EPA-EFE/VLADIMIR STOJAKOVIC

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da član Predsedništva BiH Milorad Dodik ne radi ništa što nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom i da je skoro jedini koji se bori za Dejton ispred agresivnog napada Zapada na taj dokument.

“I tu su još čitave priče da je Dodik Putinov čovek – ma nemojte. Ne. Dodik je prijatelj Ruske Federacije i on jeste naš prijatelj, a mi smo njegovi prijatelji i to je to”, rekao je Lavrov za RTRS.

Pročitajte još:

Lavrov je istakao da je ono što se radi prema Dodiku zaista jako uznemirujuće, zato što je on u suštini jedan od veoma malog broja političara koji se realno bori za dejtonske principe.

“On ništa nije uradio u Republici Srpskoj i u okviru Predsedništva što je protivno Dejtonskom sporazumu. To upravo rade zapadnjaci i, nažalost, to rade Bošnjaci”, rekao je Lavrov.

Naveo je i da Zapad želi da iskoristi Bošnjake da bi oduzeo narodima u BiH identitet i da pretvori i Srbe i Hrvate i Bošnjake u „neko civilno društvo“.

“To je zapravo od njih zahteva da zaborave svoje korene, kulturu, tradiciju, isključivo zbog interesa Zapad koji želi da postigne svoje geopolitičke ciljeve na Balkanu. I to je zaista zločinačka politika”, rekao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije rekao je i da Zapad ne može ni da zamisli da neka zemlja na Balkanu može da bude nezavisna, da neki političar na Balkanu može da bude nezavisan, zato što je Zapad navikao da koristi “različite visoke predsednike kako bi upravljao sa svima i kako bi sve ucenjivao i postavljao ultimatume”.

Lavrov je dodao da stav BiH ima značaj samo ako se oslanja na principe Dejtona, koji glase da se sve odluke donose samo na osnovu saglasnosti dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Ono što sad Zapad pokušava da nelegalno podstiče delovanje Sarajeva da donosi spoljnopolitičke odluke bez bilo kakvog uzimanja u obzir mišljenja Republike Srpske, što je po mišljenju Lavrova najgrublje kršenje Dejtona.

Lavrov je kao primer naveo to što je, kako kaže, Zapad lagao da neće da širi NATO, da će Minski sporazum o Donbasu biti ispunjen, da će biti stvorena Zajednica srpskih opština na Kosovu. Zbog toga smatra da sada isto tako laže da je privržen Dejtonskom sporazumu.

Zapravo, smatra da Zapad radi sve da bi u okviru tzv. reforme biračkog procesa naterao Hrvate, da oni prihvate da će ih, kao i ranije, u zajedničkim institucijama BiH predstavljati Bošnjaci ili ljudi koji su potpuno politički saglasni sa Bošnjacima.

Foto:EPA-EFE/FEHIM DEMIR

“Ne želim da kažem da Bošnjaci nisu u pravu u nečemu, ali Dejtonska načela zahtevaju saglasnost tri konstitutivna naroda. Što se tiče samostalnosti Bosne, obratite pažnju, Amerikanci imaju posebnog ambasadora koji je nadležan za sprovođenje biračkih reformi u BiH, i to o mnogome govori, vidite koliko su samostalne vlasti u Sarajevu”, rekao je Lavrov, prenosi Srna.

Ukazao je i na navodnu isključivost Zapada i „naviku da stalno lažu kako bi opravdali sopstveno bezakonje, kao i da stvarno postoji pojam tzv. visokog predstavnika“.

Podsetio da je još 2006. godine Upravni odbor Saveta za implementaciju mirovnog sporazuma doneo odluku da je vreme da se zatvori “mala radnja” i da se ukine funkcija visokog predstavnika.

“Ali, uz pomoć različitih izgovora, naravno veštačkih, izmišljenih, taj proces se odugovlačio i kada je istekao rok prethodnom visokom predstavniku, mi smo rekli da je vreme da se prelazi na višu politiku poštovanja prema BiH, ipak je ona nezavisna zemlja već više decenija i još njome upravlja neki imenovani predstavnik, koji ima prioritet nad svim državnim organima BiH”, napomenuo je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je dodao da je cilj Zapada da se cela BiH drži pod stalnim tenzijama kao i da je imenovanje Kristijana Šmita na mesto visokog predstavnika najgrublje kršenje procedure, što po njegovom mišljenju dokazuje da Zapad želi da manipuliše BiH zbog svojih interesa i da od nje pravi još jednu bazu za širenje NATO saveza na Balkanu.

Kristijan Smit
Kristijan Šmit Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

„Šmit nema nikakav legitimitet, ali ne sumnjam u to da će Zapad pokušati da stvori još jedno bezakonje“, zaključio je Lavrov.

BONUS VIDEO: Milica Đurđević Stamenkovski i Pavle Grbović o zakletvi, desnici i Lavrovu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare