Foto: Shutterstock

Brojni kupači na području Čiova i Trogira u Hrvatskoj svedočili su napadima velike morske kornjače. Sudeći po snimku koji je objavio HRT, čini se da su neki od njih i "zaslužili" ugriz. Zbog objavljenog snimka situaciju je moguće posmatrati i iz drugačije perspektive.

Naime, dvojica muškaraca diraju, prevrću, potežu, čupaju za oklop i odvlače kornjaču u plićak. Jadna životinja se brani, pokušava doći do vazduha, dok je dvojac ne pušta na miru, prenosi HRT.

Inače miroljubiva životinja, kornjača ne napada ljude ako sama nije isprovocirana.

Kako je objasnila Milena Mičić, biološkinja i osnivačica i vlasnica Akvarijum Pula, kornjače inače borave udaljene od obale najmanje dva kilometra što ukazuje na činjenicu da su jako retki slučajevi da dolaze u plićak. Imaju snažan ugriz te nisu socijalne, prenosi 24sata.hr.

„Nešto nije u redu sa kornjačom, ako je ugrožena to je razlog ovakvog njenog ponašanja. Kornjače inače ne dolaze u plićak, ukoliko se takva situacija dogodi to ukazuje na njihovo stanje, odnosno njima nije dobro“, rekla je.

PROČITAJTE JOŠ:

S obzirom da se radi o divljim životinjama, nije poželjno približavati im se, a njihov ugriz je dva do tri puta jači nego ljudski.

„Razlog ovakvih nesrećnih slučajeva može biti i to što je puno ljudi u moru, uzurpirali smo im njihovo prirodno stanište. Traži mir, možda je i dezorijentisana. Jedu uglavnom meduze. More se jako menja, a mi smo svi svedoci toga“, zaključila je Mičić.

BONUS VIDEO: Uhvaćena ajkula koja je usmrtila turistu u Hurgadi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar