Foto: Tanjug/AP Photo/Ghaith Alsayed

Beba rođena pod ruševinama svog doma u Siriji koji se srušio nakon prošlonedeljnog zemljotresa, premestio je zdravstveni organ na „bezbednu lokaciju“.

Zdravstvena uprava Afrina preduzela je mere predostrožnosti da zaštiti devojčicu Aju od moguće otmice i prevare u usvajanju, rekao je izvor za BBC.

U ponedeljak je došlo do nasilnog incidenta u bolnici u regionu pod kontrolom opozicije gde je bila na lečenju. Medicinska sestra, u pratnji dvojice naoružanih muškaraca, navodno je pretukla upravnika, prenosi BBC.

Šef Uprave za zdravstvo, dr Ahmad Hadž Hasan, demantovao je tvrdnje na društvenim mrežama da je u pitanju osujećeni pokušaj otmice Aje.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ghaith Alsayed

„Tužbe o otmici su bile nesporazum. Ovo je bilo potpuno interno bolničko pitanje i nije imalo nikakve veze sa bebom“, rekao je on za BBC.

Hiljade ljudi ponudilo je da usvoji bebu prošle nedelje, nakon što su njenu priču naveliko izneli lokalni i međunarodni mediji.

Međutim, Direkcija za zdravstvo je odlučna da da njenu dobrobit kao prioritet i da postupa oprezno u procesu usvajanja, navodi izvor.

Ajina majka se porodila ubrzo nakon što je njihova porodična kuća u gradu Džindajris uništena u zemljotresu jačine 7,8 stepeni Rihterove skale koji je 6. februara pogodio južnu Tursku i Siriju.

Umrla je nakon rođenja Aje, koja je još bila povezana pupčanom vrpcom kada su je pronašli spasioci.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ghaith Alsayed

Dramatični snimak objavljen na društvenim mrežama prikazuje čoveka koji nosi bebu, prekrivenu prašinom, nakon što je ona izvučena iz ruševina.

Ajin otac, četvoro braće i sestara i tetka takođe su poginuli u nesreći.

Khalil al-Suvadi, daleki rođak koji je bio tamo kada je izvučena na sigurno, doneo je bebu u bolnicu u Afrinu.

Pedijatar koji je brine o njoj, dr Hani Maruf, rekao je za BBC prošlog četvrtka da je Aja stigla u „lošem stanju“.

„Imala je izbočine, modrice, bila je hladna i jedva je disala“, dodao je on. Reagovala je na lečenje i sledećeg dana njeno stanje se stabilizovalo.

PROČITAJTE JOŠ:

Upravnik bolnice Khalid Atiah rekao je da njegova supruga doji Aju zajedno sa njihovom četvoromesečnom ćerkom i da će se brinuti o njoj dok ne bude usvojena.

Džindaris, oko 8 km od turske granice, bio je jedan od najteže pogođenih gradova u Siriji. Tamo se oko 200 zgrada potpuno srušilo.

Beli šlemovi, čiji su dobrovoljci koji prvi reaguju vodili potragu i spasavanje u oblastima pod kontrolom opozicije, kažu da je 517 tela izvučeno iz ruševina tamo.

Smrtni slučajevi predstavljaju skoro četvrtinu ukupnog broja prijavljenih od strane Belih šlemova i opozicionih vlasti širom regiona, gde je 90 odsto od 4,6 miliona stanovništva bila potrebna humanitarna pomoć čak i pre katastrofe.

BONUS VIDEO: Snimak koji dokazuje da su čuda moguća: Žena spasena iz ruševina u Turskoj nakon 222 sata

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar