Lord Diki Mauntbaten je imao posebno mesto u britanskoj kraljevskoj porodici i voleli su ga važni članovi monarhije. Njegova smrt je potresla čitavu kraljevsku porodicu, posebno one bliske lordu Mauntbatenu, uključujući princa Filipa i princa Čarlsa.

Koliko je on značajan za britansku kraljevsku porodicu, govori činjenica da je odigrao ulogu provodadžije i da je spojio kraljicu Elizabetu II i princa Filipa, kao i da je bio mentor princu Čarlsu.

Lord Mauntbaten je rođen kao princ Luis od Batenberga u Vinzodru 25.juna 1900. godine. Rođen je u Frongmor Hausu. Dobio je nadimak „Diki“ uprsko tome što nije imao ime Ričard u svom imenu, već je to bila sugestija kraljice Viktorije. Sa suprugom Edvinom Ešli je imao dve ćerke – lejdi Patrišu, groficu Mauntbaten od Burme i lejdi Pamelu.

Kako je lord bio povezan sa princom Filipom?

Prabaka lorda Mauntbatena po majčinoj strani je bila kraljica Viktorija, pra-pra-prabaka kraljice Elizabete II. Njegova sestra je bila princeza Alisa od Batenberga koja se udala za grčkog i danskog princa Endrua i bila je majka princa Filipa, supruga kraljice Elizabete II.

Foto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

Tokom mladih godina, Mauntbaten je često putovao sa princom Edvardom, bratom kralja Džordža VI. Edvard VII, Džordž VI i kraljica Elizabeta su ga postavili za ličnog ađutanta.

Međutim, princ Filip i njegova porodica su proterani iz Grčke, a njegova prošlost i porodica nisu se svideli članovima porodice Vindzor.

Intervencija njegovog ujaka Luisa „Dikija“ Mauntbatena, tada kapetana HMS „Kelija“, ubedila je princa Filipa da pođe stopama duge porodične pomorske tradicije i stvori svoje mesto u mornarici.

Lord Mauntbaten je pomogao u podizanju vojvode od Edinburga nakon što su mu se roditelji razdvojili, pri čemu je njegov otac živeo u Monaku, a majka u švajcarskom sanatorijumu, pa zatim u Grčkoj.

Foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

Bio je mentor Čarlsu, spojio je Elizabetu i Filipa

Princ Čarls je mnogo voleo lorda Mauntbatena i često ga je opisaivao kao „dedu kojeg nikad nije imao“. Imali su jaku vezu, a lord je podučavao princa o ljubavnom životu.

U jednoj fazi je čak predloženo da princ Čarls oženi njegovu unuku Amandu, koja je odbila ponudu. Lord Mauntbaten je bio veoma blizak sa kraljevskog porodicom, a prvi je dogovorio susret između kraljice Elizabete II i princa Filipa, koji će se kasnije ispostaviti kao sudbonosan.

Kada je početkom 1950-tih godina princ Filip želeo da kraljevska porodica uzme njegovo prezime Mauntbaten, navodno je došlo do žestokog sukoba.

„Ja sam jedini čovek u državi koji svojoj deci ne može dati prezime! Ja sam samo krvava ameba“, navodno je rekao princ Filip kada mu je kraljica rekla da će zadržati prezime Vindzor.

Foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Brutalna likvidacija

Lorda Mauntbatena je ubila IRA (Irska Republikanska Armija), u 79. godini tokom odmora u letnjoj kući u avgustu 1979. godine.

Bomba je postavljena na čamac u Mulamoru u Irskoj, a Mauntbaten je ušao u vodu. On međutim nije bio sam na brodu. Sa njim su bili i njegova ćerka Patriša, njen suprug Džon i njihovi blizanci od 14 godina. Sa njima je bila i Džonova majka Dorin i član posade Pol Maksvel.

U eksploziji su poginuli i blizanci, lordovi unuci, dok je Dorin umrla od zadobijenih povreda sledećeg dana.

IRA je preuzela odgovornot za eksploziju nazvavši je „pogubljenjem“. Tada su u saopštenju istakli i nastavak „borbe za proterivanje britanskih uljeza iz domovine“.

Bombaš Tomas Mekmahon je osuđen za ovo ubistvo i dobio je doživotnu robiju, a oslobođen je 1998. godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Ko je bio lord Mauntbaten?

Tokom prvog svetskog rata, lord Mauntbaten je služio na moru u Kraljevskoj mornarici. Godine 1917. porodica je napustila svoje nemačko prezime i promenila ga u Mauntbaten pošto je antinemačko raspoloženje raslo u Velikoj Britaniji.

Nastavio je rad u monarici dok je studirao englesku književnost na Kembridžu. Kada je izbio Drugi svetski rat 1939. godine, preuzeo je komandu razarača HMS Keli, koji su nacisti potopili kasnije kod obale Krita.

Lord Mauntbaten je tada imenovan za šefa kombinovanih operacija i bio je odgovoran za promašen napad na Djep u Francuskoj u avgustu 1942. godine. Kasnije je postao vrhovni komandant teatra u Aziji i nadgledao je ponovno zauzimanje Burme.

BONUS VIDEO: Pribićević: Kraljica Elizabeta od monarhije napravila najveći svetski brend

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar