Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC; Ozan KOSE / AFP / Profimedia; Shutterstock

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore (SDT) zatražilo je preko Interpola informacije o transakcijama bivšeg predsednika Mila Đukanovića i njegovog sina Blaža, u okviru istrage “Pandora papiri”. To tužilaštvo istovremeno je u vezi sa istom istragom uputilo i zamolnice pravosudnim organima Velike Britanije i Švajcarske, zvanično je rečeno “Vijestima” iz institucije kojom rukovodi Vladimir Novović.

“U krivičnom predmetu koji označavate kao ‘Pandora papiri’, u toku je izviđaj, a specijalna tužiteljka je prikupila obaveštenja od M. Đ., B. Đ. i V. Ć. M., a upućene su zamolnice nadležnim pravosudnim organima Velike Britanije i Švajcarske i zatraženo prikupljanje određenih podataka od poslovnih banaka preko Interpola”, zvaničan je odgovor Vijestima, koji potpisuje tužilac portparol Vukas Radonjić.

SDT je početkom oktobra 2021. formirao predmet povodom toga što su bivši predsednik Đukanović i njegov sin Blažo sklapali u inostranstvu tajne ugovore o upravljanju svojom imovinom i tada najavilo da će preduzeti “sve mere i radnje iz svoje nadležnosti radi utvrđivanja činjenica i okolnosti”.

Vladimir Novović Foto: R.R./ATAImages

Do kraja godine saslušana je direktorka Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović Marković, a u vezi sa obimnom dokumentacijom do koje je ta NVO došla u okviru globalne istrage o ofšor kompanijama. Saslušan je i Blažo Đukanović, dok je tadašnji predsednik SDT-u poslao pisano izjašnjenje.

Tadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić objasnio zašto su od Mila Đukanovića tražili samo pisano izjašnjenje:

“Ono se omogućava visokim funkcionerima, ne zato da bi bili privilegovani ili izdvojeni od drugih, već da bi se izbegla procedura kontrolisanja prostorija. Zato je jednostavnije da pošaljemo pitanja i uputimo ih na izjašnjavanje”, rekao je Katnić.

Milo i Blažo Đukanović, Milo Djukanović, Blažo Djukanović
Milo i Blažo Đukanović Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS/BORIS PEJOVIC

MANS je, u okviru globalne istrage o ofšor kompanijama pod nazivom “Pandora papiri”, objavio da su Milo i Blažo Đukanović 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju svojom imovinom, skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih Devičanskih Ostrva, Paname i Gibraltara.

Sin šefa države je, prema dokumentaciji i tvrdnjama MANS-a, formirao i dve skrivene kompanije s ćerkama firmama u Londonu i u Crnoj Gori.

Foto: Antonio Ahel/ATAImages

U dokumentaciji vodeće advokatske kancelarije u Panami “Alcogal”, MANS je pronašao overene kopije ugovora o uspostavljanju trastova koje su otac i sin Đukanovići sklopili 21. juna 2012. sa kompanijom “CM Skye 2 (PTC) Limited” registrovanom na Britanskim Devičanskim ostrvima. Trastovi su uspostavljeni na period od 80 godina, a kompanija koja njima upravlja je ovlašćena da za račun Đukanovića može da kupuje i prodaje nekretnine i firme, otvara nove kompanije i žiro-račune, daje i uzima kredite i obavlja razne druge poslove.

“Iz ugovora se vidi da je stariji Đukanović formirao “Vitoria trast”, a njegov sin “Capecastel Trust””, naveli su iz MANS-a.

Blažo Đuknović Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Obimna dokumentacija koju je tada MANS objavio pokazuje da su te kompanije, trustovi, ovlašćeni da za račun Đukanovića mogu kupovati i prodavati nekretnine i firme, otvarati nove kompanije i žiro-račune, davati i uzimati kredite i obavljati razne druge poslove, naveo je MANS.

Iz kabineta tadašnjeg predsednika države nakon obelodanjivanja dokumentacije saopštili su da je Đukanović 2012, kad nije obavljao državne poslove, osnovao “Viktoria trast”, koji, kako tvrde, dok je on bio vlasnik, nije imao nikakvih poslovnih transakcija i nije otvorio nijedan bankarski račun, jer nikad nije aktiviran.

POGLEDAJTE JOŠ:

Oni su naveli da je Đukanović, nakon što se iste godine neplanirano vratio na funkciju premijera, celokupno vlasništvo nad “Viktoria trastom” preneo na sina Blaža.

Iz MANS-a su ranije pojasnili da trastovi ne postoje u crnogorskom zakonodavstvu, i da na ofšor destinacijama uglavnom služe za skrivanje pravih vlasnika imovine.

BONUS VIDEO Imanje porodice Đukanović u opštini Nikšić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar