Foto: EPA-EFE/Eskinder Debebe / UN Photo / HANDOUT

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je danas Azerbejdžan i jermenske separatiste u Nagorno-Karabahu da momentalno obustave borbe u toj azerbejdžanskoj oblasti.

U toj jermenskoj enklavi u Azerbejdžanu danas su izbili najteži sukobi od 2016. godine, navodi Frans pres.

Pročitajte još:

Gutereš je pozvao dve strane i da počnu s deeskalacijom tenzija i da se bez odlaganja vrate smislenim pregovorima, preneo je njegov portparol Stefan Dižarik.

On je naveo da Gutereš namerava da se sastane s premijerom Jermenije Nikolom Pašinjanom i azejberdžanskim predsednikom Ilhamom Alijevom.

„Generalni sekretar je krajnje zabrinut zbog nedavne obnove neprijateljstava i osuđuje upotrebu sile“, dodao je Dižarik.

U današnjim sukobima azerbejdžanskih snaga i jermenskih separatista iz Nagorno-Karabaha, podržanih od Jerevana, poginule su najmanje 23 osobe, a ranjeno je oko 100.

Koreni sukoba sežu do 1923. godine kada su sovjetske komunističke vlasti priključile oblast Nagorno-Karabah Azerbejdžanu.

U vreme raspada SSSR-a, Jermeni u Nagorno-Karabahu glasali su u decembru 1991. godine za nezavisnost na referendumu koji su bojkotovali lokalni Azerbejdžanci.

Odmah posle referenduma počeli su oružani sukobi Azerbejdžana, koji je podržala Turska, i Nagorno-Karabaha, podržanog od Jermenije.

Primirje je dogovoreno u maju 1994. godine uz posredovanje Rusije.

Predstavnici Jermenije i Azerbejdžana od tada vode mirovne pregovore uz međunarodno posredovanje, uz povremene oružane incidente.

U aprilu 2016. godine došlo je do sukoba na liniji razgraničenja u kojem je poginulo najmanje 30 vojnika, na obe strane.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)