Zoran Milanović Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Predsednik Republike Hrvatske Zoran Milanović boravi danas u Derventi, u Republici Srpskoj, gde prisustvuje obeležavanju 31. godišnjice osnivanja 103. brigade Hrvatskog veća odbrane Derventa.

Iz Milanovićevog kabineta ranije je najavljeno da će on odlikovati ovu brigradu HVO, osnovanu tokom rata u BIH, redom Nikole Šubića Zrinskog, za, kako je navedeno, „iskazano junaštvo njenih pripadnika u Domovinskom ratu“.

Boračka organizacija Dervente, Veterani RS i Gradski odbor Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca Derventa okupljanje bivših pripadnika HVO-a ocenili su kao „čistu provokaciju i guranje prsta u oko svim borcima, porodicama poginulih, zarobljenicima, ali i svim gradjanima Dervente“.

Pročitajte još:

„Budno i pažljivo ćemo pratiti sve što će se dogadjati i nećemo prihvatiti i mirno posmatrati veličanje organizacija i pojedinaca koji su činili zločine nad Srbima u Derventi 1992. godine“, istakli su iz ovih organizacija.

Dodali su da „nisu sigurni da ove negativne emocije neće izazvati reakciju koja lako može da bude klica nečeg mnogo ozbiljnijeg“.

BONUS VIDEO Kome je Zoran Milanović servirao svoj stav o Kosovu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar