Foto: TANJUG/AP Photo/Fatima Shbair

Najmanje 100 osoba je ubijeno u Izraelu tokom današnjeg napada Hamasa, objavile su tamošnje vlasti, dok istovremeno društvenim mrežama kruže snimci sa ulica gde su u toku pravi okršaji. Najkritičnija situacija je u gradovima koji su najbliži Gazi, gde su još jutros rano, upali militanti Hamasa nakon što su buldožerima srušili ogradu na granicu. Prema rečima stanovnika tih gradova, situacija je dramatična.

Kako navodi Harec, u najmanje dva grada na jugu Izraela, teroristi su držali civile zarobljene u svojim domovima.  Snimci koje je geolocirao CNN pokazuju kako militanti pucaju na civile u gradu Sderot na jugu Izraela.

„Kolju nas. Nema vojske. Prošlo je šest sati. Ljudi mole za život“ rekao je danas jedan Izraelac u južnom kibucu.

„Bili su u našoj porodičnoj kući“

Stanovnica Tel Aviva Gaja, kazala je za Harec da je razgovarala telefonom sa svojom sestrom u južnom kibucu koja joj je prenela da su militanti iz Gaze bili u njenoj porodičnoj kući.

„Rekla mi je da se ona i moj brat i otac kriju u skloništu. Od tada ne mogu da doprem do njih“. Gaja je dodala da joj je brat napisao da ima mnogo žrtava u kibucu, ali da nema ni vojske ni policije.

Pročitajte još...

Izraelska vojska objavila je da je do pola sedam ujutru više 2.200 raketa poletelo prema gradovima u Izraelu, s tim da vođe Hamasa tvrde da je taj broj deleko veći – čak 5.000. Ubrzo nakon neočekivanog napada, na ulicama se stvrio potpuni haos, a društvene mreže su preplavili snimci povređenih ljudi, civila koji leže na želji ili beže od požara izazvanih napadom, kao i militanata koji naoružani do zuba prete ljudima na ulicama.

Militanti izvlače vojnike iz tenkova 

Ubrzo su se pojavili i navodi da Hamas otima civile i odvodi ih na teritoriju Gaze. Izrael je popodne potvrdio da je su njegovi državljani oteti i uzeti za taoce, ali nije poznat tačan broj otetih. I grupa Islamski džihad tvrdi da je otela Izraelce i odvela ih u Gazu.

Jedan od zvaničnika Hamasa rekao je da su zarobljeni visoki zvaničnici izraelske vojske, ali Izraelci to demantuju. Ipak, objavljeni su snimci na kojima se vidi da militanti šutiraju i gaze vojnike.

Jedan od snimaka, koji je objavila agencija Rojters, zabeležen je trenutak kada palestinski napadači izvlače izraelskog vojnika iz tenka.

Predsednik Izraela Isak Hercog napisao je na platformi „X“ da je današnjim napadom Hamas pokazao svoje pravo lice.

Foto: TANJUG/AP Photo/Ohad Zwigenberg

„Teroristička vojska čiji je jedini cilj hladnokrvno ubistvo nevinih muškaraca, žena i dece. Podržani i vođeni od strane svojih moćnika u Iranu, izveli su ničim izazvan, gnusan napad na jevrejsku državu na jevrejski sveti dan. Nevini civili su masakrirani i ranjeni. Izrael će preduzeti sve neophodne mere da otkloni ovu jasnu i neposrednu opasnost za naše građane. Izrael će savladati sve izazove“, napisao je Hercog.

Opširnije o današnjim događajima pročitajte u našem blogu uživo.