Australija hapsenje
Australija hapšenje Foto:EPA-EFE/VICTORIA POLICE

Komšije koje su živele u susedstvu kuće u kojoj je troje dece navodno mučeno rekle su policiji da sebi nikada neće oprostiti što su zanemarili vriske dece.

Policija je pozvana na imanje na jugoistoku Brizbejna oko 21.30 u subotu i pronašla je petogodišnjeg dečaka u kritičnom stanju, i njegovog starijeg brata i sestru – devojčicu od šest i dečaka od osam godina, u garaži sa velikim povrede koje nisu opasne po život.

Svo troje mališana su prebačeni u Kvinslendsku dečiju bolnicu na lečenje, gde su sada u stabilnom stanju. Kako se navodi, komšije su čule vriske iz kuće u kojoj je uhapšen 29-godišnji otac dece.

Od tada je optužen po sedam tačaka za napad sa nanošenjem telesnih povreda, tri tačke za mučenje, tri tačke za napad sa nanetim telesnim povredama pod oružjem i jednu tačku za teške telesne povrede.

Prethodni sudski zapisi otkrivaju da je otac troje dece izbeglica koji je emigrirao u Australiju pre više od jedne decenije.

Detektivi su pretraživali dvospratnu kuću, koja se nalazi na kraju niza stanova u zatvorenom naselju, četiri dana nakon očevog hapšenja.

Dom od cigala izgledao je sablasno pust, bez igračaka u dvorištu ili drugih pokazatelja da su u njemu ikad bila deca – ili bilo ko uopšte.

Jedini znaci života bili su katanac zategnut kroz prednja vrata, par stolica u dvorištu i gomila praznih plastičnih kontejnera nagomilanih na travi pored ulaza.

Dok je imovina izgledala napušteno, očev automobil je ostao parkiran u uvali preko puta kuće. Kroz prozor se videlo jedno dečije auto sedište postavljeno pozadi.

Komšinica, koja nije navela svoje ime, rekla je da se porodica uselila u kuću pre nekoliko meseci.

Rekla je da nikada nije videla decu da se igraju napolju, ali ih je čula kako vrište „skoro svake noći“ i pomislila je da su sigurno odbijali da idu u krevet.

„Vrisci su se čuli u svako doba, ponekad i kasno uveče. Uglavnom je devojčica vrištala“, rekla je ona za Daili Mail Australia.

„A sada da pomislim da su navodno bili mučeni. Nikada sebi neću oprostiti što sam mislila da se samo blesave“, navela je.

Takođe je rekla da ju je stalno držala budna muzika i kućna svetla koja su prodirala kroz njene prozore.

Druga komšinica, koja živi iza porodične kuće, takođe je rekla da nikada nije videla decu kako se igraju u dvorištu.

I ona je čula vriske, ali je bila šokirana i uznemirena kada je saznala za optužbe kada su joj detektivi pokucali na vrata.

„U poslednje vreme sam bila tako zauzet. Čujete zvukove, ali deca vrište i plaču – samo sam mislila da su besna“, rekla je.

„Osećam se užasno“, dodala je.

Drugi lokalni stanovnici rekli su da su u subotu oko 2 sata ujutru videli dve žene kako istrčavaju kroz ulazne kapije sa decom – samo 17 sati pre hapšenja muškarca.

Druga žena je obrisala suze sećajući se da nikada nije videla da se nešto neobično dešava u kući.

PROČITAJTE JOŠ:

Ona je stigla kući oko 12.30 u nedelju, ubrzo nakon što su deca odvedena, i čula je uznemirenu ženu kako jeca na prilazu.

„Vrištala je: ‘Šta sam uradila? Kako sam mogla da dozvolim da se ovo desi?'“, navela je.

Ljudi su je tešili, a onda se pojavila hitna pomoć i odvezla je.

Incident je potresao tesno povezanu zajednicu, a stanovnici su bili užasnuti saznanjem da su deca navodno bila zlostavljana pred njihovim nosom. Komšije su rekli da ih je incident naučio da zajednica treba da bude „svesnija“ šta se dešava oko njih.

Hitna pomoć je stigla u kuću u subotu uveče nakon što je pozvana zbog povređenog petogodišnjeg dečaka.

Čovek, čije ime ne može biti imenovano iz pravnih razloga, uhapšen je na licu mesta i određen je u pritvor. On će biti izveden pred Prekršajni sud u Brizbejnu u ponedeljak.

On ima veliku kriminalnu istoriju u Kvinslendu, što uključuje osudu za ostavljanje deteta bez nadzora i davanje lažnih ili obmanjujućih informacija vlastima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova ukinulo mu je status izbeglice 2017. godine zbog njegovog sukoba sa zakonom i tražilo da bude deportovan. Međutim, odluka je kasnije poništena i viza mu je vraćena, što mu je omogućilo da ostane u Australiji.

BONUS VIDEO: Pucnjava u Parizu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar