Foto: Shutterstock/GOV.ME/S. Matić/Savo Prelević/Vijesti/Privatna arhiva/Nova.rs/EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Spisak visokih crnogorskih zvaničnika koji su nakon pada režima nekadašnjeg predsednika Mila Đukanovića obuhvaćeni opsežnim istragama koje otkrivaju zloupotrebu položaja i umešanost u razne kriminalne poslove iz nedelje u nedelju postaje sve duži. Poslednji u nizu Milovih moćnika koji se našao iza rešetaka jeste bivši direktor crnogorske policije Veselin Veljović, koji se tereti odavanje službenih informacija i pomaganje u krijumčarenju cigareta. Pored Veljovića, na udaru Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) našli su se Vesna Medenica, Saša Čađenović, Blažo Jovanić i Petar Lazović.

Naime, Veljović je uhapšen zbog sumnje da je počinio krivična dela stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja i krijumčarenje.

Kako prenose crnogorski mediji, prema nezvaničnim saznanjima predmet je formiran u cilju istrage šverca cigareta. Osim Veljovića slobode su lišeni i Mujo Nikočević, kojeg bezbednosne službe dovode u vezu sa „škaljarskim klanom“, i Nikola Mrkić.

Traga se za još jednim licem – Aleksandrom Mrkićem, na čijem posedu se prema saznanjima podgoričkih Vijesti nalazi fabrika duvana u Mojkovcu, a kome je Veljović direktno prenosio poverljive informacije.

Privođenje Veljovića u SPO, Foto: Dušan Cicmil/Vijesti

Koju ulogu je imao Veljović?

Prema trenutno poznatim informacijama, Veljović se tereti da je dok se nalazio na mestu savetnika predsednika za bezbednost i odbranu, odavao tajne Mrkiću.

Prema nezvaničnim informacijama, kao organizator kriminalne grupe označen je Aleksandar Mrkić, dok je Veljović bio bio jedan od njenih članova.

Navodno je kriminalna organizacija aktivno radila tokom 2020. godine, i tada je Vejović odavao informacije o cigaretama koje su švercovane preko Luke bar i time im „krčio“ put do nelegalnih skladišta.

Foto: Dušan Cicmil/Vijesti; V. Baltić/Vijesti; Shutterstock

Đukanovićev čovek od poverenja

Ovo hapšenje javnosti je posebno interesantno iz jednog razloga – Veljović je gotovo tokom čitave karijere slovio za čoveka od poverenja Mila Đukanovića.

Naime, pored toga što je Veljović od 2007. do 2011. godine bio je direktor Uprave policije, a potom je u periodu od 2018. do 2020. godine, u drugom mandatu bio prvi čovek crnogorske policije, Veljović će ostati upamćen i po bespogovornoj političkoj lojalnosti Đukanoviću.

Da sa bivšim predsednikom bude na takvoj relaciji „zaslužio je“ postupcima iz davne 1998. godine kada je kao komandant SAJ-a u vreme političkih previranja između Đukanovića koji je kontrolisao crnogorsku policiju i Momira Bulatovića, odigrao ključnu ulogu tokom nasilnih demonstracija, 14. januara te godine, i sa svojom jedinicom nije dozvolio prodor demonstranata u zgradu tadašnje Vlade.

Od tada, pa sve do pretprošle godine, kada je po prvi put uhapšen tokom ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju, zbog napada na službeno lice u vršenju službene dužnosti i zaletanja na policijski kordon – njegova karijera „ušuškana ispod kaputa“ Đukanovića išla je samo uzlaznom putanjom.

Foto: Printscreen/YouTube/Ministarstvo prosvjete CG

Međutim, nakon konačnog, strmoglavog pada režima Demokratske partije socijalista Crne Gore, Veljović kao i mnogi drugi biva izveden pred lice pravde – i to uz pomoć Skaja, kriptovane aplikacije za razmenu poruka koja je „došla glave“ mnogim Milovim moćnicima tokom proteklih meseci.

Dinastija Lazović

Neposredno pre hapšenje Veljovića, u regionalnoj javnosti kao bomba odjeknula je vest da se u novootkrivenim Skaj prepiskama pominje Zoran Lazović, visoki funkcioner crnogorske Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB), u narodu poznat kao „stariji Lazović“ – zbog toga što crnogorskim podzemljem „hara“ i njegov naslednik Petar Lazović, takođe formalno obučen u policijsku uniformu.

Kako je tada otkriveno, on je u komunikaciji sa šefom kavačkog klana Radojem Zvicerom govorio o izborima u Crnoj Gori, ali i koliko novca je kontroverzni biznismen Ranko Ubović dao za iste na njegov (Lazovićev) nagovor.

Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC; privatna arhiva

Inače, u fokusu javnosti zbog poruka na Skaju mesecima se nalazi njegov sin bezbednjak Petar Lazović koji se u tim prepiskama hvalio šefu kavačkog klana Zviceru kako muči uhapšene, za koje su pretpostavljali da su pripadnici organizovane kriminalne grupe škaljarski klan i od njih iznuđuje iskaze.

“Kesa malo, šuma malo, reka malo, glogov kolac malo”, šalje Lazović poruku u grupni čat Zviceru i odbeglom kolegi Ljubu Miloviću.

U porukama je često pominjao i svog oca, ali i ostale ozloglašene pripadnike podzemlja – Draka Šarića, i „šefove“ kriminalnog klana koji je po svojoj svireposti zaprepastio Srbiju Veljka Belivuka i Marka Miljkovića – sa kojima je takođe sarađivao.

Foto: Printscreen YouTube/Vijesti Online/Shutterstock

Čađenović im čuvao leđa

Podršku kriminalnoj organizaciji, koja po uigranosti sa političarima može parirati meksičkim kartelima, davao je i specijalni tužilac Saša Čađenović, koji je prema informacijama Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) ove zemlje sredinom 2020. godine postao pripadnik kavačkog klana.

Uhapšen je u decembru 2022. godine, po nalogu SDT-a, a sve zbog stvaranja kriminalne organizacije i zloupotrebe položaja.

Njegova uloga bila je da kao specijalni tužilac prolongira i obustavlja krivično gonjenje pripadnika klana, a sve po naređenju šefova kavčana.

Foto: Printscreen YouTube/Vijesti Online/Stefan Tomasevic/ATAImages/E-Stock/Miloš Rafailović/
detective-info.com.ua/

Takođe, opstruisao je sve pokošuja nadležnih da pripadnicima kavačkog klana odrede pritvor, a navodno je i „pravio mreže“ za skrivanje onih za kojima je raspisana poternica.

Trebalo bi napomenuti da je upravo Čađenović kao tadašnji specijalni tužilac Crne Gore 2021. godine u Beogradu saslušavao Belivuka i Miljkovića.

Simptomatično, Čađenović je takođe uhapšen nakon pada Đukanovića.

Blažo Jovanić oštetio državu za 10 miliona evra

Nešto ranije, pre formalnog pada Đukanovića – ali u momentu kada je DPS bio i više nego oslabljen, početkom maja 2022. godine uhapšen je i predsednik Privrednog suda Crne Gore Blažo Jovanić. Njega su uhapsili pripadnici Specijalnog policijskog odeljenja, zbog osnovane sumnje da je organizator kriminalne grupe koja je prethodnih godina, zloupotrebom službenog položaja i drugim krivičnim delima, oštetila državu za više desetina miliona evra.

Foto:Savo PRELEVIC / AFP / Profimedia; shutterstock

Sve počelo hapšenjem najmoćnijom ženom Milovog režima

Inače, „nogu je povukla“ bivša predsednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, koja je uhapšena je u aprilu 2022. godine na aerodromu u Golubovcima, kada je krenula za Beograd.

Bivša predsednica Vrhovnog suda sumnjiči se da je počinila dva krivična dela – stvaranje kriminalne organizacije i protivzakonit uticaj, a njen sin se tereti za stvaranje kriminalne organizacije radi šverca cigareta i droge.

Nju je u Skaj porukama delimično „izdao“ njen sin, koji je u prepiskama otvoreno pričao o tome kako je koristio poziciju svoje majke za nezakonit šverc cigareta i droge, ali i za uticaj na pravosudne postupke.

POGLEDAJTE JOŠ:

Medenica je takođe navodno, koristeći funkciju uticala i na određene kolege u donošenju sudskih odluka u korist kompanija „Carine“, „Fab Live“ i „Cijevna komerc“.

Inače, Medenica je nekoliko meseci provela u pritvoru, a sada je puštena da se brani sa slobode. Suđenje bivšoj predsednici Vrhovnog suda, njenom sinu i ostalim okrivljenima za stvaranje kriminalne organizacije, šverc i brojne zloupotrebe, zakazano je za 6. septembar u Višem sudu u Podgorici.

BONUS VIDEO Privođenje Veljovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar