Foto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia.Epa/Efe

Ruski predsednik Vladimir Putin je iznenada posetio Marijupolj koji je okupirala Rusija, što je njegova prva poseta teritoriji koju su njegove snage zauzele nakon krvavih bitaka sa Oružanim snagama Ukrajine. Kako niko zapravo nije znao da će Putin posetiti Marijupolj, ali i Krim, mnogi su njegovu posetu ocenili kao direktnu provokaciju Kijevu, ali i zapadnim zemljama. Međutim, upravo je Marijupolj simboličan grad, a simbolika se krije i u vremenu kada je odlučio da ga poseti.

Poseta je bila očigledan čin provokacije, koji je usledio samo nekoliko dana nakon što je Međunarodni krivični sud izdao nalog za njegovo hapšenje.

„Došao je da vidi šta je uradio“

To je takođe izazvalo gnev Ukrajine – ministarstvo odbrane je Putina uporedilo sa „lopovom“ koji je posetio Marijupolj „pod okriljem noći“ – s tim što je grad u ruskoj ofanzivi pretvoren u ruševine.

Putin je helikopterom prebačen u Marijupolj i automobilom je obišao gradske četvrti, pokazuju snimci koje su objavile ruske vlasti.

Vladimir Putin Foto: Pool Photo via AP

Prikazan je ruski predsednik kako se sastaje sa naizgled iznenađenim stanovnicima. Putin je jednom čoveku rekao „treba da počnemo da se bolje upoznajemo“. Kremlj je insistirao da je poseta bila „spontana“. Nije jasno kada je takva odluka doneta, iako je Putin u subotu posetio Krim da obeleži devetu godišnjicu njegovog pripajanja.

Svi objavljeni snimci Putinove posete su po mraku, što je mogući način da ruske vlasti prikriju štetu.

Vesti o poseti stižu nakon što je Međunarodni krivični sud u Hagu (MKS) u petak izdao naloge za hapšenje Putina i ruske zvaničnice Marije Lavove-Belove zbog navodne šeme deportovanja ukrajinske dece u Rusiju.

Na snimku koji su objavili ruski mediji vidi se kako Putin ćaska sa saputnikom dok se kreću ka gradskoj koncertnoj dvorani. Kremlj kaže da je poseta održana kasno u subotu i da je Putin odlučio „spontano“ da obiđe grad.

Ukrajinski gradonačelnik Marijupolja u egzilu Vadim Bojčenko rekao je za BBC da je Marijupolj „nešto lično“ za Putina zbog onoga što se tamo dogodilo.

„Moramo da shvatimo da je Marijupolj simbolično mesto za Putina, zbog besa prema gradu. Nijedan drugi grad nije tako uništen. Nijedan drugi grad nije bio toliko dugo pod opsadom. Nijedan drugi grad nije bio podvrgnut takvom bombardovanju, rekao je on.

Vladimir Putin Foto: Pool Photo via AP

„Došao je lično da vidi šta je uradio“, dodao je on.

Ova poseta je provokacija za Ukrajince

Poseta je posebno provokativna za Ukrajince jer je Marijupolj dugo bio simbol otpora i bio je poprište nekih od najintenzivnijih borbi otkako je Rusija započela svoju invaziju, prenosi CNN.

Tokom putovanja, Kremlj je rekao da je Putin takođe pregledao obalu Marijupolja, posetivši jaht klub i zgradu pozorišta.

Zamenik ruskog premijera Marat Husnulin, koji je bio u njegovoj pratnji, detaljno je razgovarao sa Putinom o „tekućim radovima na izgradnji i restauraciji“ u gradu, uključujući aerodrom.

U videu, Husnulin kaže Putinu: „Postoji plan da se rekonstruiše do kraja treće godine. Planiramo da to bude potpuno funkcionalan aerodrom koji može da prima i organizuje letove u sve gradove Rusije i za inostranstvo“.

Kremlj je dodao da je Putin održao sastanak na komandnom mestu specijalne vojne operacije, kako Moskva naziva invaziju na Ukrajinu, u Rostovu na Donu.

Vladimir Putin Foto: Pool Photo via AP

Savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, Mihail Podoljak, kritikovao je „cinizam“ i „nedostatak kajanja“ zbog Putinove posete.

„Zločinac se uvek vraća na mesto zločina“, napisao je Podoljak na Tviteru.

Vozio se pored mesta ruskih napada

BBC je identifikovao neke od ključnih znamenitosti duž rute ruskog lidera. Čini se da se Putin vozio Kuprinom ulicom, skrećući u Aveniju Miru, a zatim u Aveniju Metalurhiv, gde je Koncertna sala Filharmonije i koju posećuje kasnije na snimku.

On sedi pored čoveka sa crnom kapom, koga ruski mediji identifikuju kao zamenika ruskog premijera Marata Husnulina.

Sa njegove leve strane dok voze niz aveniju Miru nalaze se skulpture ptica na Trgu slobode u Mariupolju. Dalje, desno i nije prikazano na snimku, nalazi se Marijupoljsko porodilište broj tri, koje je bombardovano u ozloglašenom incidentu prošlog marta.

Putin je skrenuo sa avenije Miru neposredno pre nego što je put stigao do Pozorišnog trga – mesta smrtonosnog bombaškog napada za koji se smatra da je poginulo najmanje 300, a verovatno i 600 civila.

Civili su zgradu koristili kao utočište od opsade, a ispred pozorišta na ruskom je iscrtan veliki natpis na kome je pisalo „deca“. Zgrada se srušila kada je pogođena. Rusija je negirala da ga je bombardovala i okrivila bataljon Azov.

Posetio je novi kompleks izgrađen u spoljnom delu Marijupolja

Na snimku se zatim vidi kako Putin obilazi novi stambeni kompleks, za koji se tvrdi da se nalazi u Nevskom okrugu u Marijupolju. Takođe je viđen kako razgovara sa ljudima za koje ruski mediji navode da su lokalni stanovnici, a takođe posećuje stan za koji mu je rečeno da se sastoji od tri sobe, prenosi BBC.

Vladimir Putin Foto: Pool Photo via AP

Nevski je novi kvart koji se sastoji od desetak stambenih blokova na zapadu grada. Ime je dobio po reci Nevi, na kojoj se nalazi rodni grad predsednika Vladimira Putina, Sankt Peterburg.

Gradonačelnik Bojčenko je rekao da su mnoge zgrade koje su sagradili Rusi na periferiji grada. Stanovnici Mariupolja su za BBC rekli da se nove zgrade podižu i da se neke od onih koje je oštetila ruska vojska uklanjaju. UN procenjuju da je 90 odsto stambenih zgrada oštećeno ili uništeno u ruskom napadu.

Šetnja kroz koncertnu dvoranu Marijupoljske filharmonije

Na drugom delu snimka, predsednik Putin se vidi kako šeta kroz unutrašnjost koncertne sale u Marijupolju. Ruski državni mediji rekli su da je to bila Koncertna sala Filharmonije – a BBC je potvrdio da se snimak poklapa sa enterijerom dvorane.

Ovo je ista zgrada za koju su UN upozorile da će se koristiti za suđenja ukrajinskim trupama koje su se mesecima borile protiv ruskih snaga u masivnoj fabrici gvožđa i čelika Azovstal u Marijupolju. Rusija je konačno stekla potpunu kontrolu nad gradom u maju nakon što su se branioci predali.

Vladimir Putin Foto: Pool Photo via AP

Činilo se da su slike objavljene na društvenim mrežama u avgustu – uključujući i ukrajinske vlasti – pokazuju kako se na bini grade metalni kavezi. Prema UN, krivično gonjenje ratnih zarobljenika (zarobljenika) zbog učešća u neprijateljstvima je ratni zločin. Tokom opsade, koncertnu salu, kao i dramsko pozorište, civili su koristili za sklonište.

PROČITAJTE JOŠ:

Na kasnijem snimku, vidi se kako Putin posećuje spomenik iz Drugog svetskog rata izgrađen u znak sećanja na sovjetske trupe koje su ponovo zauzele grad od nacističke Nemačke.

Opsada Marijupolja

Marijupolj, lučki grad na Azovskom moru, nalazi se u ukrajinskoj Donjeckoj oblasti i pod direktnom je ruskom kontrolom od maja 2022. godine.

Upravo su u Marijupolju ruske snage izvele neke od svojih najozloglašenijih napada, uključujući napad na porodilište prošlog marta i bombardovanje pozorišta u kojem su stotine civila potražile utočište.

Marijupolj je postao simbol ukrajinskog otpora tokom nedelja nemilosrdnih ruskih napada prošle godine. Poznato je da je čak i kada je veći deo grada pao, njegovi branioci su nedeljama izdržali u čeličani Azovstal pre nego što je uporište konačno palo.

BONUS VIDEO: Putin o ratu u Ukrajini