Sergej Lavrov i Milorad Dodik Foto:EPA-EFE/VLADIMIR STOJAKOVIC

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov zahvalio je članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku na njegovom stavu tokom sastanka u Sankt Peterburgu, dok je Dodik rekao da se BiH nije pridružila sankcijama protiv Ruske Federacije.

Lavrov i Dodik sastali su se na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u ​​Sankt Peterburgu, gde će se lider bosanskih Srba sutra sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Kako je javila entitetska Radio-televizija Republike Srpske, ruski šef diplomatije zahvalio je srpskom članu Predsedništva BiH na stavovima o uvođenju sankcija Rusiji.

„Znam da u BiH ima mnogo onih koji žele da unište prijateljstvo Republike Srpske i Rusije. Nadao sam se našem susretu u Beogradu, ali znate zašto se to, nažalost, nije dogodilo“, rekao je Lavrov tokom sastanka sa Dodikom.

Prošlonedeljna poseta ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova Beogradu, gde je trebalo da se sastane sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i Dodikom, otkazana je pošto je njegovom avionu zabranjen let iznad susednih zemalja.

Srpski član državnog vrha je u izjavi za medije istakao da BiH nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji, što ljuti „Zapad“, te da je zbog toga srpska strana pod snažnim pritiskom.

„Mi smo pod ozbiljnim pritiskom, posebno u vezi sa sukobom u Ukrajini. Od nas se traži da se pridružimo sankcijama Rusiji, ali Republika Srpska to ne dozvoljava“, rekao je Dodik. On je dodao da je na Međunarodni forum u Sankt Peterburg došao kao predstavnik Republike Srpske.

On je na skupu rekao BiH da je zemlja i dalje nestabilna jer je pod protektoratom zapadnog sveta.

BONUS VIDEO: Olaf Šolc i Emanuel Makron u Kijevu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar