Foto: Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic, Boris Pejović/Vjesti.me, Privatna arhiva

Prvi projektil koji je pogodio Cetinjanina Vuka Borilovića ispaljen je iz policijskog pištolja, pokazala je istraga Višeg državnog tužilaštva u Podgorici.

Istražitelji, međutim, ni nakon dva meseca nisu utvrdili iz čijeg pištolja su ispaljena preostala četiri projektila koja su pogodila masovnog ubicu 12. avgusta.

Borilović je likvidiran nakon ubilačkog pohoda u cetinjskom naselju Medovina, u kom je ubio deset, a ranio šest svojih sugrađana, među kojima i dvoje dece.

“Iz izveštaja o balističkom veštačenju proizlazi da su projektili u telo pok. V.B. ispaljeni iz dva vatrena oružja – pištolja, od kojih jedan pripada službeniku Uprave policije i iz istog je ispaljen prvi projektil u telo pok. V.B, dok drugo vatreno oružje, iz kojeg su ispaljena četiri projektila, pripada neidentifikovanom licu”, odgovorila je “Vijestima” rukovoditeljka i portparolka tog tužilaštva, viša tužiteljka Lepa Medenica.

Cetinje masakr Foto:REUTERS/Stevo Vasiljevic/Privatna arhiva

U odgovoru na pitanja “Vijesti”, navela je da su u predmetu koji je formiran povodom događaja na Cetinju 12. avgusta, preduzete brojne mere i radnje u cilju potpunog rasvetljavanja zločina.

”Takođe, po naredbi tužilaštva izvršena je i obdukcija tela V.B. iz kojeg nalaza se zaključuje da je navedeno lice zadobilo povrede u predelu glave i gornje polovine tela, desnog ramena i grudnog koša, od pet ispaljenih projektila od kojih su sve povrede smrtonosne”, objasnila je tužiteljka Medenica.

Istražitelji, međutim, nijesu utvrdili vreme smrti Borilovićevih žrtava, zbog čega je i dalje nejasno koliko je trajao njegov ubilački pohod.

“Po naredbi tužilaštva obavljene su obdukcije stradalih lica, i u obdukcionim nalazima nije utvrđeno vreme smrti žrtava – oštećenih”, odgovorila je Medenica.

Cetinje i Nenad Neno Kaluđerović Foto:REUTERS/Stevo Vasiljevic/EPA-EFE/BORIS PEJOVIC/Screenshot/Facebook

Ona je navela i da će tužilaštvo doneti odluku “nakon svestrane analize svih do sada prikupljenih dokaza, te eventualno preduzimanja drugih radnji za koje se ukaže potreba”.

U tom predmetu, u svojstvu građanina, saslušano je više osoba, a među njima i Nenad Kaluđerović.

Taj Cetinjanin tužiteljki Andrijani Nastić ispričao je svoje viđenje događaja u naselju Medovina, a istražiteljima je predao i pištolj koji poseduje. To je učinio nakon što se u javnosti pojavila informacija da je on zaustavio Borilovićev ubilački pohod, u kom su živote izgubili osmogodišnji M. njegov tri godine stariji brat M. i njihova majka Nataša Martinović (35).

I porodica Drecun sahranila je tri žrtve komšije Borilovića – Rajka Drecuna (56) i njegove roditelje Danicu (74) i Dimitrija (81).

Među nedužnim žrtvama su i tridesetsedmogodišnji Milan Mitrović, kum ubijenih Martinovića, i Goran Đurišić (54) – Borilovićev ujak, ubijen dok je pokušavao da ga urazumi.

Borilović je ubio i još dve komšinice, sestre Aleksandru (52) i Milu Radunović (50).

POGLEDAJTE JOŠ:

Pre nego je onesposobljen da kroz naselje u kom je živeo seje smrt, ranio je još pet komšija – Aleksandra Drecuna, Slavicu Zvicer, Filipa Đurkovića, Milevu Ramadanović i Darinku Čelebić, kao i policajca Ljubišu Maksimovića koji je pokušavao da ga savlada.

Borilović je iz lovačke puške nasumično pucao u komšije, ekipu Hitne medicinske pomoći, pripadnike policije i prolaznike.

BONUS VIDEO Kuća na Cetinju iz koje je ubica krenuo u krvavi pir.