Foto: AP Photo/Emrah Gurel

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je u utorak da su prošlonedeljni zemljotresi bili „jačine atomske bombe“, a nove brojke prokazuju da je broj poginulih u Turskoj i Siriji veći od 40.000. Ipak, postoji jedan grad koji je uspeo da ostane netaknut, i to samo iz jednog razloga.

Erdogan je takođe rekao da se stotine hiljada zgrada ne mogu koristiti širom Turske, dodajući da će se svaka zemlja suočiti sa istim posledicama kao Turska „u slučaju takve katastrofe“, piše Index.

Ali u gradu Erzinu, usred teško pogođenog regiona Hataj, niko nije stradao, a nijedna zgrada nije značajno oštećena. U gradu od 42.000 stanovnika oštećeno je svega nekoliko porodičnih kuća i nekoliko minareta.

Turska
Turska; Foto: Muhammed Selim Korkutata / AFP / Profimedia

„Nemamo ruševina, žrtava ili povređenih u zemljotresu“, rekao je gradonačelnik Okeš Elmasoglu, izražavajući saučešće svima koji su pogođeni zemljotresom.

Gradonačelnik tvrdi da zna razlog

Kako kaže, razlog zašto u njegovom gradu nema srušenih objekata, a potom ni mrtvih, je to što nikada nije dozvolio bilo kakvu bespravnu gradnju.

PROČITAJTE JOŠ

„Nisam dozvolio nelegalnu gradnju ni u kom smislu. Uprkos tome, neki su pokušali. Iako u početku nismo mogli da ih uđemo u trag jer nismo imali dovoljno osoblja, kasnije smo ih prijavili tužiocu i objekti su srušeni“, rekao je on.

Dalje, gradonačelnik dodaje da je većina zgrada u gradu relativno niska. To su samostojeće zgrade, često četvorospratnice. Ima nekih šestospratnica, kaže on.

On kaže da bi u Turskoj trebalo da dođe do potpune promene razmišljanja kada je reč o građevinarstvu.

„Za ovo je neophodno da naši građani ne očekuju nikakve ustupke države za bespravnu gradnju, da ne pribegavaju takvim stvarima i da se preduzmu odlučni koraci da se ti objekti po potrebi ruše“, rekao je on.

BONUS VIDEO: Devojčica izvučena iz ruševina u Karanmarašu