Colombo Port City Foto: Xinhua / Zuma Press / Profimedia

U Kolombu, glavnom gradu Šri Lanke, niče nova četvrt Port Siti, koja će po svemu sudeći biti Dubai Južne Azije.

Četvrt će obuhvatati ogromno pesčano prostranstvo, ali i najmodernije nebodere u kojima će biti smešteni međunarodni finansijski centar, stambena naselja i marina – što podstiče poređenje sa Dubaijem, Monakom ili Hong Kongom.

Pročitajte još:

„Ovo zemljište daje Šri Lanki šansu da izgradi grad po svetskim standardnima, koji će moći da parira Dubaiju ili Singapuru“, rekao je Salija Vikramasurija, član Ekonomske komisije grada Kolomba.

Ali kritičari postavljaju pitanje koliko će to koštati Šri Lanku, prenosi BBC.

Za početak, da bi počelo da se gradi na 665 ari zemljišta, bilo je potrebno kompanija Čajna Harbour Enginiring Kompani (CHEC) uloži 1,4 milijarde dolara. Zauzvrat, firmi je dato 43 odsto zemljišta na 99-godišnji zakup.

Kako to sada izgleda?

Trenutno se na svakom koraku u Port Siti Kolombu nalaze ogromni kranovi koje nadziru kineski inženjeri. Radnici pomeraju betonske ploče, dok zemljani bageri pune kamione tonama peska. Reka koja prolazi kroz obnovljeno zemljište je već iskopana i njom mogu da plove malim čamcima i jahtama.

Zvaničnici procenjuju da će biti potrebno oko 25 godina da se završi projekat, prvi te vrste u Južnoj Aziji.

Colombo Port City Foto: Xinhua / Zuma Press / Profimedia

Očekuje se da će u novom gradu živeti oko 80.000 ljudi, a grad će ponuditi poreske olakšice za one koji u njemu posluju ili u njega ulažu. Sve transakcije u posebnoj ekonomskoj zoni, uključujući plate, biće u američkim dolarima.

Projekat Port Siti je zvanično predstavljen tokom posete kineskog predsednika Si Đinpinga Kolombu 2014. godine, godinu dana nakon što je pokrenta inicijativa Pojas i put, ambiciozan plan za izgradnju putnih, železničkih i pomorskih infrastrukturnih projekata širom Azije i Evrope sa ciljem da se podstakla trgovina.

U vreme posete Si Đinpinga, Mahinda Rajapaksa je bio predsednik Šri Lanke, ali je izgubio izbore kasnije te godine, upravo zbog orgomnih kineskih zajmova – posebno onih uzetih za izgradnju ogromne luku na jugu Hambantote.

Osam godina kasnije, Rajapaks je ponovo na vlasti, na poziciji premijera, dok je njegov mlađi brat Gotabaja Radžapaksa predsednik.

Colombo Port City Foto: Xinhua / Zuma Press / Profimedia

Ali luka Hambantota više nije u rukama Šri Lanke. Pod poslednjom vladom 2017. godine, Šri Lanka ju je predala Kinezima zbog duga kineskim firmama, a deo zarađenog novca je navodno korišćen za otplatu drugih dugova.

Stoga možda i nije iznenađujuće što ne dele svi u Šri Lanki entuzijazam koji imaju zvaničnici Port Sitija. Drugi se plaše da razvoja događaja neće koristiti zemlji onoliko koliko pristalice sugerišu da hoće.

„Jedna potencijalna negativna strana oko Port Sitija je činjenica da postoje veoma značajni poreski obavezni koji su ugrađeni u njegov zakon. Postoji mogućnost poreskih olakšica do 40 godina za neke investitore. Ova velika poreska olakšica ne poboljšava ukupni prihod Šri Lanke“, rekao je ekonomista koji se bavi ovim slučajem.

I Sjedinjene Države upozoravaju da bi ovaj grad mogao da postane novo utočište ofšor kompanija.

Mohamed Ali Sabri, ministar pravde Šri Lanke, kaže da ne postoji takva mogućnost.

„Nema šanse da se to desi jer se ovde poštuje krivično pravo“, rekao je Al Sabri.

Sve veći kineski uticaj na Šri Lanku zabrinjava i Indiju, koja ovu državu smatra saveznikom.

Port Siti ima za cilj da privuče multinacionalne kompanije i investitore koji su već smešteni u Indiji, što bi moglo da ugrozi investicije u Indiji.

Ali za Šri Lanci su te investicije prekopotrebne. Pandemija koronavirusa uništila je turizam i umanjie stopu zaposlenih, zbog čega su devizne rezerve naglo opale. Spoljni dugovi zemlje porasli su na više od 45 milijardi dolara, a samo Kini duguje oko osam milijardi dolara.

BONUS VIDEO: Bezos predstavio „Blue Reef“, budućnost svemirskog turizma

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare