Miodrag Lekić Foto: EPA/BORIS PEJOVIC

Lider Demosa Miodrag Lekić saopštio je u objavi na Fejsbuku nakon sastanka sa predsednikom Jakovom Milatovićem da je umesto pristupa formiranja vlade kao deoničarsko-trgovačkog društva koje teži parcijalnim interesima, potrebno okupiti snage koje će kompetentno moći da pokrenu ekonomsku, političku i moralnu reformu crnogorskog društva.

On je najpre izrazio priznanje Milatoviću za korektan postupak konsultacija oko izbora mandatara koji se, prema njegovim rečima, obavlja na demokratsko – ustavan način.

„Sasvim suprotno prethodnom predsedniku i privatnom biznismenu koji je i ustavom predviđen postupak konsultacija vodio u odomaćenom stilu privatne države“, navodi se u saopštenju.

Lekić je saopštio stav da treba voditi politiku demokratskog sporazumevanja i kompromisa, pritom ne žrtvovati državno dostojanstvo, kako na unutrašnjem tako i na spoljno-političkom planu, prenose Vijesti.me.

Poručio je da dubina krize u zemlji zahteva ozbiljno suočavanje sa realnošću i pravovremeno prepoznavanje već viđene ambicije nekompetentnog vođenja državne politike, sa dominantno propagandnim i estradnim efektima.

„Umesto pristupa formiranja vlade kao dioničarsko-trgovačkog društva koje teži parcijalnim interesima, potrebno je okupiti snage koje će kompetentno moći da pokrenu ekonomsku, političku i moralnu reformu crnogorskog društva. Pre svega, izgradnju demokratsko- funkcionalne države i duhovno integrisane zemlje“, dodaje se.

Lider Demosa je izneo mišljenje da je neophodno vratiti pravce političkog delovanja i promena u društvu na istorijske zahteve građana od 30. avgusta 2020. koji, nažalost, u dobrom delu nisu ispunjeni.

PROČITAJTE JOŠ:

„Zato buduća vlada treba da bude dostojna trenutka i da ima i u svom sastavu politički osnov iz 30. avgusta. Pritom, otvoreni za druge snage koji prihvataju takav vrednosni pravac reforme društva, u prvom redu njegovu dekriminalizaciju. Taj prioritet, uostalom, zahteva EU ispunjavanjem obaveza iz poglavlja 23 i 24“, piše u saopštenju.

Lekić je zaključio da deblokiranju evropskog puta ne vode deklarativno zakletve već konkretni rezultati na usvajanju evropskih standarda, pre svega pravne države.

BONUS VIDEO: Inauguracija novoizabranog predsednika Crne Gore Jakova Milatovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar