precizirano da li Budanov smatra da Moskva već zna da Prigožin razgovara sa službenicima HUR-a.

Kada je obavešten da dokumenti američkih obaveštajnih službi otkrivaju Prigožinovu komunikaciju sa ukrajinskim obaveštajnim službama, čini se da je Prigožin priznao sve.

„Da, naravno, mogu da potvrdim ovu informaciju, nemamo šta da krijemo od stranih specijalnih službi. Budanov i ja smo još u Africi“, napisao je šef Vagnera putem svog Telegram kanala.

Prigožin nije odmah odgovorio na pitanje o njegovoj ponudi da otkrije položaje ruskih trupa u zamenu za povlačenje Ukrajine u Bahmutu.

BONUS VIDEO Ukrajinska vojska objavila snimke užasa iz Bahmuta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar