Protest, litijum policija, mapa
Foto: STR / AFP / Profimedia / Slađana Đermanović/Nova.rs

Jeste li čuli za Salar de Ujuni? A za Taker Pas? Ili za Telsen? Tako se na raznim jezicima sveta kaže „Jadar“.

PROČITAJTE JOŠ:

Cene litijuma, sastavnog elementa baterija za električna vozila, ove godine su dostigle rekorde. Širom planete u toku je potraga za ovim mineralom, ali i masovni protesti koji neretko postaju u nasilni.

Osim Srbije, gde su zbog projekta kompanije Rio Tinto organizovani masovni protesti koji su naterali predsednika Vučića da poklekne, protesti su organizovano i u zemljama kao što su Bolivija, Čile, Peru, Španija, Argentina, Nevada (SAD), Portugal…

Grafika:Slađana Đermanović/Nova.rs

Portugal

Veruje se da se Portugal nalazi na nekim od najvećih nalazišta litijuma u Evropi. Portugalska energetska kompanija „Galp“ i švedski proizvođač baterija za električna vozila „Nortvolt“ najavili zajedničku kompaniju koju će izgraditi u Portugalu. Kako kažu, to će biti najveća fabrika za konverziju litijuma u Evropi.

Ipak, lokalno stanovništvo protivi se ovoj investiciji vrednoj čak 700 miliona evra. Iako je reč o velikom novcu, oni strahuju da će prerada litijuma uništiti okolinu i bajkovito okruženje gde se većina stanovnika bavi proizvodnjom organskih proizvoda.

Bolivija

U Boliviji su u toku borbe vodećih kineskih, ruskih i američkih kompanija oko džinovskih nalazišta litijuma u toj državi. Visoko u Andima nalaze se ogromna slana polja pod imenom Salar de Ujuni, koja su bogata litijumom.

U igri su milijarde dolara, izbile su velike demonstracije koje su paralisale zemlju, a u jednom trenutku je zbog svega ovoga iz države pobegao i bivši predsednik Evo Morales koji je sa jednom nemačkom kompanijom potpisao ugovor o proizvodnji litijuma. To je dovelo do serije protesta.

Foto: ESTEBAN CRUZ / AFP / Profimedia

SAD (Nevada)

U SAD-u najveća perspektiva litijuma je veliko ležište u Taker Pasu u Nevadi, a još jedno mesto na kojem se nalazi litijum je u Severnoj Karolini. Američki biro za upravljanje zemljištem u januaru je odobrio predlog za početak rudarenja litijuma od strane Litijum Nevada Korporejšn – podružnice Litijum Amerikas Korporejšn.

Ekološke grupe i indijanska plemena se protive projektu jer su zabrinuti zbog narušavanja plamenskih grobnica, ali i potencijalnih uticaja na životnu sredinu. Tri plemenske grupe su pokušale da sve zaustave kroz tužbe, koje je sud odbacio.

Španija

Španija je tokom leta bila u fokusu oko litijuma zbog regiona Ekstremadura. Ovaj region između gradova Kaseres, Merida i Badahoz poznat je po netaknutoj prirodi, ali našao i u fokusu proizvođača baterija.

Jedna inicijativa građana u Ekstremaduri je već sprečila pokretanje rudnika kod Kaseresa. Protesti su potom premešteni u Kanjaveral. Stanovnici strahuju da bi Ekstremadura koja je retko naseljena, mogla da postane meta svih onih koji žele da eksploatišu litijum.

Foto: MARTIN BERNETTI / AFP / Profimedia

Čile

Grupa čileanskih autohtonih zajednica zatražila je u septembru ove godine od vlasti da suspenduju dozvole za rad SQM-a, što je skraćenica za Sokuimič, koji je drugi najveći svetski proizvođač litijuma, a izvodi radove u pustinji Atakama.

Pustinja Atakama snabdeva skoro jednu četvrtinu svetskog litijuma. Ovde posluju dva najveća proizvođača litujuma SQUM i njegov konkuret Albermarle. Domorodački savet je zatražio suspenziju SQM-a ili smanjenje njihovog rada. Oni su zabrinuti za ekosistem u Atakami koji je u opasnosti zbog eksploatacije litijuma.

Foto: Peter Marshall / Alamy / Alamy / Profimedia

Peru

Ogromno ležište tvrdog litijuma moglo bi da donese bogatstvo Peruu, ali takođe postavlja i pitanja zaštite životne sredine. Procenjuje se da je 2,5 miliona tona litijum karbonata otkriveno duboko u južnom regionu Perua Puno, blizu glanice sa Bolivijom i jezera Titikaka.

Poslednjiih 15 godina došlo je do porasta komercijalne eksploatacije sirovina u Latinskoj Americi. Godine 2018. se raspravljalo da bi litijumski megaprojekat podigao rizik od sukoba zbog sporova oko preraspodele, teritorije i životne sredine.

Foto: STR / AFP / Profimedia

Argentina

U Argentini je odobren novi Zakon o zoniranju, za koji aktivisti tvrde da predstavlja put ka odobrenju „mega rudarenja“, koje će uticati na životu sredinu u tom području, ali i celoj zemlji.

Inicijativa kojoj su se oduprli široki sektori lokalnog društva i kojoj su kritikovali vodeći nacionalni stručnjaci omogućiće eksploataciju metala srebra, bakra, litijuma i olova u oblastima pokrajine, uključujući Telsen i Gastre.

Nakon usvajanja spornog zakona izbili su incidenti između demonstranata i policije u glavnom gradu provincije Roson.

Foto: Diego Guidice / Zuma Press / Profimedia

Srbija

U roku od nekoliko meseci od otkrivanja planova za rudnik vredan 2,4 milijarde dolara u zapadnoj Srbiji, lokalni građani organizovali su pokret koji je uzdrmao vladu i izveo ljude na ulice u brojnim gradovima širom zemlje. Vlasti su kasnije suspendovale plan za korišćenje zemljišta za predloženi rudnik, iako nisu u potpunosti odbacile projekat, prenosi Blumberg.

Da bi smirila kritičare, srpska vlada je ponudila referendum o rudniku ali je i to postalo kontroverzno, a opozicija je rekla da su nedavne zakoknske revizije prebacile tas na vagi u korist vlade i Rio Tinta.

Protest ispred Vlade Srbije, ekološki ustanak, ekologija, protest protiv Rio Tinta, Rio Tinto
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

BONUS VIDEO: Litijumska turneja: „Vučić nam ne treba“ ili „Vučić nas smirio“?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare