Godinama unazad u Kini se dešava misteriozna pojava - moćni ljudi, mahom milioneri, nestaju iz javnosti bez traga. Sada se ova "epidemija", prelila i na moćne kineske zvaničnike - nedeljama niko ne zna šta se dešava sa ministrom odbrane Li Šangfuom i šefom kineske diplomatije Ćin Gangom. I, dok se kineski građani pitaju šta se dešava sa njihovim ministrima, Komunistička partija na čelu sa predsednikom ove zemlje Si Đinpingom, upadljivo ćuti.

Naime, ministar odbrane Šangfu nije viđen u javnosti od 25. avgusta, što je izazvalo spekulacije da je pod istragom. Tada je održao govor na kinesko-afričkom forumu za mir i bezbednost. Njegovo poslednje prekomorsko putovanje bilo je sredinom avgusta u Moskvu i Minsk, gde se sastao sa ruskim zvaničnicima na marginama bezbednosne konferencije i sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom.

Ministar odbrane u kućnom pritvoru?

Nekoliko dana nakon toga je trebalo da se sastane sa vijetnamskim odbrambenim zvaničnicima, na godišnjem sastanku, ali je u poslednjem trenutku otkazao svoj dolazak. To su za Rojters potvrdila dva vijetnamska zvaničnika, što je izazvalo sumnju kod američke vlade da je Li pod istragom.

Li Shangfu Foto: Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Nakon toga u javnost su počele isplivaju još neke, u najmanju ruku čudne informacije. Naime, Šangfu se navodno nije pojavio na zakazanom sastanku sa komandantom singapurske mornarice jer je „stavljen u kućni pritvor“. On nije naveo izvor za te tvrdnje.

Od tada o njemu nema više informacija ili tragova.

Sve ovo još sumnjivim čini to što je, početkom avgusta Si Đinping takođe smenio dvojicu najviših generala raketnih snaga.

Sijeva tiha čistka u vojsci?

Uz to, ni bivši komandant Li Jučao nije viđen u javnosti nedeljama ranije i nije bilo objašnjenja za njegovu smenu.

Li je imenovan za ministra odbrane u martu 2023. godine, nakon što je nekoliko meseci služio kao najviši član Centralne vojne komisije, koja nadgleda oružane snage. Nekoliko godina ranije, 2018. godine, kao direktor odeljenja za razvoj vojne opreme, SAD su ga sankcionisale zbog kupovine ruske vojne opreme od strane PLA.

Li Shangfu Foto: Tanjug/Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Šef diplomatije smenjen zbog ljubavne afere?

Takođe, u julu ove godine na apsurdan način smenjen je još jedan kineski ministar.

Šef kineske diplomatije Ćin Gang smenjen je sa funkcije i to manje od sedam meseci nakon imenovanja. To možda i ne bi bila zanimljiva vest da se nije desila posle njegovog misterioznog nestanka.

Naime, Gang je od 25. juna doslovno nestao iz javnosti, tako da je moglo samo da se spekuliše o njegovoj sudbini.

Ipak, dva meseca kasnije zapadni mediji su otkrili šta se krije iza ove smene. Američki mediji objavili su tokom ove nedelje priču o vezi Ganga i poznate televizijske voditeljke Fu Ksiaotian, sa kojom je, prema tim informacijama, u strogoj tajnosti dobio dete uz pomoć surogat majke koja je održavala trudnoću u Sjedinjenim Državama.

Ćin Gang i Fu Siaotian Foto: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

Kako se navodi, nekoliko njenih prijatelja znalo je da je Ksiaotian dobila dete surogat majčinstvom, ali nisu imali predstavu o tome ko bi mogao da bude otac deteta.

„Problem sa životnim stilom“

Tokom prošle nedelje, Volstrit žurnal je došao do ekskluzivnog saznanja da je pravi razlog smene Ganga sa mesta ministra spoljnih poslova to što je interna istraga Komunističke partije otkrila da je ministar bio u vanbračnoj zajednici u kojoj ima i dete i da ga je dobio dok je bio na funkciji kineskog ambasadora u Vašingtonu.

Kako je saznao Volstrit žurnal, kineski zvaničnici su prošlog meseca obavešteni o istrazi o šefu diplomatije i rečeno im je da je formalni razlog za Gangovu smenu „problem sa životnim stilom“, termin koji se obično koristi za seksualno nedolično ponašanje.

Imena žene i deteta im tada nisu saopštena.

Foto:EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

Istraga je u toku kako bi se ispitalo da li su navodna afera i bilo koje druge radnje koje je Gang mogao da preduzme mogle da utiču na nacionalnu bezbednost Kine.

Imaju i dete

Kako je otkrio prijatelj poznate kineske voditeljke, njih dvoje su se upoznali 2010. godine, nakon što je ona diplomirala na master programu na Univerzitetu Kembridž i počela da radi u londonskom birou Fonik TV-a, dok je Gang bio zaposlen u kineskoj ambasadi u Velikoj Britaniji.

Pročitajte još:

Spojilo ih je to što su se kretali u istim društvenim krugovima u Londonu. Međutim, oni su stupili u vezu skoro deset godina kasnije u Pekingu.

Njihova sreća ipak nije dugo potrajala, budući da je Gang nakon stupanja na mesto ministra počeo da ograničava kontakt sa njom, što je prema rečima prijatelja voditeljke, nju to nagnalo da nagoveštava njihovu vezu na društvenim mrežama.

U martu ove godine, na dan kada je imenovan na mesto ministra, ona je objavila fotografiju na kojoj je po prvi put otkrila lice deteta, uz komentar: „Pobednik“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare