Grenlanska ajkula Foto: GHISLAIN BARDOUT / AFP / Profimedia

Grenlandska ajkula živi u ledenim arktičkim vodama oko Grenlanda i Islanda. Istraživači su bili šokirani kada su pronašli jednog od okeanskih divova koji očigledno odlazi na tropski odmor u koralnim grebenima na obali Belizea.

Ovo je prvi put da je grenlandska ajkula primećena u zapadnim Karibima u blizini drugog najdužeg koralnog grebena na svetu, navodi se u saopštenju Međunarodnog univerziteta Floride.

Devanši Kasana, studentkinja doktorskih studija, radila je sa belizejskim ribarima na obeležavanju tigrastih ajkula kada je primetila da jedna ajkula privršćena za jednu od njihovih linija ne liči na tigrastu ajkulu.

Ona je svom savetniku poslala fotografiju velikog, tromog stvorenja, koji je potvrdio da je to ili granlandska ajkula ili hibrid između grenlandske ajkule i pacifičke ajkule spavačice, navodi Međunarodni univerzitet Floride, prenosi CNN.

Jedan od ribara na projektu izrazio je šok zbog otkrića.

„Uvek sam uzbuđen jer znam da tamo dole ima stvari koje još nismo videli u Belizeu, ali nikada nisam mislio da ću uhvatiti grenlandsku ajkulu“, rekao je Omar Fauk, jedan od ribara iz Belizea.

PROČITAJTE JOŠ:

Grenlandske ajkule su najdugovečniji kičmenjaci na svetu, sposobni da žive najmanje 400 godina, prema studiji iz 2016. godine. Ali ima još mnogo toga da se nauči o ovoj misterioznoj ribi. Ove vrste koje se sporo kreću i sporo rastu mogu dostići dužinu do 7 metara i težnu od 1,5 tona, navodi Nacionalna geografija.

Pošto ajkule vole najviše neverovatno hladne i duboke vode, naučnicima je teško da ih prate.

Sugeriše se da bi moglo biti više grenladnskih ajkula u tropskim vodama širom sveta, samo veoma daleko ispod površine, gde je voda hladnija.

BONUS VIDEO: Plivanje među ražama i ajkulama

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar