Foto: Omar HAJ KADOUR / AFP / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia, Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Više od 40.000 mrtvih, katastrofa nezapamćenih razmera i bes i očaj koji se prenose čitavom zemljom, a pitanje samo jedno - da li je apokalipsa u Turskoj mogla biti sprečena? Odgovor na to pitanje može da ponudi jedini grad koji se našao u zoni zemljotresa koji su pre više od nedelju dana pogodili ovu zemlju i susednu Siriju, a koji je zahvaljujući jednog odluci gradonačelnika ostao netaknut. Da je ta odluka sprovedena na teritoriji cele Turske, možda bi sve bilo drugačije.

Najnoviji podaci ukazuju da je preko 40.000 ljudi stradalo u seriji potresa u Turskoj i Siriji. Spasilački napori i dalje su u toku, ali kako je prošlo više od 10 dana od prvog zemljotresa, nade je sve manje.

I upravo to se oseća širom zemlje – kako nada nestaje, a mesto zauzima bes. Bes onih koji su praktično prepušteni sami sebi, a ostali su bez svega u životu.

Turska zemljotres Foto:REUTERS/Sertac Kayar

Na hiljade građana Turske sada živi u parkovima, sa nekoliko ćebadi i par komada odeće. Kada padne mrak, temperature idu ispod nule, a oni očajnički pale vatru u nadi da će im makar malo olakšati.

Najteže je onima koji i dalje čekaju čišćenje ruševina jer su im tamo zarobljeni članovi porodica. U očaju, mnogi pokušavaju sami da kopaju po nepreglednim količinama šuta i betona, nadajući se da će ipak u njima pronaći tračak života.

Spasilačke ekipe su došle, ali ipak ih je premalo za teren koji treba raščistiti. Zato je i došlo do određenih tenzija između stranih spasilačkih ekipa koje su već počele da se povlače.

Turska Novi Hataj zemljotres Foto:Anđela Krstović/Nova.rs

Ukratko – katastrofa koja je poslednji put registrovana 1999. godine, kada je potres pogodio područje kod Istanbula.

Ipak, jedan grad je iz svega uspeo da izađe kao pobednik, i to zahvaljujući gradonačelniku.

Ključna odluka

U gradu Erzinu, usred teško pogođenog regiona Hataj, niko nije stradao, a nijedna zgrada nije značajno oštećena. U gradu od 42.000 stanovnika oštećeno je svega nekoliko porodičnih kuća i nekoliko minareta

„Nemamo ruševina, žrtava ili povređenih u zemljotresu“, rekao je gradonačelnik Okeš Elmasoglu, izražavajući saučešće svima koji su pogođeni zemljotresom.

Turska Novi Hataj zemljotres Foto:Anđela Krstović/Nova.rs

Kako kaže, razlog zašto u njegovom gradu nema srušenih objekata, a potom ni mrtvih, je to što nikada nije dozvolio bilo kakvu bespravnu gradnju.

„Nisam dozvolio nelegalnu gradnju ni u kom smislu. Uprkos tome, neki su pokušali. Iako u početku nismo mogli da ih uđemo u trag jer nismo imali dovoljno osoblja, kasnije smo ih prijavili tužiocu i objekti su srušeni“, rekao je on.

Dalje, gradonačelnik dodaje da je većina zgrada u gradu relativno niska. To su samostojeće zgrade, često četvorospratnice. Ima nekih šestospratnica, kaže on.

On kaže da bi u Turskoj trebalo da dođe do potpune promene razmišljanja kada je reč o građevinarstvu.

Foto: Anđela Krstović/Nova.rs

„Za ovo je neophodno da naši građani ne očekuju nikakve ustupke države za bespravnu gradnju, da ne pribegavaju takvim stvarima i da se preduzmu odlučni koraci da se ti objekti po potrebi ruše“, rekao je on.

Erdogan: Sve će biti izgrađeno za godinu dana

Izbegavajući pitanje o odgovornosti države i svaljujući svu krivicu na građevinske kompanije i investitore, koji su pohapšeni širom zemlje, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan obećao je narodu da neće biti ostavljen na cedilu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Pored toga, on tvrdi da će država za samo godinu dana očistiti sve ruševine i ponovo izgraditi sve kuće i zgrade koje su uništene.

Imajući u vidu da su gradovi poput Hataja 90 uništeni, teško je zamisliti da Erdogan može da ispuni obećanje. Istovremeno, Erzin i njegovo rukovodstvo održali su lekciju ostalim lokalnim vlastima, ali i samoj državi da je katastrofa možda mogla biti ublažena.

BONUS VIDEO Snimak koji dokazuje da su čuda moguća: Žena spasena iz ruševina u Turskoj nakon 222 sata

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare