Foto: Costfoto / ddp USA / Profimedia

Akcije kineskog investitora u nekretnine Evergrande su danas pale za skoro 20 odsto nakon što je sud u Hong Kongu naložio stečaj ove kompanije i time uzdramao građevinski sektor u Kini.

Inostrani poverioci firme Evergrande nisu uspeli da nisu uspeli da postignu dogovor o restrukturalizaciji duga, prenosi CNN.

Sud će imenovati stečajne upravnike koji će upravljati kompanijom i prodati njenu imovinu kako bi otplatili dug, a nakon toga će Evergrande, nekada druga najveća kineska kompanija za nekretnine, prestati da postoji.

POGLEDAJTE JOŠ:

Likvidacija Evergrendea se uglavnom očekivala, ali ovaj korak će dodatno umanjiti raspoloženje investitora, rekao je glavni direktor za investicije kompanije Kaijuan kepital, Brok Silvers.

Kompanija Evergrande je 18. avgusta 2023. godine podnela zahtev za stečaj u Njujorku, preneo je ranije britanski Ekonomist, dodavši da ta kineska firma duguje poveriocima 300 milijardi dolara.

Evergrande je 2021. godine prestao da isplaćuje svoja dugovanja i time pokrenuo krizu na kineskom tržištu nekretnina koja i dalje traje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar