Foto: EPA/HEDAYATULLAH AMID

Islamska država preuzela je odgovornost za napad u blizini ruske ambasade u Kabulu, saopštila je ta militantna grupa na svom kanalu na Telegramu.

Prema navodima ruskog Ministarstva inostranih poslova i avganistanskh zvaničnika, među šest osoba koje su poginule kada je bombaš-samoubica aktivirao eksplozivnu napravu, je dvoje zaposlenih u Ambasadi Rusije u Kabulu, dok je 10 osoba povređeno, preneo je Rojters.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova navelo je da među žrtvama ima i avganistanskih civila, prenose RIA Novosti.

Ministarstvo je navelo da je juče u Kabulu, u neposredoj blizini ulaza u konzularno odeljenje ruske ambasade u Kabulu, nepoznati militant aktivirao eksplozivnu napravu.

Usled napada, poginulo je dvoje zaposlenih u diplomatskoj misiji, a žrtava ima i među avganistanskim civilima, dodalo je ministarstvo.

#related-news_1

Ambasada je u bliskom kontaktu sa avganistanskim bezbednosnim službama, koje sprovode istragu.

Za sada nije objavljen identitet ruskih žrtava.

Portparol Kremlja Dmirtij Peskov rekao je da je reč o terorističkom napadu.

„Snažno osuđujemo takve terorističke akte“, poručio je Peskov.

Avganistanska policija saopštila je da je bombaš-samoubica aktivirao eksplozive kod ulaza u rusku ambasadu, ali da su ga naoružani čuvari ubili dok se približavao kapiji.

Rusija je jedna od nekoliko zemalja koje su zadržale ambasadu u Avganistanu, nakon što su pre godinu dana talibani preuzeli vlast. Iako Moskva zvanično ne priznaje talibansku vladu ona pregovara sa avganistanskim zvaničnicima o ugovoru za snabdevanje benzinom i drugom robom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar