Hainan island Foto:EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI/EPA-EFE/STR

Provincija Hajnan poznata je kao „kineski Havaji“, tropski ostrvski raj gde kineska srednja klasa uživa na peščanim plažama, odmaralištima sa pet zvezdica i bescarinskoj luksuznoj kupovini. Ovo mesto je takođe najveća kineska luka slobodne trgovine i domaćin foruma koji se naziva "azijski Davos". Međutim, strateška funkcija ovog ostrva je do skoro držana u strogoj tajnosti - sve dok Amerika nije oborila balon za koji se sumnja da je špijunski iznad svoje teritorije. Tada je ostrvo Hajnan dospelo u centar pažnje američkih obaveštajaca, sve zbog moćne vojne baze.

Hajnan, najjužnija kineska provincija, je takođe dom ključnih vojnih baza.

Kako američki zvaničnici otkrivaju više informacija o kineskom balonu oborenom 4. februara nakon što je lebdeo preko američkog vazdušnog prostora, Hajnan – ostrvo hiljadama kilometara udaljeno od Amerike, dovedeno je u fokus, prenosi CNN.

Foto: AFP / AFP / Profimedia

Kina je odbacila američke tvrdnje da je balon bio uređaj za nadzor. Umesto toga, kineski zvaničnici da je to bio civilni istraživački vazdušni objekat koji je izleteo sa kursa.

Prema izveštajima CNN-a, američki obaveštajni zvaničnici veruju da je kineski balon deo opsežnog programa nadzora koji delom iz Hajnana vodi kineska vojska.

Američki zvaničnici rekli su Njujork tajmsu da prate balon otkako je poleteo sa Hajnana krajem januara. CNN je ranije izvestio da su SAD počele da prate balon mnogo pre nego što je ušao u vazdušni prostor Aljaske.

Long March 5B Foto:China Daily via REUTERS

Američki zvaničnici nisu dali detaljnu lokaciju navodne lokacije za lansiranje balona na Hajnanu, a nije poznato da li je balon lansiran iz vojne instalacije.

Ali ostrvo, koje se nalazi na severnoj ivici Južnog kineskog mora, ima veliki strateški značaj u očima kineske vojske.

Oboreni kineski balon Foto:Tanjug/U.S. Navy via AP

Van vidokruga turista i poslovnih putnika, južna ivica Hajnana je glavna baza mornarice Narodne oslobodilačke armije (PLA), gde se nalazi deo njene flote Južnog mora.

Baza ne samo da omogućava mornarici PLA da pristupi spornim vodama u Južnom kineskom moru, već i ključnom pomorskom putu koji povezuje azijsko-pacifički region sa Indijom i Bliskim istokom.

Iz ovog velikog pomorskog kompleksa pušten je u rad 2019. Šandong, drugi kineski nosač aviona i prvi koji se gradi u zemlji. Kompleks je takođe dom balističkih projektila na nuklearni pogon i napadnih podmornica rastuće kineske podvodne flote.

Foto: REUTERS/Tingshu Wang

Mornarička baza Iulin dospela je na naslovne strane 2020. godine kada su komercijalni sateliti snimili podmornicu PLA mornarice koja ulazi u tunel koji vodi do podzemnih objekata za pristajanje na ostrvu.

Hajnan takođe ima baze za PLA avione i helikoptere. Pored toga, jedinice pomorske milicije, snage u senci navodnih ribarskih čamaca čije postojanje Kina poriče, deluju iz Hajnana, kažu zapadni stručnjaci.

Krajem 2021. godine u izveštaju Centra za strateške i međunarodne studije navodi se da Kina gradi nove objekte za elektronsko ratovanje, komunikacije i prikupljanje obaveštajnih podataka na Hajnanu.

PROČITAJTE JOŠ:

Nedavno, u septembru 2022. godine, satelitski snimci pokazali su da Kina proširuje svoju podmorničku bazu na Hajnanu, dodajući dva nova pristaništa na četiri postojeća pristaništa u vojno-pomorskoj bazi Iulin.

Dom za 10 miliona ljudi, Hajnan je oko 20 puta veći od O’ahua, najnaseljenijeg ostrva na Havajima i dom Perl Harbora.

Foto: Chase Doak/via REUTERS

Ekonomija Hajnana je među najmanjim od svih kineskih regiona i provincija, sa BDP rangiranim samo iznad dalekih Ningksije, Ćingaja i Tibeta. Njenoj ekonomiji najviše doprinosi poljoprivreda.

Kina je 2020. godine predstavila svoj plan za transformaciju celog ostrva Hajnan u najveću svetsku luku slobodne trgovine do 2035. godine – politika koja ima za cilj da smanji zavisnost Hajnana od tradicionalnih sektora i postane novi pokretač trgovine i investicija u Kini.

Oboreni kineski balon Foto:Tanjug/U.S. Navy via AP

Hajnan je takođe dom svemirskog lansiranja Venčang, koji se nalazi na severoistočnom obodu ostrva. Odabrana zbog svoje niske geografske širine, lokacija Venčang omogućava veliki teret potreban za lansiranje nove kineske svemirske stanice, Tiangong. Ona je u stanju da lansira Long Marč 5, najmoćniju kinesku raketu do sada.

BONUS VIDEO: Rusi raketirali Kijev u novogodišnjoj noći – pogođen hotel u centru grada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar