Egipat
Foto: Sui Xiankai / Xinhua News / Profimedia

Kairo uskoro više neće biti glavni grad Egipta, jer je Abdel Fatah el Sisi predsednik ove države naredio da se počne sa preseljenjem kancelarija u novi administrativni glavni grad u pustinji, koji se gradi od 2014. godine. Datum konačnog preseljenja trebalo bi da bude prvi decembar.

Pročitajte još:

To znači da će ovaj grad postaje novi dom između 50.000 i 60.000 ljudi koji rade u državnoj administraciji, uključujući zaposlene u 33 ministarstva.

Premijer Egipta Mustafa Madbuli ranije je najavio da će tokom poslednjeg kvartala 2021. godine radne grupe početi da rade u novom gradu, koji se nalazi 45 kilometara istočno od sadašnje prestonice, kako bi isprobali rad u novim zgradama i bili sigurni da su podobne za život i rad. Prvobitno je planirano da se sa preseljenjima počne sredinom protekle godine, ali je koronavirus te planove poremetio.

Na ideju o izgradnji novog glavnog grada čelnici države došli su usled prenaseljenosti Kaira i procena da bi u njemu do sredine ovog veka moglo da živi čak 40 miliona stanovnika.

U okviru prve završene faze radova izgrađeno je osam stambenih naselja na površini od 40.000 hektara u kojima može da živi do dva i po miliona ljudi. U njemu se nalazi i vladin okrug koji je dizajniran u faraonskom stilu, Predstavnički dom i mnoge nacionalne i međunarodne škole i univerziteti.

Završeni su i sportski, kulturni i umetnički objekti, a neke od znamentosti ovog grada biće Zelena reka koja seče srce prestonicu i duga je 11 kilometara, a duž njene obale nalaze se parkovi i restorani, kao i 20 oblakodera uključujući i najveću zgradu u Africi visoku 345 metara.

Kako će izgledati na kraju?

Plan je da celokupna površina grada iznosi 70 kilometara kvadratnih, što znači da će biti dva puta veći od Kaira. Sastojaće se od 21 stambenog i 25 namenskih okruga.

U njemu će se nalaziti i centralni park, veštačka jezera, oko 2.000 obrazovnih institucija, tehnološki i inovacioni park, 663 bolnice i klinike, 1.250 džamija i crkava, stadion sa 90.000 mesta, 40.000 hotelskih soba, 90 kilometara farmi solarne energije, železničke pruge kojom će se saobraćati do Kaira i novi međunarodni aerodrom na mestu postojećeg aerodroma Vadi al Džandali.

Veruje se da će ovi objekti doneti 100 miliona novih radnih mesta. Naseljavaće ga 6,5 miliona stanovnika, mada se procenjuje da bi taj broj mogao da naraste i do sedam miliona.

BONUS VIDEO: Velika Sfinga

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare