Foto: REUTERS/Aziz Karimov

Vlada Jermenije proglasila je ratno stanje i opštu mobilizaciju zbog eskalacije situacije u Nagorno-Karabahu. Ubrzo je ratno stanje proglasio i parlament Azerbejdžana, koji je uveo i policijski čas u nekoliko regiona. Obe strane su prijavile da ima civilnih žrtava. Ubijeno je oko 200 azerbejdžanskih vojnika, dok je na jermenskoj strani – 17 ubijenih i preko 100 ranjenih.

  • Obe strane poglasile ratno stanje i opštu mobilizaciju
  • Jermeni se dobrovljno javljaju u vojni odsek
  • Civilne žrtve na obe strane
  • SAD i Rusija pozvale na prekid vatre
  • Turska podržava Azerbejdžan

Azerbejdžan koristio turske avione prilikom napada

Predsednik nepriznate republike Nagorno-Karabah Araik Arutjunjan izjavio je da je azerbejdžanska vojska prilikom napada koristila turske avione F-16 koji su se već mesec dana nalazili u Azerbejdžanu za potrebe vojnih vežbi.

Kako je kazao, samim tim Azerbejdžan tokom napada na Nagorno-Karabah koristi najsavremenije naoružanje kojim raspolaže turska vojska.

Bajramov i Bigun o trenutnoj situaciji

Ministar spoljnih poslova Azerbejdžana Džejhun Bajramov i zamenik američkog državnog sekretara Stiven Bigun razgovarali su telefonom o trenutnoj situaciji u Nagorno-Karabahu.

SAD pozvale na prekid vatre

Sjedinjene Američke Države osudile su eskalaciju nasilja između Azerbejdžana i Jermenije i pozvale obe strane da odmah obustave neprijateljstva.

Stejt department je saopštio da bi obe strane trebalo da trenutno prekinu s nasiljem, kao i s retorikom ili postupcima koji bi dodatno produbili tenzije, preneo je Rojters.

U saopštenju se dodaje i da bi bilo kakvo mešanje drugih zemalja u eskalirajuće nasilje „neće biti od pomoći“.

Azerbejdžan pretrpeo velike gubitke – ubijeno je oko 200 vojnika

Predstavnik Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan izjavio je da je azerbejdžanska vojska u sukobima u Nagorno-Karabahu pretrpela velike gubitke – ubijeno je oko 200 vojnika, uništeno oko 30 jedinica vojne tehnike i oko 20 bespilotnih letelica.

Prema njegovim rečima, situacija na terenu je kao i ranije, sukobi se nastavljaju na severu i jugu teritorije, prenosi Sputnik.

„Borbe se i dalje vode, protivnik je pretrpeo velike gubitke, oko 200 vojnika je ubijeno, oko 30 oklopnih vozila uništeno i oko 20 bespilotnih letelica oboreno“, precizirao je.

Objavljen video koji pokazuje gubitke azerbejdžanske vojske:

Pašijan: Pred našom vojskom je samo jedan zadatak – da pobedi

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan sastao se sa rukovodstvom oružanih snaga te zemlje i tom prilikom izjavio da pred njima stoji samo jedan zadatak – da pobede.

„Naše oružane snage imaju samo jedan zadatak, a to je da pobede. Ceo jermenski narod, kao i uveo, je uz vojsku“, rekao je on, preneo je Sputnik.

Foto: Foreign Ministry of Armenia/Handout via REUTERS

Ujedinjene nacije pozvale na momentalnu obustavu borbe

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je Jerevan i Baku da momentalno obustave borbena dejstva i da se vrate za pregovarački sto.

On je osudio primenu sile i izrazio žaljenje što među stradalima ima i civila.

Gutereš je najavio i da će se uskoro čuti i sa premijerom Jermenije Nikolom Pašinjanom, kao i sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim.

Azerbejdžan uništio skladišta sa Jermenskom vojnom opremom

Bespilotna letelica azerbejdžanske vojske raketnim udarom uništila je skladište vojske Nagorno-Karabaha.

Jerevan proverava umešanost sirijskih boraca u Karabahu

Jermensko Ministarstvo odbrane saopštilo je večeras da proverava izveštaje o tome da se borci iz Sirije navodno bore na strani Azerbejdžana u sukobu sa snagama samoproglašene autonomne oblasti Nagorno-Karabaha s većinskim jermenskim stanovništvom.

Kako prenosi Rojters, Hikmet Hajijev, spoljnopolitički saradnik azerbejdžanskog predsednika, odbacio je takve navode koje je iznela Sirijska opservatorija za ljudska prava, nevladina organizacija sa sedištem u Velikoj Britaniji.

Hajijev je rekao da su takvi izveštaji „besmislica“, prenose agencije.

Makron izrazio zabrinutost zbog situacije i pozvao na prekid sukoba

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan razgovarao je sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, navela je jermenska vlada na Tviteru.

Makron je tom prilikom izrazio zabrinutost zbog situacije te istakao da je neophodno preduzimanje svih mera kako bi se zaustavio sukob i ublažile tenzije.

Blokiran internet u Azerbejdžanu

Azerbejdžan ograničio pristup društvenim mrežama svim građanima.

Iran poziva na prekid sukoba i nudi pomoć

Iran je pozvao Jermeniju i Azerbejdžan na hitan prekid sukoba oko Nagorno-Karabaha, rekao je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Saed Katibzadeh i izrazio spremnost Teherana da pomogne u uspostavljanju primirja.

“Iran pažljivo prati konflikt sa zabrinutošću i poziva na hitno okončanje konflikta i početak razgovore između dve zemlje”, rekao je Katibzadeh.

On je dodao da je Teheran spreman da upotrebi sve svoje kapacitete da pomogne kako bi počeli razgovori između dve strane, prenosi Rojters.

Do sada 16 žrtava, ranjeno više od 100 osoba

Zamenik šefa vojske Nagorno-Karabaha, Artur Sarkisian rekao je da je 16 ljudi poginulo, a više od 100 ranjeno, ali nije rekao da li se radi o vojnicima ili civilima, prenela je Beta.

Jermenski ombudsman za ljudska prava je ranije rekao da su u bombardovanju ubijeni žena i dete.

Foto: Foreign Ministry of Armenia/Handout via REUTERS

Borel: Smanjiti tenzije i preduzeti korake za prekid vatre

Ministar spoljnih poslova Azerbejdžana Džejhun Bajramov i šef evropske diplomatije Džozef Borel razgovarali telefonom o trenutnoj situaciji u Nagorno-Karabahu.

Tokom telefonskog razgovora, zvaničnik EU Džozef Borel izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog situacije u regionu.

Borel je naglasio važnost smanjenja tenzija, kao i preduzimanje odgovarajućih koraka za postizanje prekida vatre.

S druge strane, ministar Azerbejdžana rekao je da su oružane snage Jermenije pokrenule još jednu agresiju, te da je napad nastavak svrsishodnih provokativnih aktivnosti koje je Jermenija sprovela poslednjih meseci.

Naglašeno je i da odgovornost za situaciju u potpunosti snosi političko i vojno rukovodstvo Jermenije.

Azerbejdžanci hakovali jermenski portal

Najjači jermenski informativni sajt news.am danas je hakovan od strane azerbejdžanskih hakera, koji su potpuno paralisali rad ovog medijskog portala u trenutku kada je eskalirao sukob između dve države oko sporne teritorije Nagorno-Karabah.

Obe zemlje danas su krenule u jak informativni rat objavljujući gomile snimaka uništavanja borbene tehnike, tenkova, dronova i PVO sistema.

NATO zahteva hitan prekid sukoba

Strane koje su u konfliktu u Nagorno-Karabahu moraju hitno da prekinu sukobe i da započnu mirne pregovore, navodi se u saopštenju specijalnog predstavnika generalnog sekretara NATO na Kavkazu i Centralnoj Aziji Džejmsa Apaturaja.

„NATO je veoma zabrinut informacijama o sukobima velikih razmera u Karabahu. Strane moraju hitno da prekinu sukobe, koji su već rezultirali civilnim žrtvama. Za ovaj konflikt nema vojnog rešenja, moraju putem mirnih pregovora da reše situaciju“, izjavio je Apaturaj, prenosi Sputnik.

Telefonski razgovor Pašinjana i Putina

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan pozvao je telefonom ruskog lidera Vladimira Putina, saopšteno je iz Kremlja.

Tokom razgovora lideri su izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog situacije u Nagorno-Karabahu.

Ocenili su i da je neophodno preduzeti sve napore kako se situacija ne bi izmakla kontroli, što podrazumeva obustavu svih borbenih dejstava.

Žrtve na sve strane

Najmanje jedan azerbejdžanski helikopter je oboren, javlja BBC. Jermenski premijer Nikol Pašinjan je rekao da je Azerbejdžan pokrenuo vazdušne i artiljerijske napade. Azerbejdžan je saopštio da je to odgovor na granatiranje po čitavom frontu. Obe strane su prijavile da ima civilnih žrtava, navodi BBC.

Jermenska vojska je objavila snimke na kojima se navodno vidi kako su uništeni azerbejdžanski tenkovi. Međutim, za sada nije nezavisno potvrđena njihova verodostojnost.

Rečeno je da je vojska oborila dva helikoptera i tri bespilotne letelice i uništila tri tenka. „Naš odgovor biće proporcionalan, a vojno-političko rukovodstvo Azerbejdžana snosi punu odgovornost za situaciju“, navodi se u saopštenju.

Kasnije je portparolka Mnistarstva odbrane Šušan Stepajan rekla je da su ubijeni žena i dete, a proverava se i dalje izveštavanje o žrtvama.

Jermenski premijer: Sprečiti Tursku da se umeša u konflikt

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan apelovao je na međunarodne organizacije da iskoriste sve poluge uticaja kako bi zaustavile Tursku od potencijalnog mešanja u sukob.

Pored toga, on je tokom obraćanja građanima povodom najnovijeg razvoja događaja u Nagorno-Karabahu upozorio da bi bi eskalacija u Nagorno-Karabahu mogla da se prelije izvan regiona i ugrozi međunarodnu bezbednost.

Jermenija razmatra mogućnost priznavanja nezavisnosti Nagorno-Karbaha

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan, rekao je da je to pitanje je neophodno veoma ozbiljno razmotriti i sprovesti javnu debatu.

Takođe je rekao i da je trenutno prerano govoriti o konkretnoj situaciji u Nagorno-Karabahu.

„Naša vojska kaže da je situacija napeta, ali je rano davati precizniju prognozu situacije“, rekao je.

Azerbejdžan uveo ratno stanje u nekoliko regiona države

Parlament Azerbejdžana doneo je odluku da uvede ratno stanje u nekoliko gradova i regiona države, prenose mediji.

Foto:EPA-EFE/MELIK BAGHDASARYAN

Azerbejdžan predložio jermenskom garnizonu u Karabahu da položi oružje

Azerbejdžanska strana ponudila je vojnom rukovodstvu jermenskog garnizona u selu Agdere na kontakt liniji u Karabahu da položi oružje i preda se, saopštilo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

„Kako u potpunosti ne bismo uništili garnizon jermenskih oružanih snaga smeštenih u selu Agdere, u cilju izbegavanja povećanja ratnih gubitaka, vojna komanda Azerbejdžana predložila je jermenskoj komandi da ne pruža otpor u tom pravcu, položi oružje i preda se“, ističe se u saopštenju.

Takođe se dodaje da komanda azerbejdžanske armije da će se prema ratnim zarobljenicima i civilnim taocima postupati u skladu sa zahtevima Ženevske konvencije i drugim normama međunarodnog prava.

„Ukoliko se pokaže otpor, neutralisaćemo svakog naoružanog čoveka“, ističe se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Ruski vojni avion leti iznad Jermenije

Primećen je ruski vojni avion 224. letačke jedinice, masivni nosač teških tereta, koji kruži između Rostova na Donu iznad Jermenije.

Premijer Jermenije: Eskalacija u Karabahu mogla bi se proširiti van granica regiona

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan obratio se građanima povodom najnovijeg razvoja događaja u Nagorno-Karabahu. On je pozvao međunardne organizacije da iskoriste sve poluge uticaja kako bi zaustavile Tursku od potencijalnog mešanja u sukob. To bi, kako je rekao, definitivno destabilizovalo situaciju u regionu.

Foto:EPA-EFE/DMITRY ASTAKHOV / SPUTNIK / GOVERNMENT PRESS

Lavrov razgovarao telefonom sa Bajramovim o pogoršanju situacije

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov razgovarao je telefonom sa azerbejdžanskim kolegom Džejhunom Bajramovom o drastičnom pogoršanju situacije u Nagorno-Karabahu.

On je tom prilikom izrazio zabrinutost zbog vatre koja je otvorena duž linije razdvajanja, što je za posledicu imalo ljudske žrtve.

„S ruske strane istaknuta je neophodnost što hitnijeg prekida vatre. Navedeno je da će Rusija zajedno sa ostalim kopredsedavajućim Minske grupe OEBS predložiti posredničke napore usmerene na stabilizaciju situacije“, saopštilo je Ministarstvo.

Foto: REUTERS/Staff/File Photo/File Photo

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana: Uspešna kontraofanziva u Karabahu

Azerbejdžanski ministar odbrane Zakir Hasanov izjavio je da azerbejdžanske oružane snage sprovode uspešne kontraofanzivne operacije u Karabahu i, prema njegovim rečima, neprijatelj se „potpuno povlači“.

„Uzimajući u obzir operativne uslove, azerbejdžanska vojska izvodi kontraofanzivu. U drugim pravcima azerbejdžanska vojska izvodi uspešne ofanzivne operacije, a neprijatelj nije toliko jak i potpuno se povlači“, istakao je Hasanov na sastanku Saveta bezbednosti zemlje.

Azerbejdžansko Državno tužilaštvo saopštilo je da je 14 civila ranjeno usled zaoštravanja situacije na kontakt liniji u Karabahu.

Papa Franja pozvao je na mir na Kavazu

Poglavar rimokatoličke crkve, papa Franja, pozvao je na mir na Kavkazu i odustajanje od rešavanja bilo kakvih nesuglasica u Nagorno-Karabahu vojnim putem.

Jermenija: Održana sednica Saveta bezbednosti

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan održao je, povodom eskalacije sukoba u Nagorno-Karabahu, sednicu Saveta za bezbednost, napisao je njegov pres sekretar Mane Gevorkjan na Fejsbuku.

Na sednici su razmotrena pitanja koja se tiču načina odgovora na borbena dejstva koje je pokrenuo protivnički Azerbejdžan, i daljeg delovanja vojske Jermenije.

Baku: Oslobodili smo šest sela, Jerevan sumnja u to

Azerbejdžanska vojska zauzela je nekoliko strateških punktova u Nagorno-Karabahu i uspostavila kontrolu u šest sela, saopštilo je azerbejdžansko Ministarstvo odbrane.

Pres sekretar Ministarstva Anar Ejvazov naveo je tačno o kojim selima se radi.

U Jerevanu, međutim, sumnjaju u to. Predstavnik jermenskog Ministarstva odbrane Arcrun Ovanisjan sa ironijom je prokomentarisao navode o „oslobađanju“ šest sela.

„Šest sela… ma, idite na više – 10 gradova. Niste, dođavola, naučili ni kako se pravi fotošop grada Fizuli“, rekao je on.

Desetine ranjenih tokom granatiranja

Kancelarija zaštitnika ljudskih prava nepriznate Nagorno-Karabaške republike saopštila je o desetinama ranjenih tokom granatiranja od strane Azerbejdžana.

„Prema ažuriranim podacima, sva veća i mnoga manja naselja, uključujući gradove Stepanakert, Askeran, Martakert, Martuni, Hadrut i Šuši, bili su izloženi napadima dronova i artiljerijskom granatiranju. Samo u Stepanakertu ranjeno je više od 10 osoba, uključujući decu i žene“, navodi se u saopštenju kancelarije objavljenoj na Fejsbuku.

??????Արցախի Հանրապետության մարդու իրավունքների պաշտպանի աշխատակազմը մեկնարկել է փաստահավաք…

Posted by Արցախի Մարդու իրավունքների պաշտպան / Artsakh Ombudsman on Недеља, 27. септембар 2020.

Napominje se da su pored brojnih oštećenja na infrastrukturi oštećene i neke škole.

„Analiza prikupljenih podataka pokazuje da oružane snage Azerbejdžana gađaju civilno stanovništvo, što predstavlja grubo kršenje međunarodnog humanitarnog prava“, saopštila je kancelarija ombudsmana.

Za nekoliko sati ratnih dejstava u Karabahu oružane snage Azerbejdžana izgubile su 4 helikoptera, oko 15 bespilotnih letelica, uključujući udarne, 10 tenkova i borbenih vozila pešadije, saopštila je pres-služba Armije odbrane Karabaha.

Erdogan: Azerbejdžan može da računa na punu podršku Ankare

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan pozvao je telefonom predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva povodom eskalacije situacije u Nagorno-Karabahu i obećao mu punu podršku Ankare.

To je saopštila pres-služba predsednika Azerbejdžana.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan telefonirao je predsedniku Azerbejdžana Ilhamu Alijevu. Izrazio je saučešće šefu države i azerbejdžanskom narodu zbog pogibije civila i vojnika Azerbejdžana kao posledica vojne provokacije Jermenije. Redžep Tajip Erdogan je naglasio da Turska, kao i uevk, podržava Azerbejdžan“, navodi se u saopštenju.

 

Armija Karabaha uništava azerbejdžanska oklopna vozila

Jedinice Armije odbrambene Karabaha nanose neprijatelju štetu u tehnici i ljudstvu. Na snimku se vidi serija artiljerijskih napada na kolonu neprijateljskih tenkova i borbenih vozila pešadije.
Armija odbrane Nagorno-Karabaha nanosi moćne i precizne udare na azerbejdžanske položaje i oklopna vozila. Snimak napada objavila je pres-služba Ministarstva odbrane, prenosi Sputnik.

Kako na svom Fejsbuku piše portparol jermenskog ministra odbrane Šušan Stepanjan, prethodnica AO Karabah sprovodi uspešna kaznena dejstva nanoseći neprijatelju gubitke u tehnici i ljudstvu.

Predsednik Jermenije pozvao na jedinstvo

Jermenska armija svojim kontra-dejstvima u još jednom ratu koji je pokrenuo Azerbejdžan protiv Arcaha ponovo pokazuje da je pouzdan garant narodne bezbednosti, napisao je predsednik Jermenije Armen Sarkisjan na svom Instagramu.

„Konsolidacija, nacionalno jedinstvo i solidarnost danas su potrebni više nego ikada ranije“, naglasio je Sarkisjan.

Lavrov i Čavušoglu razgovarali o eskalaciji u Nagorno-Karabahu

Nakon eskalacije situacije u Nagorno-Karabahu ministri spoljnih poslova Rusije i Turske, Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu, razovarali su telefonom.

„Naš ministar telefonom je razgovarao sa ruskim kolegom o agresiji Jermenije“, naveo je izvor iz turskog Ministarstva.

U Moskvi je saopšteno da su Lavrov i Čavušoglu istakli da je neophodno obustaviti borbena dejstva što pre i stabilizovati situaciju duž linije razdvajanja.

Ministri su izrazili saučešće porodicama poginulih tokom najnovijih okršaja.

Foto: Reuters

Baku: Opšta mobilizacija nije neohodna

Opšta mobilizacija nije neophodna zbog eskalacije situacije u Nagorno-Karabahu, jer je vojska opremljena u potpunosti, navodi se u saopštenju Državne azerbejdžanske službe za mobilizaciju.

Ranije danas premijer Jermenije je zbog najnovijih događaja proglasio ratno stanje i opštu mobilizaciju, a to su uradile i vlasti nepriznate Republike Nagorno-Karabah.

U azerbejdžanskoj službi ističu da se javlja i veliki broj dobrovoljaca.

Inače, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev održao je povodom najnovijih događaja sednicu Saveta bezbednosti. Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da je vojska zauzela niz strateških tačaka u Nagorno-Karabahu.

Brisel o Nagorno-Karabahu: Vratiti se dijalogu

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozvao je Jermeniju i Azerbejdžan da obustave borbena dejstva u Nagorno-Karabahu i da se vrate pregovorima.

Francuska zabrinuta zbog sukoba u Nagorno-Karabahu, traži prekid vatre

Zvanični Pariz zabrinut je zbog eskalacije sukoba u Nagorno-Karabahu i traži prekid vatre, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

„Francuska je duboko zabrinuta zbog sukoba u Nagorno-Karabahu i informacija o žrtvama, pretežno među civilnim stanovništvom. Francuska poziva da se odmah obustave borbena dejstva i obnovi dijalog“, navodi se u saopštenju.

Francuska je, inače, kopredsedavajuća u Minskoj grupi OEBS zaduženoj za normalizaciju situacije u tom regionu.

Javljaju se dobrovoljci

U međuvremenu, Ministarstvo odbrane Jermenije objavilo je da se građani Jermenije masovno javljaju u svoje vojne odseke kako bi kao dobrovoljci otišli u Nagorno-Karabah.

Prema izvorima jermenskog Sputnjika, širom zemlje u vojne odseke javilo se čak 10.000 ljudi.

Foto: Defence Ministry of Armenia/Reuters

Pročitajte još:

„Ministarstvo odbrane Jermenije visoko ceni spremnost sugrađana ali saopštava da u ovom trenutku nema potrebe za angažovanjem dobrovoljaca. Ako to bude potrebno, Ministarstvo će izaći sa specijalnim saopštenjem“ navodi se u saopštenju Ministarstva.

Portparolka jermenskog Ministarstva odbrane Šušan Stepanjan napisala je na Fejsbuku da je azerbejdžanska provokacija isplanirana ranije i da niz okolnosti ukazuje na to.

„Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da je počelo ‘kontraofanzivu’ što pokazuje da su borbena dejstva planirana ranije. Svaki vojnik, koji ima elementarno znanje, reći će da priprema kontraofanzive traje nedeljama“ rekla je ona.

Moskva: Odmah obustaviti vatru

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas strane uključene u konflikt u Nagorno-Karabahu da odmah obustave vatru i počne pregovore o stabilizaciji situacije.

Ministarstvo je u saopštenju istaklo da je u tom regionu došlo do naglog pogoršanja situacije, prenosi TASS.

Zaharova: Lavrov intenzivnim kontaktima pokušava da podstakne strane na prekid vatre u Karabahu

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, u vezi sa zaoštravanjem situacije oko Nagorno Karabaha, vodi intenzivne kontakte kako bi podstakao strane da prekinu vatru i započnu pregovore ka stabilizaciji situacije, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Turska podržava Azerbejdžan

Ankara podržava Baku i osuđuje najnovije akcije Jermenije u Nagrono-Karabahu, izjavio je danas zvanični predstavnik turskog predsednika Ibrahim Kalin.

Kalin je na Tviter nalogu napisao da Turska oštro osudjuje napad Jermenije na Azerbejdžan.

On je ocenio da je Jermenija ponovo prekršila međunarodno pravo i pokazao da joj nije u interesu mir i stabilnost, prenosi TASS.

– Turska je potpuno solidarna sa Azerbejdžanom i bezrezervno podržava pravo na samoodbranu – napisao je Kalin.

ODKB: Konflikt u Nagorno-Karabahu rešavati samo mirnim putem

Organizacija Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) saopštila je danas, povodom eskalacije sukoba u regionu Nagorno-Karabaha, da konflikt treba rešavati isključivo mirnim putem.

„Smatramo da se ovaj konflikt mora rešavati isključivo mirnim putem. Za to postoji međunarodno priznati mehanizam – Minska grupa OEBS koja se bavi time“, rekao je pres sekretar ODKB Vladimir Zajnetdinov, prenosi Sputnjik.

U ODKB ističu da je neophodno ponovo uspostaviti primirje.

„Spremni smo da pomognemo u regulisanju situacije u regionu“, ističu u ODKB i dodaju da se Jermenija nije obraćala za pomoć.

Foto:Tanjug/Armenian Defense Ministry via AP

Savet Evrope: Učiniti sve da se zaustavi eskalacija

Generalni sekretar Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić pozvala je Jermeniju i Azerbejdžan da odmah obustave borbena dejstva u Nagorno-Karabahu.

Ona je izrazila duboku zabrinutost zbog najnovijih događaja u tom regionu i pozvala dve članice SE da pokažu odgovornost i uzdržanost.

Burić je podsetila su se obe zemlje, prilikom stupanja u SE, obavezale da konflikt reše mirnim putem i to se mora poštovati.

„U ime Saveta Evrope pozivam vlasti naše dve zemlje-članice da učine sve što je moguće kako bi se zaštitili životi civila i izbegao ulazak u vojni sukob. Potrebno je uložiti maksimalne napore da se zaustavi eskalacija“, rekla je ona.

Obe strane proglasile ratno stanje i opštu mobilizaciju

„Odlukom Vlade u Republici Jermeniji proglašeno je ratno stanje i opšta mobilizacija. Odluka stupa na snagu od momenta objavljivanja. Svi da se jave u svoje vojne odseke. Za domovinu, za pobedu“, napisao je na Fejsbuku premijer Nikol Pašinjan.

I lider Nagorno-Karabaha Araik Arutjunjan proglasio je ratno stanje i objavio opštu mobilizaciju za sve starije od 18 godina, saopštio je njegov portparol Vagram Pogosjan.

Pogosjan je na svom Fejsbuk nalogu podelio izjavu predsednika nepriznate Republike Nagorno-Karabah u kojoj se kaže:

„Imajući u vidu situaciju, sazvana je vanredna sednica parlamenta. Obraćajući se poslanicima proglasio sam ratno stanje i opštu mobilizaciju.“

Arutjunjan je rekao da u Nagorno-Karabahu nikad nisu bili pristalice rata, ali da su za njega spremni.

 

„Nema nikog ko više od nas voli mir. Mi nismo želeli rat, on nam je nametnut i mi smo dužni da branimo otadžbinu i svoje porodice. Za humanitarnu katastrofu koja preti regionu biće odgovoran lično predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev“ rekao je Arutjunjan.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram