Foto: TANJUG/AP Photo/Odelyn Joseph

Bezbednosne snage na Haitiju su ubile tri čoveka dok su odbijale oružani napad na zgradu Centralne banke u glavnom gradu Port-o-Prensu, prenosi agencija Frans pres.

Centralna „Banka Republike Haiti“ (BRH) jedna je od malobrojnih institucija koje još rade u poslovnoj četvrti grada, koja je pod opsadom naoružanih grupa poslednje tri nedelje.

Naoružana grupa je u ponedeljak napala tu zgradu, ali ih je potisnulo obezbeđenje Banke zajedno s policijom i vojskom – rekao je jedan zaposleni za Frans pres. Naveo je da su poginula tri ili četiri napadača, a da je ranjen jedan čuvar Banke.

Banka je danas na mreži X objavila da je duboko zahvalna obezbeđenju i policiji.

Haiti je od kraja februara potonuo u masovno nasilje uz zahtev za promenu vlasti, a naoružane grupe su između ostalog iz najvećeg zatvora oslobodile hiljade zatvorenika. Ipak, tamošnje stanje se još ne naziva građanskim ratom.

Premijer Ariel Anri je na pritisak susednih karipskih zemalja i SAD prošle nedelja prihvatio da podnese ostavku i dozvoli formiranje prelazne vlade.

UNICEF – Agencija UN za decu, dala je mračnu procenu situacije u Haitiju, navodeći u nedelju da su tamo gotovo scene iz filma „Pobesneli Maks“ i upozorila da je nastala glad jer su prodavnice odavno opljačkane, uvoza nema, a zbog masovnog nasilja humanitarne agencije ne mogu da dostave pomoć.

U delu Haitija je na snazi policijski čas, a vanredno stanje u celoj zemlji formalno traje do 3. aprila.

SAD i države EU su evakuisale diplomatsko osoblje.

Naoružane grupe koje vlast naziva „kriminalcima“, kontrolišu čitave delove zemlje, uključujući 80 odsto glavnog grada. Optužene su za brojne zločine, ubistva, silovanja i otmice za otkupnine.

Pošto je aerodrom Port-o-Prensa i dalje zatvoren, misija UN u Haitiju je prošle nedelje saopštila da će što pre uspostaviti „vazdušni most“ između Haitija i susedne Dominikanske Republike helikopterom da bi se olakšalo dostavljanje humanitarne pomoći.

Glavna luka je zatvorena od 7. marta zbog „sabotaže i vandalizma“, što otežava isporuku međunarodne pomoći.

Oružanu borbu za preuzimanje vlasti u Haitiju, siromašnoj državi u Karibima, predvodi Džimi Šerizije (Jimmy Cherizier, 48), bivši policajac, a potom bandit s nadimkom „Barbeque“ (Roštilj) jer je sklon spaljivanju onih koji mu pružaju otpor.

„Nećemo lagati ljude govoreći da vodimo mirnu revoluciju“ – rekao je on novinskoj agenciji Rojters u utorak. „Mi nemamo mirnu revoluciju. Vodimo krvavu revoluciju“.

U intervjuima Šerizije sebe poredi s Martinom Luterom Kingom – Mlađim, Malkolmom Iksom, Fidelom Kastrom, čak i s Robinom Hudom, ali je pre svega obožavalac haićanskog diktatora Fransoa „Papa Doka“ Duvalijea (Duvalier) koji je čvrstom rukom vladao od 1957. do 1971. godine.

Oružje, vozila i policijske uniforme koje koriste Šerizijeove snage su po organizaciji „InSight Crime“ koja istražuje organizovani kriminal, nabavljene uz pomoć najviših zvaničnika vlasti predsednika Žovenela Moisea, ubijenog 2021.

Od 11. oktobra 2022. Šerizije i njegove snage blokiraju snabdevanje Haitija gorivom iz najvećeg terminala, te su UN ocenile da su „njegove akcije direktno doprinele ekonomskoj paralizi i humanitarnoj krizi“ u toj zemlji koja je dovelo do toga da se masovno nezadovoljstvo pretvori u oružanu pobunu.

Haićanska policija je u subotu objavila da je upala u sedište Šerizijeve grupe i ubila nekoliko njegovih ljudi.

BONUS VIDEO: Stanovnici glavnog grada Haitija beže pred nasiljem sukobljenih bandi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar