Martin Pistorius Foto:printscreen/youtube

Martin Pistorius iz Južnoafričke Republike bio je tipičan dečak koji je voleo da se igra, a onda je pao u komu iz koje se nije probudio 12 godina. Kada se konačno probudio, roditeljima je rekao nešto što ih je šokiralo.

Iz dubokog sna otvorio je oči 2001. godine, a danas, iako ne može da govori, drži motivacione radionice o tome kako je živeti u svetu u kojem ne možete reći „volim te“.

Njegovo detinjstvo naglo je prekinula misteriozna bolest kada je jednog dana došao iz škole s upaljenim grlom, ali roditelji tome nisu pridavali previše pažnje, misleći da će brzo proći, prenosi Slobodna Dalmacija.

Međutim, Martinovo stanje se brzo pogoršalo i više nije mogao da hoda, stoji, niti govori. Lekari su pretpostavili da boluje od kriptokoknog meningitisa, ali pre nego što su išta uspeli da urade, dečak je pao u komu.

U ranom razdoblju o kojem Martin nije znao ništa bio je u dubokoj komi. Posebnu brigu za njega organizovala je porodica- od kupanja, hranjenja uz pomoć sonde, okretanja. Sa 16 godina Martin se iznenada probudio i postao svestan svega što se oko njega događa. I dalje nije mogao da se kreće, komunicira s porodicom, niti da im na bilo koji način pokaže svoju prisutnost.

„Mrzeo sam rehabilitacioni centar, bilo je užasno. Nisu mi ništa radili, čupali su me za kosu i udarali metalnom žlicom po zubima da jedem. Često su mi davali topli čaj, šamarali me, ponašali se kao da nisu ljudi“, objasnio je kasnije Martin.

Od svega što je doživeo kada je bio u komi, kao najbolniji trenutak navodi ono što je ispričala njegova majka. Naime, ona je u jednom trenutku stajala pored njega, brisala ga krpom i gledajući njegovo beživotno telo naglas rekla: „Nadam se da ćeš umreti“.

POGLEDAJTE JOŠ:

Martin je to čuo i to mu je ostalo u sećanju. Iako ga je to tada užasno rastužilo, danas je potpuno razume.

„Najgore je bilo što nisam mogao da je zahrlim i da joj kažem kako se dobro brine o meni, koliko sam joj zahvalan“, objasnio je Martin u suzama.

Martin sada kompjuter koji mu pomaže u govoru, a uspeo je da povrati neke funkcije gornjeg dela tela.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare