Foto: New Zealand Defence Force/Handout via REUTERS,Privatna arhiva/Društvene mreže

Dvogodišnja devojčica sa Novog Zelanda stradala je u poplavi nakon što ju je talas odneo sa maminih ramena.

Ajvi Kolins (2) je sa roditeljima pokušala da se evakuiše iz porodičnog doma na Novom Zelandu ove nedelje kada je došlo do poplava.

Roditelji Ela i Džek Kolins probudili su se u utorak oko 3 sata i otkrili da se njihov dom brzo puni vodom nakon obilnih kiša izazvanih ciklonom Gabrijel.

Par je brzo zgrabio svoje ćerke Ajvi i stariju Imogen i pokušali su da pobegnu kada je veliki talas preplavio njihovu kuću, prenosi Daily mail.

Njihov stric Adam Kolins rekao je da su roditelji brzo odlučili da svako uzme po jedno dete, stavi ga na ramena i pokušaju da se popnu na krov komšije.

Foto: Privatna arhiva/Društvene mreže

Dok su se probijali kroz mračnu kuću još jedan talas je pogodio porodicu i oborio Elu, koja je trudna sa trećim detetom, s nogu.

Otac je uspeo da brzo stavi Imogen na krov pre nego što je pokušao da pronađe svoju mlađu ćerku.

„Nije znao da li će se vratiti kod Imogen. Pronašao je svoju ženu kako pluta i uspeo da je izvuče na sigurno, ali je do tada izgubio Ajvi“, rekao je Adam Kolins za NZ Herald.

Dodao je kako nisu mogli ništa da urade, prenosi Telegraf.rs.

„Majka je Ajvi nosila na ramenima, ali ju je talas oborio“, rekao je on.

Očajni otac je nekoliko sati pokušavao da pronađe Ajvi u poplavljenoj kući, dozivao je njeno ime i peo se na obližnje drvo.

Porodicu i komšije je na kraju pronašao spasilački tim osam sati nakon što je njihov dom počeo da se puni vodom.

Svi su imali hipotermiju.

Foto: New Zealand Defence Force/Handout via REUTERS

Telo devojčice locirano je u sredu, nedaleko od mesta gde ju je snažan talas odneo sa maminih ramena.

Majka je u četvrtak potvrdila vest o smrti najmlađe ćerke na Fejsbuku i da su je ona i suprug identifikovali.

„Našla najmlađa ćerka Ajvi udavila se u poplavi, imala je skoro 2,5 godine, to je bio incident koji nije mogao da se izbegne. Umrla je brzo“, rekla je Ela.

Opisala je da je voda u njihovoj kući bila 10 centimetara do plafona i rasla brzo i nasilno.

Njena objava je ubrzo dobila poruke podrške i saučešća.

Ela treba u avgustu da se porodi sa trećim detetom.

Broj poginulih u ciklonu Gabrijel na Novom Zelandu povećan je danas na sedam, a zvaničnici veruju da će i dalje rasti jer hitne službe još nisu uspostavile kontakt sa stotinama naselja.

PROČITAJTE JOŠ:

„Moramo da se pripremimo za činjenicu da će verovatno biti više smrtnih slučajeva širom zemlje. A pravi obim toga nećemo znati neko vreme“, rekao je premijer Novog Zelanda Kris Hipkins, prenosi Rojters.

Ciklon Gabrijel, koji je pogodio sever Novog Zelanda, prinudio je ljude u pogođenim oblastima da plivajući napuštaju svoje poplavljene domove kako bi se spasili. Vlada Novog Zelanda proglasila je vanredno stanje u celoj zemlji, što se desilo tek treći put u istoriji te zemlje.

Broj poginulih porastao je tokom noći pošto je još jedan vatrogasac dobrovoljac, Kreg Stivens, koji je ranije ove nedelje zatečen u klizištu u blizini Oklanda, preminuo u bolnici. Komunikacija i pristup mnogim oblastima i dalje su otežani, a vrše se nadzorni letovi kako bi bila ispitana šteta i identifikovani oni koji bi mogli biti odsečeni zbog nevremena.

Konvoji kamiona koji prevoze hranu, vodu, lekove i gorivo kreću se u udaljena područja, a odbrambene snage koriste brodove za transport osnovnih stvari do područja na istočnoj obali.

BONUS VIDEO: Hataj u ruševinama – snimci dronom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar