Vladimir Matijanić Foto:Milan Sabic/PIXSEL

Predsednik Hrvatskog društva novinara Hrvoje Zovko je u ime tog društva premijeru Andreju Plenkoviću predao zahtev za smenu ministra Vili Beroša i pokretanje "nezavisne istrage smrti novinara Vladimira Matijanića".

Kako je saopšteno iz HND je u petak poslao premijeru Plenkoviću peticiju koju je potpisalo 4.695 građanki i građana.

Oni su na taj način podržali zahtev HND za sprovođenje nezavisne istrage o okolnosti smrti Vladimira Matijanića, novinara portala Indeks, i smenu ministra zdravlja Vilija Beroša.

Predsednik HND-a Hrvoje Zovko u obraćanju premijeru Plenkoviću ocenio je da se „ministar Beroš od prvog dana slučaja ponio krajnje neprofesionalno zataškavajući ga“.

„Nije se postavio kao osoba koja radi u interesu građana koji ga plaćaju, nego kao zaštitnik sistema koji je odgovoran za smrt našega kolege, a sistem je tu da štiti zdravlje građana, ne da ga ugrožava“, naveo je on.

Budući da Plenković kao premijer odgovora za rad svojih saradnika, Zovko je poručio da HND traži da uvaži argumente koji stoje u tekstu peticije.

HND neće odustati od traženja istine o smrti Vladimira Matijanića i kažnjavanja odgovornih. Tragedija koja se dogodila našem kolegi i prijatelju više se nikad ne smije dogoditi nijednom građaninu Republike Hrvatske“, naveo je Zovko.

Iz HND ponavljaju da je Beroš od prvoga dana zataškavao slučaj i odbijao da odgovori na dopise koje su mu slali u ime HND, valjda, kako navode, „računajući da će vreme učiniti svoje i da će slučaj pasti u zaborav“.

Vladimir Matijanić Foto:FoNet/HINA/Ivana Ivanović

Smatraju da se ministar Beroš „nije poneo kao čovek koji će i po svojoj funkciji odgovorno i savesno istražiti sve okolnosti slučaja“.

„Već se poneo kao zaštitnik sistema odgovornog za smrt jednog građanina. kojem je taj isti sistem trebalo da pruži svu moguću zdravstvenu zaštitu“, stoji u pismu koje je s peticijom poslaro premijeru Plenkoviću, a koje potpisuje predsednik HND-a Hrvoje Zovko.

Vladimir Matijanić je umro 5. avgusta od komplikacija uzrokovanih koronavirusom.

Stručna komisija resornog ministarstva saopštilo je 24. avgusta da u slučaju novinara Vladimira Matijanića nije bilo stručnih propusta, preneli su hrvatski mediji.

***

BONUS VIDEO: Filip Švarm o Veselinu Simonoviću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar