Foto:R.R./ATAImages;Mark Thomas / Alamy / Alamy / Profimedia; Elliott Franks / Zuma Press / Profimedia

Britanac Džordž Kotrel (29) našao se u centru pažnje povodom nedavno održanih izbora u Crnoj Gori i navodnom vezom sa liderom Pokreta Evropa sad (PES) Milojkom Spajićem. Ovaj biznismen je optužen od strane crnogorskih političara da nelegalno finansira PES, kao i da je automat za kupoprodaju kriptovaluta koji je nedavano otkriven u Tivtu, a oko kojeg se digla velika prašina, upravo njegov. Ko je misteriozni britanski biznismen?

Kotrel je odrastao i školovao se na privatnom ostrvu Mustik pre nego što je pohađao Malvern koledž sa kojeg je izbačen zbog ilegalnog kockanja.

Kotrel je bio naveden kao direktor u brojnim preduzećima od malih nogu, kako u Velikoj Britaniji, tako i u inostranstvu.

Počevši od 2013. on je preuzeo brojne uloge u bankama uključujući Kredit Suis, JP Morgan i Banka Privada D’Andora (BPA). Posle opštih izbora u Velikoj Britaniji 2015. Kotrel je imenovan za zamenika blagajnika Stranke nezavisnosti Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP).

Foto: Elliott Franks / Eyevine / Profimedia

Dok je bio šef odeljenja za prikupljanje sredstava za UKIP, Kotrel je postao šef kabineta Najdžela Faraža, koji je tada bio lider UKIP-a. Kada je Faraž dao ostavku na mesto lidera UKIP-a, Kotrel je nastavio da vodi svoju privatnu kancelariju.

Afere i presuda

Dok je prisustvovao Republičkoj nacionalnoj konvenciji sa Faražom, Kotrel je 2016 godine uhapšen na aerdromu u Americi. On je optužen po 21 tački optužnice za zaveru za pranje novca, onlajn prevaru, ucenu i iznudu.

Sudija mu je odbio puštanje uz kauciju. U optužnici se navodi da se 2014. sastao sa tajnim federalnim agentima u Las Vegasu, gde je skovao zaveru da opere milione dolara vredan novac od droge koristeći ofšor bankovne račune.

Međutim, nakon sporazuma o priznanju krivice u decembru 2016. godine, tužioci su se složili da odbace 20 tačaka u zamenu za priznanje krivice za jednu tačku za prevaru.

U martu 2017. Kotrel je pušten nakon što je osam meseci proveo u pritvoru.

Foto:Elliott Franks / Zuma Press / Profimedia

Veze Kotrela sa Crnom Gorom

Kotrel nekoliko godina unazad boravi u Crnoj Gori, gde je po tvrdnjama medija razvio i svoj biznis.

Izvori podgoričkih Vijesti tvrde da je Faraž proteklih godina nekoliko puta dolazio u Porto Montenegro, gde Kotrel navodno živi u hotelu sa pet zvezdica. Britanski Dejli mejl objavio je u avgustu 2019. fotografije Faraža, Kotrela i Kotrelove devojke Đorđe Tofolo sa VIP događaja u Porto Montenegru.

Kotrel u Crnu Goru poslednji put ušao 1. februara 2023. godine, a prethodno je sa pasošem na ime Džordž Co petnaestak puta prelazio državnu granicu u poslednjih nekoliko godina, prenose Vijesti.me.

Kotrel je sa istim pasošem u januaru 2020. godine, u Crnoj Gori, osnovao kompaniju “Private family office”, sa sedištem u Tivtu. Prema dostupnim podacima, ta kompanija ima 11 zaposlenih, a registrovana je za kombinovane kancelarijsko-administrativne usluge.

Co je u Centralnom registru privrednih subjekata do oktobra 2020. godine bio upisan kao osnivač i izvršni direktor. Pretposlednjeg dana oktobra te godine podnet je zahtev da Co izađe iz kompanije, a kao izvršni direktor upisan je Gustaf Armand Oscar Sander. Ta kompanija ima nakupljeno oko pola miliona evra gubitka.

Foto:Mark Thomas / Alamy / Alamy / Profimedia

Optužbe da Kotrel finansira Spajića

Lider Pokreta za promjene, Nebojša Medojević, nedavno je prvi put javno spomenio Kotrela. Istakao je da je Kotrel finansirao izbornu kampanju Pokreta Evropa sad, a ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao da se sa njim povezuje nelegalni kriptomat u Tivtu.

PROČITAJTE JOŠ:

„Taj Kotrel je dao Spajiću novac za kampanje PES-a. Gde je Spajić taj novac stavio, da li ga je stavio sebi u džep ili kolegama iz PES-a“, naveo je on, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Inače, Spajća povezuju i sa uhapšenim južnokorejskim ‘kraljem kriptovaluta’ Do Kvonom.

Crnogorski ministar policije Filip Adžić rekao je da su se Spajić i Do Kvon sastajali u Beogradu dok je Do Kvon bio na crvenoj Interpolovoj poternici, a u njegovom laptopu navodno su pronađeni dokazi o finansiranju kampanje PES-a. Do Kvon i njegov poslovni partner uhapšeni su krajem marta na podgoričkom aerodromu, prilikom pasoške kontrole na letu za Dubai.

Milojko Spajić Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic

Advokat negirao povezanost

Međutim, advokat Ratko Pantović, koji zastupa Džordža Kotrela, kazao je da je kriptomat u Tivtu nije njegov, već je vlasništvo kompanije “Global Trust Limited” i da je postavljen u junu 2022. godine. Saopštio je i da je vlasnik te kompanije njegov klijent Hon Kong Jong.

Tvrdio je i da je Salon Prive nezakonito pretresen, jer policajci nisu imali odobrenje suda, ali i da njegovi klijenti nisu finansirali PES.

Foto: Elliott Franks / Eyevine / Profimedia

Takođe, advokat navodi i da Kotrel nije otišao iz Crne Gore sa nelegalnim pasošem.

“Netačno je da je granicu prešao sa lažnim pasošem. Sasvim regularno je, sa svojom, originalnom putnom ispravom, prošao pasošku kontrolu na Graničnom prelazu Tivat i ukrcao se u svoj privatni avion. Ni to nije neuobičajeno, jer uvek koristi privatni avion, a ne leti komercijalnim letovima”, kazao je on za Vijesti i dodao:

“Ponavljam, sa jedinim pasošem koji ima i sa kojim je, do sada, makar stotinak puta ušao u Crnu Goru i iz nje izašao”, kazao je on.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar