Sergej Lavrov i Milorad Dodik Foto:EPA-EFE/VLADIMIR STOJAKOVIC

Nakon što je iz Ukrajine saopšteno da pozlaćena ikona, koju je aktuelni predsednik Republike Srpske Milorad Dodik svojevremeno poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, nije iz njihove kulturne baštine, Tužilaštvo BiH je zatvorilo je ovaj predmet.

Kako je potvrđeno sarajevskom portalu Klix, Tužilaštvo BiH je donelo odluku o nesprovođenju istrage u predmetu „Ikona“, koju je Dodik Lavrovu poklonio u decembru 2020. godine.

Tužilaštvo BiH je, kako se navodi, odluku o nesprovođenju istrage donelo nakon što je dobijen odgovor Generalnog tužilaštva Ukrajine u kojem se navodi da se pomenuta ikona ne nalazi u Državnom registru nacionalne kulturne baštine, te da nisu pronađeni dokazi koji bi ukazivali da je navedeno umetničko delo nezakonito premešteno, ukradeno sa teritorije Ukrajine i da ima izuzetnu umetničku vrednost, niti da pripada nacionalnom kulturnom nasleđu Ukrajine i da je nacionalna vrednost, nakon čega su istražitelji u Ukrajini zatvorili navedeni postupak.

Milorad Dodik
Milorad Dodik Foto: Russian Foreign Ministry Press O / TASS / Profimedia

„Sledom navedenog, a i sprovedenih dodatnih istražnih radnji u BiH, u Tužilaštvu BiH je u predmetu donesena naredba o nesprovođenju istrage“, navodi portal.

Domaći, regionalni i svetski mediji brujali su danima o ikoni koja je navodno ukradena iz Ukrajine i završila u rukama Milorada Dodika (SNSD) koji ju je zatim odlučio pokloniti šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu.

Kada je Ukrajinska ambasada u BiH obavestila Ministarstvo spoljnih poslova BiH da imaju opravdane sumnje da je ikona kulturno blago Ukrajine i da zahtevaju povratak ikone, nije dugo trebalo da Lavrov vrati poklon u Bosnu i Hercegovinu.

Foto:BETAPHOTO/HINA/FENA

Bio je 18. decembar kada je Tužilaštvo BiH formiralo predmet „Ikona“. Od tada do danas jedino je saopšteno da je saslušan određeni broj svedoka. Među njima su i Milorad Dodik i ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija, ali ne u svojstvu osumnjičenih.

Ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija predao je 25. decembra ikonu koju je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Početkom januara 2021. ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je da njegova država i dalje zahteva da rukovodstvo Bosne i Hercegovine vrati 300 godina staru pozlaćenu ikonu ukradenu u Lugansku, koja je poklonjena ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu te dodao da Milorad Dodik laže o poreklu ikone.

Krajem januara u Sarajevo je stigao i ukrajinski ambasador Vasilj Kirilič i održao sastanke s ministarkom spoljnih poslova Biserom Turković i glavnom tužiteljkom Gordanom Tadić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar