Foto: Shutterstock

Muškarac je proglašen krivim za ubistvo transrodne žene u prvom federalnom suđenju u SAD zbog navodnog zločina iz mržnje zasnovanog na rodnom identitetu.

Porotnici federalnog suda u američkoj državi Južnoj Karolini presudili su u petak da je Dakva Lamik Riter ubio Dimi Doe u avgustu 2019. godine, u zločinu iz mržnje zasnovanom na rodnom identitetu.

Tokom suđenja svedoci su rekli da se Riter pre ubistva uznemirio nakon što je njegova devojka saznala za njegovu aferu sa Doe, objavio je Bi-Bi-Si (BBC).

Još se ne zna kolika zatvorska kazna preti Riteru.

Tužioci su tokom četvorodnevnog suđenja rekli da je Riter pucao u Doe tri puta nakon što ju je odvezao do udaljene ruralne zajednice u Južnoj Karolini, pre četiri godine.

Tužioci tvrde da je Riter izvršio ubistvo da bi ućutkao Doe nakon što je njihova afera razotkrivena u malom gradu Alendejlu.

PROČITAJTE JOŠ

Riter je posle ubistva pobegao u Njujork, ali je kasnije uhapšen.

Riter je u petak takođe osuđen zbog upotrebe vatrenog oružja u vezi sa zločinom i ometanja pravde.

Do sada je u SAD bilo krivičnih prijava zbog dela zasnovanih na rodnom identitetu, ali nije bilo suđenja.

Prema izveštaju američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) za 2021. godinu, u SAD je bilo više od 9.000 incidenata motivisanih mržnjom i pristrasnošću, što je najveći broj od kada je FBI počeo da prati te podatke 1990. godine.

BONUS VIDEO Porodice ubijenih u Gradačcu traže pravdu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar