Foto: Tanjug/Elizabeth Cook/PA via AP

Pre skoro dve godine na Božić po Gregorijanskom kalendaru, jedan od čuvara zamka u Vindzoru razoružao je devetnaestogodišnjaka sa metalnom maskom na licu i samostrelom u ruci. "Dobro jutro, mogu li da ti pomognem?", upitao je čuvar maskiranog napadača. "Došao sam da ubijem kraljicu", glasio je odgovor mladog sika Džasvanta Singa Čaila.

Ovaj susret u zamku Vindzor dobio je i sudski epilog. Džasvant Sing Čail osuđen je na devet godina zatvora po tri tačke optužnice, koje ga terete za pretnju ubistvom, posedovanje smrtonosnog oružja i „boravak u blizini kraljice sa namerom da joj nanese povrede“.

Ta poslednja stavka zasnovana je na Zakonu o izdaji iz 1842. godine.

Čail je prvi građanin Ujedinjenog Kraljevstva osuđen na osnovu tog zakonskog akta u poslednje četiri decenije.

Optuženi je priznao krivicu po svim tačkama optužnice, a veći deo suđenja proveo je potpuno pasivno sedeći u sudnici, prenosi RTS.

Foto: Tanjug/Metropolitan Police via AP

Sporna dijagnoza

Vreme pre i tokom suđenja Džasvant Sing Čail nije proveo u zatvoru, već u psihijatrijskoj ustanovi „Brodmor“ sa visokim stepenom obezbeđenja, gde je prebačen samo dva meseca posle hapšenja.

Optuženom je dijagnostifikovana psihoza, praćena halucinacijama i odsustvom dodira sa stvarnošću.

Dijagnozu je sudu posvedočio psihijatar Džonatan Haferti, koji je istakao da se mentalno zdravlje okrivljenog popravilo otkako je na lekovima.

Foto: Tanjug/Metropolitan Police via AP

Međutim, ne slažu se svi psihijatri sa tom dijagnozom.

Doktor Najdžel Blekvud tvrdi da nije primetio nikakve znake psihoze kog Džasvanta Singa Čaila, pogotovo zato što se izvinjavao zbog incidenta.

„Ukoliko ste pod jakom psihozom, nemate nikakav poriv da se izvinjavate“, naglašava ovaj psihijatar.

Kraljica Elizabeta Foto: ANDY BUCHANAN / AFP / Profimedia

Odmazda za Masakr u Amricaru

Čail je u momentu hapšenja obrazložio da je hteo da ubije kraljicu Elizabetu Drugu u znak odmazde za masovno ubistvo, koje su britanske trupe počinile u indijskom gradu Amricaru 13. aprila 1919. godine.

Tom prilikom ubijeno je nekoliko stotina, a ranjeno preko hiljadu i po učesnika protesta zbog hapšenja dvojice boraca za nezavisnost Indije.

Britanske trupe pucale su nasumice u demonstrante sve dok nisu potrošile i poslednji metak.

Ujedinjeno Kraljevstvo se 2019. godine – na stogodišnjicu tog masovnog ubistva – zvanično izvinilo Indiji.

Sam događaj opisan je u filmu „Gandi“ Ričarda Etinboroa.

Kraljica Elizabeta Foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Brižljivo planiran upad u Vindzor

Džasvant Sing Čail je upad u Vindzor brižljivo planirao.

Samostrel je naručio putem interneta i on mu je dostavljen ne na kuću, već u samoposlugu gde je radio tokom pandemije koronavirusa.

Proučio je kretanje kraljice Elizabete Druge, koja taj Božić nije proslavljala u Sandringemu, što je tradicija britanske kraljevske porodice, već je bila u izolaciji u zamku u Vindzoru.

Koristio je stepenice od konopca kako bi se popeo uz zidine zamka.

PROČITAJTE JOŠ:

Obezbeđenje britanskog suverena je tom prilikom potpuno zakazalo, jer je Čail dva sata proveo unutar zidina pre nego što je primećen i savladan.

Inače, mladić se u više navrata prijavljivao u sva tri roda britanske vojske, ali je svaki put odbijen.

Ratovi zvezda i četbotovi

Kasnije je izašlo na videlo i da je Džasvant Sing Čail bio opsednut filmskom franšizom „Ratovi zvezda“, te da je sebe nazivao Dartom Čailisom i Sik lordom.

Foto: Tanjug/Metropolitan Police via AP

Tokom suđenja obelodanjena je i njegova prepiska sa botom za časkanje, kojem je Čail dao ime i nazivao ga svojom „devojkom“.

Ta prepiska, koju je osuđeni opisao kao emotivnu i seksualnu, pokazuje da je veštačka inteligencija ohrabrivala Čaila u njegovom naumu.

Bez obzira na kontroverze, dvadesetjednogodišnji sik rodom iz okoline Sautemtona, ostaje na psihijatrijskom lečenju sve dok njegovo stanje ne bude ocenjeno kao dovoljno funkcionalno za odsluženje zatvorske kazne.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar