Foto: REUTERS/Sergey Pivovarov, REUTERS/Anton Vaganov, Printscreen/MVD

Ruske vlasti potvrdile su danas da je privedena Darija Trepova, osumnjičena za umešanost u eksploziju u kafiću u Sankt Peterburgu u kojoj je ubijen ratni bloger Vladlen Tatarski.

Prema anonimnim izvorima na koje se pozivaju mediji, istražitelji veruju da je Trepova u kafić donela kutiju s bistom u kojoj se nalazila eksplozivna naprava.

Trepova je tribinu s Tatarskim donela bistu izrađenu od gipsa i obojenu zlatnom bojom. Prema prvim informacijama, u bisti je bilo 200 grama eksploziva i eksplodirala je na stolu pored Vladlena.

U kafiću se navodno predstavila kao Nastja. Postavljala je pitanja, smeškala se i rekla Tatarskog da mu je ranije poslala razglednicu, a sada, budući da je umetnica, odlučila mu je pokloni skulpturu, piše Index.hr.

Iako na početku nisu hteli da je puste u kafić s paketom, ipak je nagovorila organizatore da joj dopuste da donese „poklon“. Nakon što je Vladlen postavio bistu na sto pored sebe, došlo je do eksplozije u kojoj je on poginuo, a 30-ak ljudi je povređeno.

Neposredno pre eksplozije Trepova je napustila kafić. Kasnije je privedena, saopštio je Istražni komitet Ruske Federacije ne navodeći druge pojedinosti, prenosi list Izvestija.

Prethodno su ruski mediji javili da je za Trepovom raspisana poternica.

„Bila odlična učenica, bavila se dizajnom“

Darijin otac je umro dok je bila u srednjoj školi. Majka se kasnije udala drugog muškarca i trenutno je na porodiljskom odsustvu.

Trepova je bila odlična učenica, na ruskoj verziji državne mature je imala 100 odsto tačnih odgovora. Završila je Medicinski fakultet u Sankt-Peterburgu. Nakon fakulteta je povremeno radila u stomatološkim ordinacijama, a jedno vreme je pokušavala da bude model, da bi na kraju postala dizajnerka.

“Ne možete daleko dogurati kao frilenser, a ona je radila kao administrator u vintidž radnji”, rekao je njen prijatelj.

Prema sećanjima poznanika, Darija je živela skromno, ponekad je pozajmljivala majčin automobil. U nekom trenutku, kada su antirežimski protesti bili na vrhuncu, počela je da odlazi na sastanke opozicije i “prodriva režim“, rekla je ranije prijateljici, porenosi Index.hr.

Ruski mediji bliski Kremlju pišu da je imala „radikalne stavove“, a kao primere navode da je bila feministkinja i veganka.

Prijatelj: Ona je tipična devojka iz Sankt Peterburga

Muzičar Grigorij Dvuličanski je za ruske medije rekao da je Darija „tipična devojka iz Sankt Peterburga“.

„Imala je farbanu kosu, nosila je čudnu odeću i takve stvari“, rekao je.

Kaže da su povremeno komunicirali preko društvenih mreža i da nije primetio promenu u njenom ponašanju.

„Ona i suprug su, naravno, liberali. Ali, nikad nije napadala ljude koji su imali drugačije poglede na svet. Nisu nametali svoje političke stavove“, rekao je.

MKRU, ruski medij blizak Putinovom režimu, piše da je brak Trepove sa suprugom Dmitrijem Rilovom bio samo predstava.

“Nikada nisu živeli zajedno, nisu imali veličanstveno venčanje. Daša je imala devojke, ali više su je zanimali momci, žalila se da nikada neće upoznati pravog”, rekla je za MKRU bivša koleginica.

Sa suprugom pobegla u Gruziju

Nakon početka invazije na Ukrajinu Darija i njen suprug privedeni su zbog učestvovanja na protestima. Određeno joj je 10 dana pritvora, dok je njen suprug zbog nošenja transparenta osuđen na devet dana zatvora. On je, nakon početka mobilizacije, pobegao iz Rusije. Ruski mediji navode da je više puta privođena na protestima protiv invazije na Ukrajinu.

“Ona je htela da napusti Rusiju, ali nije znala kako. Pre nekoliko meseci Daša je dala otkaz u radnji i otišla u Moskvu. Na pitanje šta radi, odgovorila je otprilike ‘Reći ću ti kasnije'“, rekla je njena prijateljica.

Prošle jeseni je Trepova sa suprugom otišla u Gruziju. Tamo su proveli šest meseci, nakon čega se Trepova se vratila u Rusiju. Navodno u Gruziji nije mogla da zaradi dovoljno novca za život, piše Dzen.ru.

Foto: REUTERS/Anton Vaganov

„Obogatila se u Moskvi, išla je u teretanu i restorane“

Darija je zatim iznajmila stan u Moskvi, a portal MKRU piše da se tada obogatila. Kao dokaz njenog bogatstva navode da je mogla sebi priuštiti odlaske u teretanu, povremene masaže i odlaske u restorane.

Sredinom marta Darija je pozvala jednu od svojih prijateljica, koja je prolazila kroz Moskvu, u svoj stan. Moskovski Komsomolets piše da je želela prijateljici dati punomoć nad svojom firmom. Naime, Trepova je 9. marta pokrenula onlajn radnju sa odećom, a osobi od poverenja je pokazala i veb stranicu preko koje je planirala da prodaje odeću i nakit.

Gazeta piše da je prošlog petka Darija stigla u Sankt Peterburg, gde je iznajmila stan. Tamo ju je, uoči eksplozije, posetila prijateljica, fotografkinja Julija. Julija kaže da je stan bio prepun slika i skulptura.

Dzen piše da je stan najverojatnije pripadao njenom poznaniku koji je takođe radio kao dizajner.

PROČITAJTE JOŠ:

Kupila kartu za let u Tursku

Trepova je rekla da je u Sankt Peterburg došla zbog posla i da će ovih dana konačno odleteti iz Rusije, navodno u Tursku. Kupila je kartu za jučerašnji let, ali nije ušla u avion. Drugi portali pišu da je planirala otići u Tbilisi, glavni grad Gruzije, ili u Kijev.

Taj dan je sa sobom imala kofer s odećom i većinu vremena je provela za računarom. Prijateljici je rekla da radi na svojoj novoj stranici za prodavnicu koja prodaje odeću. Navodno je sa sobom imala dva mobilna telefona. Prijateljici je predložila da se ponovno nađu danas i zamolila ju za prevoz do aerodroma.

Foto: REUTERS/Anton Vaganov

Zadnji put je Darija pisala rodbini i prijateljima sinoć oko 20 sati. Prema rečima prijateljice Julije, Trepova joj je rekla da joj je učestvovanje u eksploziji namešteno. Kaže da je Darija u porukama bila emotivna, pa čak i histerična, ali da je ubrzo izbrisala ceo razgovor i prestala odgovarati.

„Mogla sam umreti tamo, bilo bi bolje sa sam umrla, smestili su mi“, navodno je napisala prijateljici.

I iste večeri je Trepova otišla u kafića Stirt-Bar gde se održavala tribina na kojoj je bio Vladlen Tatarski. Navodno je upravo ona donela paket u kojem se nalazio eksploziv koji je ubio Tatarskog.

BONUS VIDEO: Teorija zavere o Putinu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar