grad budućnosti telosa,
Telosa Foto: Telosa / Ferrari / Profimedia

Čistoća Tokija, raznolikost Njujorka i socijalne usluge Stokholma. Milijarder Mark Lore izneo je svoju viziju "novog grada u Americi" sa pet miliona stanovnika i angažovao svetski poznatog arhitektu za njegovo projektovanje.

Bivši izvršni direktor Volmarta prošle nedelje otkrio je planove za Telosu, održivu metropolu, koja će biti stvorena u američkoj pustinji. Ambiciozni predlog obećava ekološku arhitekturu, održivu proizvodnju energije i sistem otporan na sušu. Takozvani „15-minutni gradski dizajn“ pružiće stanovnicima nova radna mesta, škole i sadržaje u blizini njihovih domova. 

Iako potraga za lokacijama još uvek traje, razmatra se gradnja u Nevadi, Juti, Ajdahu, Arizoni i Teksasu. Najava je bila propraćena serijom digitalnih prikaza Bjarke Ingels Group (BIG), arhitektonske firme angažovane da oživi ovaj utopijski san. Slike prikazuju stambene zgrade prekrivene zelenilom i zamišljene su za stanovnike koji uživaju u obilju otvorenog prostora. Vozila na fosilno gorivo su zabranjena, jer će pešaci moći da stignu od jednog do drugog kraja grada vrlo brzo, zbog brojnih stazi za šetnju.

grad budućnosti telosa,
Telosa Foto: Telosa / Ferrari / Profimediap

Druga slika prikazuje predloženi neboder, nazvan Equitism Tower, koji je opisan kao „svetionik za grad“. Zgrada ima povišeno skladište vode, aeroponske farme i fotonaponski krov za proizvodnju energije koji joj omogućavaju da „deli i distribuira sve što proizvodi“.

Prva faza izgradnje, koja bi primila 50.000 stanovnika na 1.500 hektara, procenjena je na 25 milijardi dolara. Očekuje se da će ceo projekat prevazići 400 milijardi dolara, dok će ciljna populacija od pet miliona stanovnika biti dostignuta u roku od 40 godina.

Novac će stići iz „različitih izvora“, rekli su organizatori projekta, uključujući privatne investitore, filantrope, federalne i državne grantove i subvencije za ekonomski razvoj.

Novi urbani model

Osim inovativnog urbanog dizajna, projekat takođe obećava transparentno upravljanje i ono što naziva „novim modelom za društvo“. Preuzevši ime po starogrčkoj reči „telos“ (izraz koji je filozof Aristotel koristio da opiše inherentnu ili višu svrhu), grad bi omogućio stanovnicima da „učestvuju u procesu donošenja odluka i budžetiranja“. Zajednica će u međuvremenu ponuditi stanovnicima zajedničko vlasništvo nad zemljištem.

grad budućnosti telosa,
Mark Lor Foto: Telosa / Ferrari / Profimedia

U promotivnom videu, Mark Lore je opisao svoj predlog kao „najotvoreniji, najpošteniji i najobuhvatniji grad na svetu“. Na zvaničnoj veb stranici Telosa, Lore objašnjava da ga je inspirisao američki ekonomista i društveni teoretičar Henri Džordž.

„Gradovi koji su do sada izgrađeni od nule više liče na projekte nekretnina“, rekao je Lore u promotivnom videu za projekat. „Oni ne počinju sa ljudima u centru. Jer ako biste počeli sa ljudima u centru, odmah biste pomislili koja je misija i koje su vrednosti“.

„Misija Telose je stvaranje pravednije i održivije budućnosti. To je naša Severna zvezda“, poručuje idejni tvorac velelepnog grada.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar