Paul Whelan, Brittney Griner i Viktor Bout Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV/Natthawat Wongrat / Zuma Press / Profimedia

Posle višemsečne debate, administracija američkog predsednika Džoa Bajdena ponudila je Rusiji da razmeni Viktora Buta, osuđenog ruskog trgovca oružjem koji služi 25-godišnju zatvorsku kaznu u SAD, za oslobađanje dvoje Amerikanaca - košarkašku zvezdu Britni Griner i bivšeg američkog marinca Paula Vilana - koji služe svoje kazne u ruskim zatvorima, piše CNN.

Izvori CNN navode da je plan razmene Buta, poznatog pod nadimkom „Trgovac smrću“, za dvoje Amerikanaca dobio Bajdenovu podršku nakon što se o njemu raspravljalo početkom ove godine. Bajdenova podrška razmeni nadjačava protivljenje ministarstva pravde koje je generalno protiv trgovine zatvorenicima.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken saopštio je u sredu da su SAD pre nekoliko nedelja iznele Moskvi „značajan predlog“ za Vilana i Grinerovu, koji su klasifikovani kao nezakonito pritvoreni.

Brittney Griner Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Govoreći na konferenciji za novinare u Stejt departmentu, Blinken je rekao da je Bajden „direktno umešan“ i da je potpisao predlog. Visoki američki diplomata rekao je da Blinken namerava da razgovara o ovom pitanju sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom ove nedelje.

„Nadam se da u razgovoru sa ministrom Lavrovom, mogu unaprediti napore da ih vratim kući“, naveo je Blinken.

Visoki zvaničnik administracije je sugerisao da Moskva nije reagovala na „značajnu ponudu“, koja je prvi put predstavljena u junu, rekavši za CNN da je „potrebno dvoje za tango“.

Košarkašica Griner je u nedavno svedočila na ruskom sudu u okviru tekućeg suđenja za drogu nakon što je u februaru uhapšena na moskovskom aerodromu. Vilan je uhapšen po navodnim optužbama za špijunažu 2018. godine i osuđen je na 16 godina zatvora na suđenju koje su američki zvaničnici označili kao nepravedno.

Njihove porodice su pozvale Belu kuću da obezbedi njihovo oslobađanje, uključujući i razmenu zatvorenika ako je potrebno.

Paul Whelan Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Ko je ruski trgovac oružjem?

Viktor But, bivši sovjetski vojni oficir, trenutno služi 25-godišnju zatvorsku kaznu u SAD pod optužbom da je skovao zaveru za ubijanje Amerikanaca, nabavku i izvoz protivvazdušnih projektila i pružanje materijalne podrške terorističkoj organizaciji. But je tvrdio da je nevin.

Kremlj je dugo pozivao na njegovo oslobađanje, kritikujući njegovu presudu iz 2012. godine, kao „neosnovanu i pristrasnu“.

But je godinama izbegavao međunarodne poternice i zamrzavanje imovine. Govori šest jezika, a uhapšen je 2008. godine u operaciji koju su vodili američki agenti za borbu protiv droge na Tajlandu, predstavljajući se kao pripadnik Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije, poznate kao FARC. Na kraju je izručen SAD 2010. godine nakon dugotrajnog sudskog postupka.

Viktor Bout Foto: Natthawat Wongrat / Zuma Press / Profimedia

„Viktor But je već dugi niz godina međunarodni neprijatelj broj jedan, jer je učestovao u naoružavanju pripadnika u nekim od najnasilnijih sukoba širom sveta“, rekao je Prit Barara, američki tužilac na Menhetnu kada je Buk osuđen u Njujorku 2012. godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Butova istorija u trgovini oružjem seže mnogo dalje od Kolumbije. Optužen je za transport oružja širom sveta od 1990-tih, podstičući krvave sukobe od Liberije do Sijera Leonea i Avganistana. Optužbe o aktivnostima trgovine ljdima u Liberiji navele su američke vlasti da zamrznu njegovu imovinu u SAD 2004. godine i blokirale su sve transakcije u SAD.

But je rođen u Tadžikistanu i diplomirao je na Vojnom institutu za strane jezike. Bio je sovjetski oficir i poručnik.

Smatra se da je bio inspiracija za lik trgovca oružjem u filmu „Gospodar rata“ u kojem je igrao Nikolas Kejdž.

BONUS VIDEO: Vladimir Putin se uporedio sa Petrom Velikim

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar