Si Đinping Foto: EPA-EFE/MIKHAIL TERESCHENKO / SPUTNIK / KREMLIN

Predsednik Kine Si Đinping prisustvovao je svakom samitu G20 u poslednjoj deceniji, ali to neće biti slučaj i ove godine. Naime, na samit u Indiji poslaće nekoga umesto njega. Svoje učešće je otkazao bez navođenja razloga, čime je samo podstakao spekulacije da je razlog političke prirode.

Šef tima za spoljnu politiku Kine ukazao je na izveštaje o tradicionalnom letnjem sastanku uticajnih članova stranke u primorskom letovalištu Bejdaihe, gde je Si Đinping morao da se suoči sa oštrim kritikama o političkim, ekonomskim i društvenim prilikama u zemlji.

Si Đinping Foto: EPA-EFE/ALEXEY MAYSHEV / SPUTNIK / KREMLIN

Zdravstveni problemi?

Drugi kineski analiričari smatraju da je Sijevo zdravlje možda bilo razlog nedolaska na samit, iako je prisustvovao nedavnoj konferenciji BRIKS-a u Južnoj Africi, gde je direktor kineskog Instituta u Londonu Stiven Cang primetio da je predsednik odbio da se obrati na samitu. Bolovanje čak i od blage bolesti moglo bi da bude dovoljno da Si ne dođe na G20, jer je za njega „u ovom trenutku to postalo manje važno, jer ima alternativnu međunarodnu organizaciju koju želi da neguje i podržava“.

Takođe, Kina ima veliku konkurenciju u Indiji – dve zemlje u nekim oblastima sarađuju, ali su rivali u drugim. Obe su velike ekonomske sile sa ogromnim brojem stanovnika.

Džo Bajden i Si Đinping Foto:EPA/HOW HWEE YOUNG

„Koja zemlja je najveći potencijalni konkurent Kini u obezbeđivanju podrške juga i u zemljama BRIKS-a u zalaganju za alternativni kinesko-centrični poredak? Indija“, rekao je Cang.

Sporovi oko granice

Indija i Kina su decenijama u sukobu oko tačnog položaja svoje granice od 3.500 kilometara. Ušli su u rat 1960-ih i od tada su imali manje sukobe.

Si Djiping
Si Đinping Foto:EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Neposredno pre Sijeve objave da neće prisustvovati samitu, Kina je objavila zvaničnu mapu na kojoj je severoistočna indijska država Arunačal Pradeš prikazana kao kineska teritorija. Indija se odmah pobunila.

„Ipak, zategnuti odnosi su malo verovatan uzrok Sijevog odsustva sa G20. Mislim da predsednik može to da ostavi po strani i postane deo kluba G20“, smatra analitičarka Abigejl Vaselijer.

Indijski ministar spoljnih poslova Subramanjam Džaišankar umanjio je Sijevu odluku. On je rekao da Sijevo odsustvo na samitu nije ništa neobično.

Foto:Prime Ministers Office/Press Inf / Zuma Press / Profimedia; shutterstock by Fabrizio Annovi; shutterstock

BRIKS protiv G20

Bez obzira na Sijeve motivacije, Vaselijer ne misli da je u njegovom interesu da oslabi značaj G20 u korist grupe BRIKS.

„Ne mislim da je to u interesu Kine, niti mislim da je to u potpunosti njihova namera“, smatra ona, a prenosi Dojče vele.

Pročitajte još...

Vaselijer ocenjuje da je Sijevo odsustvo propuštena prilika da se američki i kineski lideri sastanu u vreme pojačanih tenzija i rastućeg nepoverenja.

Prema njenim rečima, u interesu sveta je da se američki predsednik Džozef Bajden i Si sretnu oči u oči, jer je sledeća prilika novembarski samit Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u San Francisku.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar