Vladimir Putin i Alina Kabajeva Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Alina Kabajeva, jedna od najmisterioznijih žena u Rusiji za koju se sumnja da je dugogodišnja ljubavnica ruskog lidera Vladimira Putina, našla na se na udaru nove runde sankcija protiv ruske elite.

Ministarstvo finansija SAD saopštilo je da je zamrzlo vizu Alini Kabajevoj, nekada olimpijskoj gimnastičarki i bivšoj članici Državne Dume. Kabajevoj su pored toga uvedena i pojedina imovinska ograničenja. Ona je označena kao žena koja se nalazi na čelu ruske državne medijske kompanije koja promoviše rusku invaziju na Ukrajinu.

Ovo nisu prve sankcije koje su uvedene Kabajevoj od početka rata u Ukrajini. Velika Britanija je sankcionisala Kabajevu još u maju, a EU joj je uvela putnu zabranu i zamrzla imovinu u junu.

Ko je Alina Kabajeva?

Alina Kabajeva je jedna od najuspešnijih ritmičkih gimnastičarki u Rusiji i osvajačica zlatne medalje na Olimpijskim igrama 2004. godine u Atini. Nedugo potom, upoznala se sa Putinom, a sportsku karijeru zamenila političkom. Kabajeva je postala član vladajuće Jedinstvene Rusije i poslanica te stranke u ruskoj Dumi.

Vladimir Putin i Alina Kabajeva Foto:Kremlin.ru / WillWest News / Profimedia

Rođena je rođena 12. maja 1983. u Taškentu u Uzbekistanu, bivšem SSSR-u. Već sa tri godine počela je da se bavi ritmičkom gimnastikom. Majka ju je još kao malu zbog toga preselila u Moskvu, a već sa 15 godina osvojila je Evropsko prvenstvo u Portugaliji.

Narednih godina ona je postala jedna od najnagrađivanijih ritmičkih gimnastičarki na svetu – osvojila je dve olimpijske medalje, 14 medalja na svetskim prvenstvima i 21 na evropskim.

Godine 2001. desio se skandal jer je Alina navodno koristila doping i suspendovana je sa takmičenja na dve godine. Par godina kasnije ona se uključila u politiku.

Glasine o vezi sa Putinom

Glasine o vezi Putina i lepe gimnastičarke Aline Kabajeve pojavile su se 2008. godine. Putin je 2013. godine objavio da se razvodi od supruge Ljudmile sa kojom ima dve ćerke.

Foto: EPA PHOTO/YURI KOCHETKOV

„Imam privatan život u koji ne dozvoljavam da se iko meša. To se mora poštovati“, rekao je Putin.

Kabajeva je svojevremeno rekla da je upoznala čoveka kojeg mnogo voli, dodajući: „Ponekad se osećaš toliko srećno da se čak osećaš i uplašeno“. Ima mnogo izveštaja da Kabajeva nosi venčani prsten, ali nigde nema zapisa o tome da je udata.

Mnogi Rusi u njoj vide razlog zašto se Putinov brak sa Ljudmilom. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašeno je nagovestio jednom prilikom da je do razvoda došla navodno zato što je Kabajeva izvršila pritisak na predsednika Rusije.

Alina Kabajeva i Vladimir Putin Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Ima i decu sa ruskim liderom?

Kako se Putinov brak raspadao, za Alinu se pisalo da ima sina Dmitrija, kojeg je navodno dobila sa ruskim liderom. Ona je u priči za ruski Vog insistirala je kako je on njen sestrić, a ne sin.

Alina Kabajeva Foto:Alina Kabaeva / East2West News / Profimedia

Alina se po ovom pitanju nije oglašavala u medijima, a Kremlj nikada ne govori o privatnom životu ruskog predsednika. Izvori bliski Kabajevoj su rekli da ne žele da komentarišu glasine.

PROČITAJTE JOŠ:

Međutim, nedavno je jedan švajcarski medij objavio izveštaj o tome da Kabajeva sa Putinom ima dva sina, a da su dečaci rođeni 2015. i 2019. godine.

Prošlog meseca se pisalo da Vladimir Putin očekuje ćerku sa bivšom gimnastičarkom Kabajevom. Međutim, insajderi Kremlja tvrde da ruski lider nije bio impresioniran ovim vestima. U objavi se navodi da ova informacija nije obradovala budućeg oca i predsednika Rusije.

U istom izveštaju se navodi da je Putin kada mu je saopšteno, progunđao: „Imam dovoljno dece i odavno imam dovoljno ćerki“. Pretpostavlja se da je Kabajeva bila trudna još u maju.

Od kada počela ruska invazija na Ukrajinu, počele su da kruže priče da je Putin svoju ljubavnicu Kabajevu i njihovu navodno vanbračnu decu sklonio u Švajcarsku.

BONUS VIDEO: Vladimir Putin se uporedio sa Petrom Velikim

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare