Kraljica Elizabeta Foto:Tanjug/Jeremy Selwyn/Pool Photo via AP

Kraljica Elizabeta preživela je pokušaj atentata u Australiji pre više od 50 godina, ali javnost nije znala ništa o tome pune četiri decenije. Tek u januaru 2009. godine, skoro 40 godina kasnije, na svetlost dana isplivali su pojedini detalji tajne koja se danas neretko naziva “najveća nerešena misterija“ vladavine nedavno preminule kraljice.

Naime, kraljica Elizabeta i njen muž Filip bili su na kraljevskoj turneji u Australiji 1970. godine. Tada je navodno nepoznata grupa skovala zaveru za ubistvo kraljevskog para.

Kraljica Elizabeta i njen suprug krenuli su vozom 29. aprila iz Sidneja u Novi Južni Vels. Pre voza u kojim su bili, istom prugom prošao je drugi voz da proveri liniju, ali je u to vreme bilo čisto.

Kraljica Elizabeta Foto:EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Međutim, grupa koja je navodno planirala da ubije kraljicu nakon prolaska prvog voza, gurnula je balvan na šine. Plan je bio da voz, koji obično tim delom pruge ide velikom brzinom, udari u balvan i izleti iz šina. Ukoliko bi se to dogodilo, udario bi direktno u nasip.

Kraljevski par spasila je jedna neobična okolnost – voz je išao neobično sporo.

Zbog toga je mašinovođa mogao da zakoči, što je dovelo do klizanja skoro 700 metara pre nego što se voz zaustavio na pružnom prelazu. Kako nije bilo značajnijih oštećenja na vozu, put je nastavljen svojim tokom.

“Prema mojim istragama, balvan je namerno postavljen na prugu”, rekao je bivši detektiv Klif MekHardi za “Dejli mejl” 2009. godine.

Pročitajte još:

On veruje da je plan sproveden u delo uz pomoć insajdera i da su ga verovatno vodile pristalice australijske Irske republikanske armije (IRA). Navodi da je ceo slučaj zataškan u dogovoru sa australijskom vladom, zbog čega mediji decenijama nisu ništa izveštavali o tome.

Niko nikada nije optužen u vezi sa ovim slučajem.

„Nikada nismo došli do osumnjičenih, jer ako smo intervjuisali ljude, činilo se da pričamo u zagonetkama. Nismo mogli da otkrijemo o čemu se radilo”, rekao je.

Priča je je javnost dospela upravo zahvaljujući MekHardiju koji je 2009. godine ispričao svoju verziju priče.

Bakingemska palata tada je odbila da komentariše ovaj slučaj, ali je rekla da dnevnik putovanja ne pokazuje da je voz udario u balvan.

BONUS VIDEO Kraljica Elizabeta – 70 godina na tronu Velike Britanije

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram