Požar na Havajima Foto: Tanjug/Matthew Thayer/The Maui News via AP; Tanjug/Alan Dickar via AP; Tanjug/Brantin Stevens via AP

Užasnuti meštani Mauija postavljaju pitanje zašto je požar izazvan oborenim dalekovodom ostavljen da se ponovo pokrene i proširi samo nekoliko sati nakon što je proglašen obuzdanim - tvrdeći da su životi mogli biti spaseni da ga ekipe nisu tako brzo napustile.

Više stanovnika u sada devastiranom gradu Lahaina kaže da su bili svedoci trenutka kada je plamen počeo da zahvata oštećeni električni sistem 8. avgusta nešto posle 6.30 sati, uključujući i jednog čoveka koji je snimio mučne video snimke požara.

Kako je broj poginulih u petak porastao na 111, meštani — koji kažu da je ranojutarnji požar igrao ulogu u izazivanju najsmrtonosnijeg požara u SAD u više od jednog veka — insistiraju da požar nikada nije trebalo da dovede do tolike tragedije.

„Zašto su otišli?“, rekla je Dominga Advinkula (55) za vatrogasne ekipe u intervjuu za San Francisco Chronicle.

„Da su mogli da sačekaju sat ili 30 minuta… taj mali požar popodne? Mogli su da spasu sve ostale“, navela je.

Dodala je: „Zar ne bi mogli samo da poštede jedan kamion još dva sata?“

Vatrogasna služba Mauija odgovorila je na izveštaje o požaru u Lahaini oko 6.37 ujutro tog jutra i naredila hitnu evakuaciju, rekli su lokalni zvaničnici.

Foto: County of Maui / Zuma Press / Profimedia; Tanjug/Tiffany Kidder Winn via AP; Tanjug/AP Photo/Ty O’Neil; Tanjug/Bosco Jr Bae via AP

Stanovnici kažu da su pozvali hitnu nakon što su bili svedoci srušenog dalekovoda koji je zapalio travu.

„Čuo sam ‘zujanje, zujanje’… Bilo je skoro kao da je neko zapalio vatromet“, rekao je Šejn Treu, koji je snimio dramatične video snimke, o trenutku kada je izbio požar.

„Samo je išao pravo uz brdo do veće gomile trave i onda je, uz taj jak vetar, ta vatra planula“, nastavio je. „U roku od nekoliko minuta, celo to mesto je jednostavno nestalo“, dodao je.

Više od dva sata kasnije, u 9 sati, zvaničnici Mauija su izjavili da je vatra „100 odsto obuzdana“, ali su upozorili da će jaki vetrovi ostati veliki problem u naredna 24 sata.

Kada su se Advinkula i njen muž vratili kući oko 10 sati, rekla je da se sećaju da su videli neke vatrogasce kako prskaju neka žarišta na padini brda.

Sat nakon što su preostale vatrogasne ekipe napustile lice mesta između 13 časova i 14:00, Advinkula je rekla da je primetila dim koji se diže iza komšijske kuće.

Foto: Patrick T. Fallon / AFP / Profimedia, Zeke Kalua / AFP / Profimedia

„Opet je dim!“,  seća da je rekla pre nego što su se ona i njena porodica odmah evakuisali.

Zvaničnici okruga su kasnije objasnili da se „očigledno razbuktavanje“ požara odigralo oko 15.30 časova. nakon što su vatrogasci već otišli da pomognu u gašenju požara u drugim delovima ostrva.

Smrtonosni požar je uništio skoro sve zgrade u gradu od 13.000 stanovnika.

Predsednik sindikata Havajskog udruženja vatrogasaca, Bobi Li, rekao je da se većina vatrogasaca bori sa požarima oko sat vremena dalje u južnom Mauiju.

PROČITAJTE JOŠ:

„Ali kada pogledate šta se dešavalo, izgleda da su izvučeni“, rekao je Li. „Bili su preplavljeni. Imate samo toliko resursa“, dodao je.

Advinkula, čija je kuća pošteđena, i njene komšije su se od tada pitale zašto su vatrogasne ekipe tako brzo napustile lice mesta s obzirom da su upozorile da jak vetar predstavlja pretnju.

Vlasti Mauija još uvek nisu otkrile zvaničan uzrok razornog požara više od nedelju dana nakon što je požar izazvao haos.

To dolazi pošto je šef Agencije za vanredne situacije Mauija podneo ostavku u četvrtak, samo jedan dan nakon što je branio svoju kontroverznu odluku da ne aktivira alarmni sistem na celom ostrvu dok su požari zahvatili ostrvo.

Načelnik Herman Andaja podneo je ostavku navodeći „zdravstvene razloge“, rekao je gradonačelnik Ričard Bisen.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar