Foto: Agence / Bestimage / Profimedia, EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT, Not supplied / WillWest News / Profimedia

Dok u Ukrajini besni rat, a Putin u panici molbiliše siromašno stanovništvo iz zabačenih delova Rusije, njegova bivša žena Ljudmila kupa se u luksuzu daleko od očiju javnosti. Tim opozicionara Alekseja Navaljnog istraživao je kako se bivša prva dama dokopala novca i skupih nekretnina. Kako su utvrdili, Putin je bivšu ženu bogato nagradio - na račun građana Rusije.

Istražujući prve dane braka Putinovih, život u Drezdenu i početka Putinove političke karijere, tim Navaljnog piše da je brak Ljudmile i Vladimira trajao 30 godina, od koji je „poslednjih 20 bio čista i potpuna fikcija“. Ljudmila je korišćena tek nekoliko puta godišnje kao živi ukras. Stavila bi maramu i jednom godišnje stajala na službi u crkvi kako bi Putin mogao da opravda imidž poštovaoca tradicije i porodičnih vrednosti.

Za rusku javnost, Ljudmila Putina postala je nedvidljiva već početkom 2000-ih, odnosno nedugo nakon što je njen tadašnji muž počeo svoju vladavinu koja i dalje traje. Preuzela je pojedine dužnosti prve dame, tek javnosti radi. Prvi javni projekat koji je dobila imao je za cilj pomoć i razvoj ruskog jezika. Zvao se Centar za razvoj ruskog jezika i služio je tek PR-a radi.

Foto: EPA-EFE/ITAR-TASS / POOL

Ljudmila je bila angažovana u ovom Centru u vreme kada je ruska javnost saznala da se bračni par Putin razvodi 2013. godine. Tek tada Centar je dobio na značaju, jer je preko njega Putin obezbedio Ljudmilu i odužio joj se za godine ćutanja na brojne ljubavnice i vanbračnu decu koju je navodno dobio u tim vezama.

Prema ruskom zakonu, dva supružnika koja imaju punoletnu decu prilikom razvoda sve što su zajedno stekli (u slučaju Putinovih to je bukvalno sva njihova imovina) deli se na pola. Ali, sudeći prema zvaničnim dokumentima, Vladimir Ljudmili ništa nije dao. Ostao mu je mali stan u Sankt Peterburgu, stara Lada Niva, pa čak i kamp prikolica.

Otimanje kuće dede Lava Tolstoja

Međutim, Putinova administracija je 2001. godine Centru za razvoj jezika potpuno besplatno dodelio zgradu koja se nalazi u neposrednoj blizini Kremlja. Reč je o građevini koja tokom sovjetskog doba i 1990-ih godina imala status istorijskog spomenika zaštićenog od strane države.

Foto: Google maps

Zgrada nije samo na ekskluzivnoj lokaciji i jednoj od najskupljih u Moskvi, već ima i zanimljivu istoriju. Velelepno zdanje izgrađano je 1774. godine i jedno vreme bilo je u vlasništvu kneza Nikolaja Sergejeviča Volkonskog, dede Lava Tolsoja. Kako se navodi, Tolsoj lično je boravio u ovoj zgradi, a u njoj se odigrava i nekoliko scena iz verovatno najpoznatijeg ruskog romana „Rat i mir“.

Foto: Google maps

Zdanje je 2005. godine prešlo iz državnog u vlasništvo Centra u kojem je bila angažovana Ljudmila, a od 2009. godine počinje rekonstrukcija kojom je potpuno je promenjen karakter zgrade – dodata su dva sprata i zamenjena je čuvena kupola.

Pročitajte još:

Rekonstrukcija je izazvala proteste jer je uništavano kulturno i istorijsko blago, ali gradnja je nastavljena. Pod parolom obezbeđivanja nacionalnih interesa Rusije i zaštite ruskog jezika, kuća dede velikog ruskog pisca Lava Tolstoja praktično je zbrisana sa lica zemlje.

Iste godine, Ljudmilin Centar za razvoj jezika preimenovan je u Centar za razvoj međuljudskih odnosa i bavi se onim što nazivaju „stvaranje uslova za rešavanje različitih važnih društveno značajnih pitanja u ruskom društvu i formiranjem povoljne psihološke klime u zemlji“. Novi centar nudio je seminare poput „Trougao zdravlja“, „Bognja u svakoj ženi“ i „Privlačenje novca u život“.

Iako je Centar preimenovan, a njegova delatnost promenjena, zgrada je ostala u njihovom vlasništu

Ljudmilin 20 godina mlađi muž broj 2

Na čelu Centra je mladić po imenu Artur Očeretni. U vreme kada je Ljudmila postala prva dama Očeretni je bio novinar na TV kanalu Rusija. Zatim, 2003. godine počeo je organizuje događaje i tada je upoznao Ljudmilu. Sedam godina kasnije postao je direktor Centra u kojem je Ljudmila angažovana. Na toj poziciji je i danas.

Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Upravo je on bio taj koji je dobio sve dozvole i potreban novac za grandioznu „rekonstrukciju“ zgrade dede Lava Tolsoja. Kako je uspeo da realizuje taj projekat postaje jasno 2015. godine kada se Ljudmila, tada već bivša Putnova žena, udala za 20 godina mlađeg Očernija.

Zanimljivo je da su tri najveća sponzora Centra koji se bavi organizacijom seminara o zdravlju, snovima i novcu kancelarija gradonačelnika Moskve, Gasprombank, i kompanija Severstal čiji je vlasnik oligarh Aleksej Mordašov, inače vrlo blizak Putinu. Cifre koje centar dobija su ogromne.

Za tri godine, od kancelarije gradonačelnika Moskve Centru je uplaćeno 175 miliona rubalja (oko 3.125.000 evra), od Gasprombanke 140 miliona ribalja (2.500.00 evra), a od Severstala oko 100 miliona rubalja (oko 1.785.000 evra).

muž putinove žene
muž putinove žene

Kako je istraga tima Navaljnog pokazala, Očeretni je karticu Centra koristio za kupovinu i lična putovanja, poput onog u Soči. Zapravo, Centar plaća sve prohteve, pa i hobije, bračnog para Očeretni. Artur je, na primer, veliki zaljubljenik u triatlon, a sva učešća na takmičenjima plaća mu Centar.

Ljudmilin (prepun) novčanik

Bračni par Očeretni živi vrlo luksuzno zahvaljujući Centru i milionskim donacijama što državnih, što firmi bliskih državnom vrhu. Drugi izvor prihoda koji se meri milionima je zgrada koja je nekada bila kulturno i nacionalno blago Rusije, a kojom je Putin „častio“ svoju bivšu ženu.

Pročitajte još:

Zgrada koja je u vlasništvu Centra danas se izdaje preko kompanije „Meridijan“ čiji je vlasnik Ljudmila lično. Na spisku zakupaca su i velike ruske banke poput VTB i Sberbanke, a pre rata tu je bio i Burger King, agencija za naplatu, apoteke…Ukupno, od najama Ljudmilina firma godišnje zaradi oko 4.440.000 evra. Centar takođe isplaćuje novac firmi „Meridijan“. Naravno, reč je o milionskim ciframa.

Inače, Ljudmila sebi isplaćuje i izdašnu platu u „Merdijanu“. Do oktobra 2020. godine, plaćala je sebi milion mesečno i još dva bonusa godišnje – 3,5 miliona rubalja. A u oktobru 2020. odlučila je da je njen ra

Foto: Moritz Thibaud/ABACA / Abaca Press / Profimedia

d potcenjen i podigla sebi platu na dva miliona mesečno (oko 35.000 evra mesečno).

Ljudima je novac uložila u nekoliko biznisa, između ostalog, u firmu Karmani, koja izdaje mikrokredite za ruske državljane, ali i nekoliko ofšor kompanija. „Uopšteno, kul porodična šema: Putin od građana Rusije pravi prosjake kojima su potrebni mikrokrediti da žive do sledećeg meseca, a bivša žena zarađuje na tim mikrokreditima“, piše tim Navaljnog.

Foto: Agence / Bestimage / Profimedia

Uz milione na računu, Ljudimila i njen novi muž i imaju i brojne nekretnine na mondenskim mestima u Evropi. U Davosu imaju stan od 200 kvadrata koji je plaćen 3,5 miliona franaka (oko 4,5 miliona evra). U Malagi, u Španiji, tim Navaljnog našao je dva luksuzna stana i nekoliko graža u vlasništvu Ljudmile Očeretnije.

Foto: Agence / Bestimage / Profimedia

Jedna do njih je i vila vredna 5,3 miliona evra u Angletu na francuskoj obali. Prema svedočenju meštana, poslednji put su bili u ovoj vili u februaru 2022. godine. Od početka rata krajem tog meseca imanje je prazno. Na kapijama napisan je grafit „Je*eš Putina“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare