Foto: Handout / AFP / Profimedia

U podmornici "Titan" bili su otac i sin iz Pakistana Šahzada Davud (48) i Sulejman Davud (19), milijarder Hamiš Harding, kapetan podmornice „Nautilus“ i istaknuti ronilac Pol-Anri Nargole kao i izvršni direktor "Oušen Gejta" Stokton Raš.

Milijarderi iz Pakistana

Porodica Davud je među najbogatijima u Pakistanu, ali ima jake veze sa Velikom Britanijom i veruje se da živi u vili u Sariju. Šahzadin otac Husein je predsednik korporacije Davood Hercules, koja proizvodi hemikalije, i Engro Corporation, koja proizvodi đubriva.

Foto: Handout / AFP / Profimedia

U saopštenju njihov porodica je navela da je dvojac krenuo na „putovanje da poseti ostatke Titanika u Atlantskom okeanu“.

Istraživač koji je 35 puta zaranjao do Titanika

U podmornici je bio i Pol-Anri Nargole, kapetan podmornice „Nautilus“ i istaknuti ronilac koji se bavio proučavanjem „Titanika“.

Imao je decenije iskustva u istraživanju Titanika. Bio je i direktor podvodnog istraživanja u RMS Titanic Inc, kompanije koja ima ekskluzivna prava na spašavanje artefakata sa broda.

Foto: Joël SAGET / AFP / Profimedia

Prema njegovoj biografiji na veb stranici kompanije, Nargole je izvršio 35 ronjenja do olupine Titanika i nadgledao pronalaženje 5.000 artefakata. Proveo je 22 godine u francuskoj mornarici, gde je dospeo do čina komandanta, navodi se na sajtu.

Inače, njegov je nadimak „gospodin Titanik“.

Milijarder koji je voleo da roni i leti

Na spisku putnika bio je i milijarder, biznismen i istraživač, Hamiš Harding.

Foto: Ocean Gate via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Na društvenim mrežama uoči ulaska u podmornicu, Harding je rekao da je „ponosan što je konačno objavio“ da će biti u misiji na olupini Titanika. Harding je istakao da će, zbog najgore zime u Njufaundlendu u poslednjih 40 godina, ta misija verovatno biti prva i jedina misija na „Titaniku“ ove godine.

Harding je bio avanturista koji drži tri Ginisova svetska rekorda, uključujući najduži boravak na punoj dubini okeana u podmornici sa posadom. Zajedno sa istraživačem okeana Viktorom Veskovim u martu 2021. godine zaronio je na najveću dubinu na svetu, u Marijanskom rovu, u zapadnom Pacifiku. Harding je, takođe, u junu 2022. godine leteo u svemir, na raketi Nju šepard kompanije „Blu oridžin“.

Krhotine nađene 500 metara od Titanika

Danas u toku dana objavljeno je da su pronađeni delovi podmornice nedaleko od olupina Titanika. Nekoliko sati kasnije, oglasila se kompanija Oušen Gejt i potvrdila da su svih pet putnika podmornice preminuli.

Pročitajte još:

„Sada verujemo da su naš izvršni direktor Stockton Raš, Šahzada Davud i njegov sin Sulejman Davud, Hamiš Harding i Pol-Henri Nargeolet, nažalost, umrli. Ovi ljudi su bili istraživači koji su delili poseban duh avanture i duboku strast za istraživanje i zaštitu svetskih okeana. Naša srca su uz ovih pet duša i svakog člana njihovih porodica tokom ovog tragičnog vremena. Tugujemo zbog gubitka života i radosti koju su doneli svima koje su poznavali“, navodi se u saopštenju kompanije Oušen Gejt.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar