Foto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL/TASS/KREMLIN POOL/SPUTNIK/Proekt Media

Navodna ljubavnica ruskog predsednika Vladimira Putina, Svetlana Krivonogih, iznajmljuje luksuzan četvorospratni stan u Sankt Peterburgu, navodi se u istrazi medija, a prenosi "Moskov tajms".

Ruski servis BBC-ja otkrio je listu na veb stranici nemačke luksuzne brokerske kuće „Engel i Volkers“. U oglasu je cena „Rezidencije na ostrvu Kameni“, utočištu iz 19. veka za članove carske porodice, oko 700.000 rubalja odnosno 8.700 dolara mesečno, plus oko 1.130 dolara za komunalije. Lista je skinuta sa sajta u petak rano ujutru.

BBC je uspeo da poveže Krivonogih sa stanom preko matičnih dokumenata u kojima je ona navedena kao vlasnica rezidencije. Krivonogih je prvi put javno povezana sa Putinom 2020. godine kada je istraga nezavisnog medijskog sajta „Proekt“ utvrdila da ova bivša čistačica ima 100 miliona dolara vrednu imovinu i da je majka Putinove vanbračne ćerke Jelizavete „Luize“ Rostove, prenosi Moskov tajms.

Ruski servis BBC je rekao da je Krivonogih kupila stan na ostrvu Kameni 2004. godine, godinu dana nakon rođenja ćerke.

Curenje informacije iz projekta „Pandora papiri“ 2021. godine je takođe pokazalo da je Krivonogih vlasnica stana koji vredi četiri miliona dolara u Monaku. Stan je kupljen preko ofšor kompanije čije je središte bilo na Devičanskim ostrvima. Firma je ugašena nakon što je kupovina realizovana.

Postavlja se pitanja kako je žena skromnog porekla kupila stan u zgradi koja se reklamira kao „najtraženija kod najbogatijih na svetu“.

Ruska služba BBC je saoptila da je prvi put naišla na oglas za iznajmljivanje ovog stana, koji se trenutno precenjuje na 300 miliona rubalja, odnosno 3,7 miliona evra, na popularnoj ruskoj platformi za nekretnine 2021. godine.

Ta lista je takođe skinuta sa mreže nakon pokušaja da se kontaktira Krivonogih i brokerka kuća „Engel i Volkers“.

Fotografije raskone unutrašnjosti stana otkrile su ono što je jedan stručnjak opisao kao povratak postsovjetskoj blistavosti dizajna enterijera. Na prvom spratu se nalazi dnevni boravak i terasa sa pogledom na reku Nevu, sa lusterom od poda do plafona u hodniku i liftom koji povezuje sva četiri sprata.

Na drugom spratu se nalaze pozlaćena spavaća soba i dečja soba, a na trećem spratu bar i kućni bioskop. U prizemlju se nalaze garaža i prostorije za vozača i čuvare.

Foto: Proekt Media

Ko je Svetlana Krivonogih?

Svetlana je, tvrde pojedini ruski mediji, bila ljubavnica tada političara u usponu Vladimira Putina. Ruska istraživačka stranica Proekt, jedan od retkih nezavisnih medija u Rusiji, tvrdio je i da je Svetlana rodila ćerku 2003. godine i da je Putin otac tog deteta. Iz Kremlja to nisu ni demantovali ni potvrdili, jer ruski predsednik odbija da govori o svom privatnom životu.

Putin i Krivonogih su se navodno zbližili krajem 1990-ih. Svetlana je u to vreme radila kao čistačica i živela je Sankt Peterburgu u socijalnom stanu. Nakon što je upoznala Putina preselila se u ekskluzivnu vilu u tom gradu. Njihova veza je okončana kada je Putin počeo da se viđa da gimnastičarkom Alinom Kabajevom, koja je sada predsedavajuća medijske kompanije bliske Kremlju.

PROČITAJTE JOŠ:

Krivonogih je danas deoničarka Ruske banke i vlasnica Lenjingradskog centra, noćnog kluba poznatog po „erotskim predstavama“.

Poseduje i luksuzna imanja i poslovne zgrade u Sočiju, Sankt Peterburgu i Moskvi, čija se vrednost procenjuje i do 102 miliona dolara. Takođe, „Pandora papiri“ otkrili su da je vlasnica i većinskog udela u skijalištu “Igora” udaljenom oko 70 kilometara od Sankt Peterburga. Navodno, to je Putinovo omiljeno odmaralište. U prilog tome govori i činjenica da je upravou tu održano svadbeno veselje jedne od Putinovih ćerki.

BONUS VIDEO: Bombardovana železnička stanica u Kramatorsku

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar