pilići, ptičiji grip
Foto: EPA-EFE/SANJEEV GUPTA

Italija je prijavila izbijanje visoko patogenog ptičjeg gripa H5N1 na farmi u severoistočnom delu zemlje, saopštila je danas Svetska organizacija za zdravlje životinja (WOAH). Prvi slučajevi ptičjeg gripa potvrđeni su danas i u Hrvatskoj.

Epidemija je usmrtila 10 ptica na živinskoj farmi u Sant’ Urbanu, u regionu Veneto, saopštio je WOAH, pozivajući se na izveštaj italijanskih vlasti, prenosi Rojters.

Prvo izbijanje H5N1 u sezoni 2023/24 potvrđeno je na farmi od 20.000 ćurki u Sant’Urbanu u pokrajini Padova, saopštilo je italijansko Ministarstvo zdravlja.

U saopštenju se navodi da je ovo prvi slučaj ptičjeg gripa na farmi, dok je pre nekoliko dana potvrđeno nekoliko slučajeva kod divljih ptica u provinciji Rovigo.

Slučajevi zabeleženi i u Hrvatskoj

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske je saopštilo da je na farmi ćurana u opštini Oriovac u Brodsko-posavskoj županiji utvrđen ptičji grip.

Državni inspektorat naredio je sprovođenje mera za sprečavanje daljnjeg širenja i za kontrolu bolesti.

„Nakon što je 14. novembra 2023. godine Ministarstvo poljoprivrede od ovlašćene veterinarske organizacije primilo prijavu sumnje na ptičji grip zbog primećenog povećanog uginuća životinja na objektu s tovnim ćuranima smeštenom na području Brodsko-posavske županije (Općina Oriovac) veterinari su sproveli uzorkovanje životinja, a preliminarnim laboratorijskim izveštajem danas je utvrđen ptičji grup (određivanje H i N podtipa virusa kao i nisko i/ili visokopatogenosti je u toku)“, navodi se u saopštenju, prenosi Dnevnik.hr.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar