Foto: Karl Schoendorfer / Shutterstock Editorial / Profimedia; Sanjin Strukic/PIXSELL; Shutterstock

Sandra Zeljko, bivša sekretarica hrvatskog predsednika Zorana Milanovića, moraće u zatvor na četiri i po godine, zbog toga što je iz državne kase zajedno sa tadašnjim šefom Milanovićevog kabineta, Tomislavom Saučom otuđila najmanje 130.000 evra. Ipak, mnogo više od državne pljačke pažnju javnosti je privuklo to što je prilikom pretresa stana Sandre Zeljko policija u njenom cipelarniku pronašla više od 80 pari luksuznih cipela, koje vrede 50.000 evra.

Zapravo, oni su na zatvorsku kaznu osuđeni još 2020. godine, ali ju je Vrhovni sud u Hrvatskoj proglasio pravosnažnom tek sada. Zeljko je za ovu odluku saznala potpuno slučajno, jer je niko iz institucije prethodno nije obavestio.

Sandra Zeljko Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

„Slučajno sam to videla na portalu, tražila sam nešto, ne znam više tačno šta. I kada sam pogledala konačnu presudu, pomislila sam da je to neka greška. Da je možda pogrešna formulacija ili nešto… Nisam razumela, šokirala sam se. Ušla sam u taj članak i pogledao sam datum i videla 21. mart. Ostala sam zatečena, u neverici, ne znam šta da kažem,“, rekla je Zeljko za tamošnje medije.

Pored zatvorske kazne, njima je zabranjeno da obavljaju državne dužnosti tokom narednih pet godina. Oboje moraju da vrate i ilegalno pribavljenu imovinsku korist, s time da Sauč plaća 50.000 evra, a Zeljko 80.000.

Prema presudi, Zeljko je prisvojila mnogo više novca nego njen tadašnji šef.

Zeljko je za hrvatske medije nakon izricanja presude rekla i da nije kriva i da je samo radila svoj posao.

80 pari cipela

Na suđenju, tokom prethodnih godina hrvatskoj javnosti svakako je najzanimljivija bila polemika o njenoj kolekciji cipela. Naime, u njenom stanu ih je pronađeno čak 80, i sve su bile brendirane.

Zeljko se branila time da ih je kupila tokom prethodnih 30 godina karijere, uglavnom na popustima i da ih je brižljivo čuvala.

„To je bila glavna atrakcija policajcima, moje cipele. Ako su moj zločin te cipele… Došla sam iz Vukovara, ostala sam bez ičega. Moram da napomenem da nemam dece, sama sam i od plate sam kupovala šta sam ja želela. I ako jesu nekakve marke, to je uvek kupljeno na popustima od 50 pa sve do 70 odsto. Ako su problem moje cipele u celoj stvari ne znam šta bih rekla. Jer da je postojalo nešto što su našli u mom stanu onda bi to pokazali, ne bi se bavili mojim cipelama“, rekla je Zeljko.

Ona je pri iznošenju odbrane navela i da je najviša cena po kojoj je platila cipele oko 2.150 evra, kao i da neke od njih deli sa majkom i sestrom sa kojima živi.

Sporni putni nalog

Takođe, u njenom stanu je pronađen i jedan putni nalog, koji joj je, kako tvrdi, podmetnut. Na suđenju je rekla da na to ukazuje to što informacija o njemu nije „procurila“ u javnost kao vest o cipelama. Iza toga, smatra, stoji njen bivši šef koji je i kako tvrdi donosio odluke za koje ona sada odgovara.

Pročitajte još:

„Smatram da sam u celu situaciju dovedena ni kriva ni dužna. To je ono što ja mogu da kažem, jer svako ko zna kako sistem funkcioniše i šta je posao u Vladi, to može i sam da zaključi. Ne može jedna osoba odlučivati, upravljati… Ja nisam bila bitna osoba niti imala funkciju da bih mogla nekome davati naloge samoinicijativno. Ja sam samo radila svoj posao“, zaključila je i dodala da je sve radila po nalogu šefa.

Ipak, na suđenju je Sauč više puta naveo da je ona ta koja je krala i iskoristila rupu u sistemu.

BONUS VIDEO Hrvatski predsednik o srpskim cajkama