Andrej Plenković Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ DARIO GRZEL

Predsednik Zoran Milanović jednim potezom je HDZ-u "ubio" jedan od najvažnijih predizbornih aduta za predstojeće izbore.

Naime, šest borbenih aviona „Rafale“ u Zagreb će sleteti nakon izbora i HDZ neće moći da ih koristi u svojoj predizbornoj kampanji, što su sigurno planirali. Ministar odbrane Ivan Anušić pre nekoliko dana je objavio da će avioni iz Francuske u Zagreb sleteti u vremenskom periodu između 20. aprila i 1. maja. Ako bi se sada nešto menjalo u planiranom dolasku aviona i manjem broju aviona koji bi stigao pre 17. aprila to bi bio jasan znak da HDZ to čini samo zbog svojih uskostranačkih interesa, piše Jutarnji list.

Hrvatska je do sada preuzela šest borbenih aviona, dva dvoseda i četiri jednoseda i oni su njeno vlasništvo i službeni im je naziv „CRORafale“. Ali, to ne znači da su piloti spremni za prelet i svakodnevno korišćenje u Hrvatskoj.

Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ LANA SLIVAR DOMINIĆ

Ne treba ni sumnjati da se za dolazak „Rafale“ pripremao veliki spektakl. Ali, od toga neće biti ništa. Najverojatnije će ih na Plesu dočekati tehnički premijer Andrej Plenković i njegovi ministri ali to sigurno neće biti s onim istim žarom i ushićenjem kao da dolaze u jeku predizborne kampanje.

Predsednik Milanović nikad nije krio da mu se ne sviđa izdvajanje ogromnih sredstava za nabavku eskadrile borbenih aviona.

I pre nekoliko dana je govorio kako nije siguran da je bilo pametno da se milijarda evra investira u samo jednu granu Oružanih snaga dok nedostaje materijalnih sredstava u Mornarici i Kopnenoj vojsci. Predsednik je pre godinu dana dodatno pokazao animozitet prema nabavki aviona kada je tadašnjem načelniku Glavnog štaba Oružanih snaga admiralu Robertu Hranju izdao naredbu kojom se najstrože zabranjuju preleti vojnih aviona iznad Zagreba i svih drugih gradova u Hrvatskoj te da se odmah istraži i utvrdi odgovornost za uznemiravanje građana Zagreba.

Pročitajte još...

Naime, tog 15. marta 2022. iznad Zagreba je u niskom letu preletelo nekoliko francuskih „Rafale“ u okviru zajedničke vojne vježbe pilota 191. eskadrile lovačkih aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i francuskih pilota aviona „Rafale“ s nosača aviona „Charles de Gaulle“ što je Predsednika izuzetno iznerviralo.

Ovo je već drugi veliki predizborni adut koji je HDZ izgubio. Osim s Rafalima, HDZ tokom kampanje neće moći da se hvali završetkom auto-puta Zagreb – Sisak na deonici od Lekenika do Siska.

Premijer Plenković je krajem prošle godine najavljivao da će auto-put biti završen do Uskrsa, da bi potpredsednik Vlade Tomo Medved nešto kasnije precizirao da će auto-put biti gotov 15. aprila. Ali, od toga neće biti ništa. Prema dostupnim informacijama i auto-put i spojni put od auto-puta do Siska biće završeni za otprilike četiri meseca. Doduše, nedavno je započelo asfaltiranje dela deonice od Lekenika do Siska pa se može dogoditi da HDZ to iskoristi u kampanji kao dokaz da auto-put samo što nije gotov. Ali, od predizbornog rezanja vrpce neće biti ništa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar